Skocz do zawartości

DV-2021 Wylosowany / Nie wylosowany

qbacki

DV-2021 Wylosowany / Nie wylosowany   

111 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zostałeś/aś wylosowany/a w loterii DV-2021 ?

• Tak
      19
    • Nie
      92

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kochani, jak to mówią "kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana" i "nadzieja zawsze umiera ostatnia"
Ja zalecam mieć nadzieję, tym bardziej, że, tak jak wcześniej napisał [mention=49363]whysoserious3[/mention], so lekko zmienione warunki, w tym roku: przede wszystkim doszła deklaracja środków i dóbr finansowych + aktualna sytuacja związana z COVIDem, bezrobociem w USA i zamieszkami raczej nie będzie zachęcać ludzi do emigracji, tym bardziej, że ponosi ona ze sobą spore koszty, a ludzie mogą po prostu nie miech tych pieniędzy.
A żeby szczęściu trochę pomóc, na wszelki wypadek wysłać zgłoszenie do loterii również w tym roku (w razie, gdyby jednak numer ostatecznie okazał się za wysoki), te 5 miesięcy szybko zleci  
Możesz przybliżyć co to za deklaracja niby przybyła?

Wysłane z mojego SM-J415FN przy użyciu Tapatalka

• Odpowiedzi 258
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
Teraz, lukasz007 napisał:

Możesz przybliżyć co to za deklaracja niby przybyła?

Hej Łukasz,

bodajże deklaracja D-5540 czy jakoś tak, podajesz tam wykaz wszystkich posiadanych aktywów, włącznie z krajem, gdzie się one znajdują.

Podobno obowiązuje od 02.2020, tak mi się wydaje przynajmniej.

https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/immigrate/the-immigrant-visa-process/step-10-prepare-for-the-interview.html

4. Public Charge Questionnaire: DS:5540

You may be asked to present a completed DS-5540, Public Charge Questionnaire, and supporting evidence at the time of your interview. To prepare that documentation in advance, please visit the DS-5540 Public Charge Questionnaire page of this website

Napisano
Hej Łukasz,
bodajże deklaracja D-5540 czy jakoś tak, podajesz tam wykaz wszystkich posiadanych aktywów, włącznie z krajem, gdzie się one znajdują.
Podobno obowiązuje od 02.2020, tak mi się wydaje przynajmniej.

https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/immigrate/the-immigrant-visa-process/step-10-prepare-for-the-interview.html

4. Public Charge Questionnaire: DS:5540

You may be asked to present a completed DS-5540, Public Charge Questionnaire, and supporting evidence at the time of your interview. To prepare that documentation in advance, please visit the DS-5540 Public Charge Questionnaire page of this website

Dzięki. To mnie zaskoczyłaś nie znałem tematu. Myślałem że nadal wystarczy tylko wyciąg z konta w razie w . A tu proszę jak zwykle człowiek uczy się całe życie i dalej nic nie wie

Napisano

A jeszcze takie pytanie tam pisze pod tym linkiem że można to tam wysłać rozumiem że słowo ,,można "nie jest równoznaczne z ,,trzeba" wysłać. Czyli wystarczy mieć to wypełnionego na rozmowę w ambasadzie i w razie prośby okazać czy dobrze myślę? Jeśli nie to proszę o weryfikację

Dokładnie chodzi mi o ten zapis

Applicants may scan and upload completed DS-5540 under the principal applicant in CEAC. Applicants may bring a copy to their interview.

Napisano

4 rok z rzędu 2 x HAS NOT BEEN SELECTED

Z roku na rok coraz mniejsze emocje podczas sprawdzania wyników, bo już straciliśmy nadzieję, że nas kiedyś wylosują ^_^

Napisano
23 minuty temu, lukasz007 napisał:

A jeszcze takie pytanie tam pisze pod tym linkiem że można to tam wysłać rozumiem że słowo ,,można "nie jest równoznaczne z ,,trzeba" wysłać. Czyli wystarczy mieć to wypełnionego na rozmowę w ambasadzie i w razie prośby okazać czy dobrze myślę? Jeśli nie to proszę o weryfikację

Dokładnie chodzi mi o ten zapis

Applicants may scan and upload completed DS-5540 under the principal applicant in CEAC. Applicants may bring a copy to their interview.

Chyba muszę się wycofać z tego co napisałam odnośnie dokumentu... Omyłkowo założyłam, że zarówno DV jak i IR/CR mają podobne wymogi.

Ja aplikuję o Imigrację na zasadzie łączenia rodzin i naszło mnie, że wy w ramach loterii wizowej może macie nieco inne wymogi formalne odnośnie interview niż ja. Popatrzyłam na zakładkę dla loterii DV i tam faktycznie nie ma informacji o konieczności składania takowego wniosku, jedynie trzeba wykazać posiadanie środków niezbędnych do pokrycia kosztów przeprowadzki i rozpoczęcia życia w USA, także możliwe, że wyciąg z konta w zupełności wystarczy. 

https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/immigrate/diversity-visa-program-entry/diversity-visa-interview/diversity-visa-prepare-for-interview.html

2 minuty temu, Hela napisał:

4 rok z rzędu 2 x HAS NOT BEEN SELECTED

Z roku na rok coraz mniejsze emocje podczas sprawdzania wyników, bo już straciliśmy nadzieję, że nas kiedyś wylosują ^_^

A w przyszłym roku plot twist i wygracie! Wtedy to dopiero będzie radość, przy tej utraconej nadziei ;) 

Napisano
3 minutes ago, Iskierka said:

Chyba muszę się wycofać z tego co napisałam odnośnie dokumentu... Omyłkowo założyłam, że zarówno DV jak i IR/CR mają podobne wymogi.

...

https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/immigrate/diversity-visa-program-entry/diversity-visa-interview/diversity-visa-prepare-for-interview.html

Nie, mialas racje. DS-5540 (jak i obowiazek wykazania, ze nie bedzie sie public charge) obejmuje wszystkie kategorie.

@lukasz007 dotychczas nie wymagali, zeby wysylac, ale warto miec na rozmowie. Pokazywac bez proszenia nie trzeba.

Napisano

Witam wszystkich.

Jestem tutaj nowy. Mam na imię Adam.

Od dzisiejszego popołudnia jestem szczęśliwcem któremu udało się wylosować GC za pierwszym razem - nie nie chwale się...

Z tego co zdążyłem już przeczytać to będę kwalifikował się na rozmowę, ponieważ mam nr. 46**. Numer jest stosunkowo niski, ale czytając Wasze wypowiedzi "wszystko się może zdarzyć". Tak szczerze myślicie, że ten wirus może tak wszystko pokrzyżować i mimo wygrania i przejścia rozmowy może prezydent stwierdzić "dziękujemy Wam za wpłaty przy IV, ale nikogo nie wpuszczamy i kropka" ? Wolałbym wiedzieć jasno z góry wszystko - ale to chyba nie możliwe do momentu wyjazdu. Trzeba będzie na razie się wstrzymać ze sprzedażą domu, i firmy i samochodów do momentu uzyskania na miejscu GC i wyrobieniu białego paszportu, aby wrócić i zakończyć sprawy w Polsce.

Czy jeżeli miałbym jakieś pytania i problemu z dalszym procedowaniem mnie itp. to mogę na Was liczyć - tylko bez hejtu bo umiem użyć "szukaj" na forum - po prostu wydawało mi się do wczoraj, że wiem już wszystko jakie dalsze kroki po wylosowaniu będą, ale na chwilę obecną jeszcze jestem w szoku - bo od 15 lat o tym marzyłem, a dopiero rok temu odważyłem się złożyć wniosek...

Boję się jeszcze o swoją przeszłość czy jakieś szczeniackie wybryki (zatarte - wymazane z akt) nie wyjdą na jaw podczas IV w ambasadzie...

Dobranoc.

Adam.

Napisano
8 minut temu, PHU_MONO napisał:

Witam wszystkich.

Jestem tutaj nowy. Mam na imię Adam.

Od dzisiejszego popołudnia jestem szczęśliwcem któremu udało się wylosować GC za pierwszym razem - nie nie chwale się...

Z tego co zdążyłem już przeczytać to będę kwalifikował się na rozmowę, ponieważ mam nr. 46**. Numer jest stosunkowo niski, ale czytając Wasze wypowiedzi "wszystko się może zdarzyć". Tak szczerze myślicie, że ten wirus może tak wszystko pokrzyżować i mimo wygrania i przejścia rozmowy może prezydent stwierdzić "dziękujemy Wam za wpłaty przy IV, ale nikogo nie wpuszczamy i kropka" ? Wolałbym wiedzieć jasno z góry wszystko - ale to chyba nie możliwe do momentu wyjazdu. Trzeba będzie na razie się wstrzymać ze sprzedażą domu, i firmy i samochodów do momentu uzyskania na miejscu GC i wyrobieniu białego paszportu, aby wrócić i zakończyć sprawy w Polsce.

Czy jeżeli miałbym jakieś pytania i problemu z dalszym procedowaniem mnie itp. to mogę na Was liczyć - tylko bez hejtu bo umiem użyć "szukaj" na forum - po prostu wydawało mi się do wczoraj, że wiem już wszystko jakie dalsze kroki po wylosowaniu będą, ale na chwilę obecną jeszcze jestem w szoku - bo od 15 lat o tym marzyłem, a dopiero rok temu odważyłem się złożyć wniosek...

Boję się jeszcze o swoją przeszłość czy jakieś szczeniackie wybryki (zatarte - wymazane z akt) nie wyjdą na jaw podczas IV w ambasadzie...

Dobranoc.

Adam.

Hej Adam, no to gratulacje! Trzeba mieć trochę szczęścia, żeby złożyć wniosek w DV pierwszy raz i wygrać (i to z takim niskim numerem!)

Jestem pewna, ze wszyscy ci pomogą i odpowiedzą na twoje pytania w razie wątpliwości. W międzyczasie poczytaj forum dla loterii DV2020 i o samej procedurze/interview + o dokumentach, które musisz skompletować.

Tak jak wspomniałeś - nic nie sprzedawaj, nawet po samej wizycie w ambasadzie. Pokuszę się nawet o stwierdzenie - pojedź do USA na wakacje na kilka tygodni, zobacz czy ten kraj ci się w ogóle podoba. Wydaje mi się, że @MeganMarkle tak zrobiła - wygrała GC, pojechała do USA aktywować, a dopiero kilka miesięcy później przeniosła się na stałe. Od siebie dodam, że według mnie to bardzo rozsądne podejście do tematu ;)

Wysłać DS możesz, ale czy ostatecznie wyjedziesz na stałe to już będzie twoja indywidualna decyzja. A w międzyczasie życzę powodzenia w całym procesie wizowym, numer masz tak niski (4xxx), że naprawdę musiałbyś bardzo się postarać (i cały wszechświat również), żebyś GC nie otrzymał.

Od siebie dodam, że jeśli chodzi o sprawy karne z przeszłości - uważam, że tego akurat nie masz co i nie powinieneś ukrywać. Cokolwiek się pojawiło w twoich aktach, a nie uległo przedawnieniu, będzie na zaświadczeniu o niekaralności + będziesz musiał przynieść odpis sprawy tak czy siak. Reszta według mnie to już tylko w rękach Boga i Konsula ;)

Ale,ale...! Uszy do góry i trochę wiary! Młodości nie można zmienić, ale przyszłość wciąż należy do nas ;) 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...