mcpear Napisano 22 Lipca 2021 Zgłoś Napisano 22 Lipca 2021 1 hour ago, georg700 said: Z drugiej strony na czym polega weryfikacja? Zależy ona od uporu i chęci urzędnika CBP na granicy. Może: - nie zapytać się gdzie pracujesz i wpuści Ciebie bez pytania - zapytać, wysłuchać odpowiedzi, uznać za wiarygodną i wpuścić Ciebie - zapytać, wysłuchać odpowiedzi, uznać za niewiarygodną albo wymagjącą dodatkowej weryfikacji i wyśle Ciebie na "secondary" (a tam znowu mogą być leniwi i przepuścić Ciebie od razu, albo być drobiazgowi i przeszukać Tobie laptop, telefon, przeczytać wszystkie SMS, maile i dopiero potem podjąć decyzję) Nie zostaniesz wpuszczony jak podejmą podejrzenie, którego nie będziesz umiał "obalić" że planujesz zostać nielegalnie dłużej i / lub podjąć pracę albo jeśli znajdą jakieś dowody (w postaci maili, SMS, narzędzi w bagażu), że rzeczywiście szuasz pracy w USA
georg700 Napisano 22 Lipca 2021 Zgłoś Napisano 22 Lipca 2021 15 minutes ago, mcpear said: Zależy ona od uporu i chęci urzędnika CBP na granicy. Może: - nie zapytać się gdzie pracujesz i wpuści Ciebie bez pytania - zapytać, wysłuchać odpowiedzi, uznać za wiarygodną i wpuścić Ciebie - zapytać, wysłuchać odpowiedzi, uznać za niewiarygodną albo wymagjącą dodatkowej weryfikacji i wyśle Ciebie na "secondary" (a tam znowu mogą być leniwi i przepuścić Ciebie od razu, albo być drobiazgowi i przeszukać Tobie laptop, telefon, przeczytać wszystkie SMS, maile i dopiero potem podjąć decyzję) Nie zostaniesz wpuszczony jak podejmą podejrzenie, którego nie będziesz umiał "obalić" że planujesz zostać nielegalnie dłużej i / lub podjąć pracę albo jeśli znajdą jakieś dowody (w postaci maili, SMS, narzędzi w bagażu), że rzeczywiście szuasz pracy w USA Dzięki, jest to wyczerpująca odpowiedź i chyba nie ma się o co martwić z dobrą historią wizową i powrotem zawsze na czas Zadbam o najbardziej turystyczny outfit zakładając hawajską koszulę - Lecę do Portoryko. Btw, lecę przez Nowy Jork prawdopodobnie - czy jest wtedy podwójna kontrola, czy może Portoryko, mimo że jest zewnętrzym terytorium US, traktowane jest jako Stan i już tam mnie nie będą męczyć?
mcpear Napisano 22 Lipca 2021 Zgłoś Napisano 22 Lipca 2021 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem: Lecisz: Europa -> NYC -> Puerto Rico? Jeśli tak to jedyne Spotkanie z CBP masz w NYC. Ale obowiązuje Ciebie 14 dniowy Schengen Ban. Czyli przed przylotem do USA musisz spędzieć 14 dni poza Schengen
motorolnik Napisano 22 Lipca 2021 Zgłoś Napisano 22 Lipca 2021 30 minutes ago, georg700 said: Zadbam o najbardziej turystyczny outfit zakładając hawajską koszulę Ja się kiedyś zastanawiałem czy i gdzie jest granica jeśli chodzi o ocenę przez oficera CBP czy gość jest wystarczająco dziany że nie ma go o co podejrzewać. Zakładam, że gdy np. do USA przylatuje córeńka jakiegoś rosyjskiego oligarchy, albo książe z Monako, to z punktu widzenia CBP raczej nie po to żeby zap****ć na nielegalu. Co więcej, oboje mają raczej tyle kasy, że nie pracują bo nie muszą, więc na pytanie o zatrudnienie zgodnie z prawdą odpowiedzieliby że nie pracują. Jak w ogóle wtedy taka rozmowa przebiega? Ciekawe czy oficer CBP widzi jaką klasą przyleciał delikwent i czy np. tych co przylecieli biznesem albo pierwszą to w ogóle sie nie czepiają.
agatenka Napisano 23 Lipca 2021 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2021 4 hours ago, georg700 said: Lecę do Portoryko. Btw, lecę przez Nowy Jork prawdopodobnie - czy jest wtedy podwójna kontrola, czy może Portoryko, mimo że jest zewnętrzym terytorium US, traktowane jest jako Stan i już tam mnie nie będą męczyć? W San Juan nie ma zadnej kontroli. Wysiadasz normalnie jak w innym stanie. Natomiast tak jak @mcpear wspomniał, dalej jest ban na podróże z Schengen.
Morales1235 Napisano 23 Lipca 2021 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2021 14 hours ago, mcpear said: - zapytać, wysłuchać odpowiedzi, uznać za niewiarygodną albo wymagjącą dodatkowej weryfikacji i wyśle Ciebie na "secondary" (a tam znowu mogą być leniwi i przepuścić Ciebie od razu, albo być drobiazgowi i przeszukać Tobie laptop, telefon, przeczytać wszystkie SMS, maile i dopiero potem podjąć decyzję) Nie zostaniesz wpuszczony jak podejmą podejrzenie, którego nie będziesz umiał "obalić" że planujesz zostać nielegalnie dłużej i / lub podjąć pracę albo jeśli znajdą jakieś dowody (w postaci maili, SMS, narzędzi w bagażu), że rzeczywiście szuasz pracy w USA To nawet chcą zaglądać do maili i SMS? to mnie zdziwiło
lestat Napisano 23 Lipca 2021 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2021 15 hours ago, motorolnik said: Ciekawe czy oficer CBP widzi jaką klasą przyleciał delikwent https://www.cbp.gov/sites/default/files/documents/pnr_privacy_3.pdf
georg700 Napisano 23 Lipca 2021 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2021 15 hours ago, mcpear said: Jeśli tak to jedyne Spotkanie z CBP masz w NYC. Ale obowiązuje Ciebie 14 dniowy Schengen Ban. Czyli przed przylotem do USA musisz spędzieć 14 dni poza Schengen Tak tak, jeśli nie zniosą do końca sierpnia tego, zrobię sobie 2 tygodniowe wakacje w Kolumbii przed wlotem do PR. Wtedy bym leciał przez NYC. Natomiast jest opcja bezpośredniego lotu do PR z Madrytu - tak zrobię jeśli zniosą bana. 11 hours ago, agatenka said: W San Juan nie ma zadnej kontroli. Wysiadasz normalnie jak w innym stanie. Tzn wiem, że nie ma kontroli dla posiadaczy amerykańskiego paszportu, ale czy tak też jest dla "zagranicznych"?
motorolnik Napisano 23 Lipca 2021 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2021 2 hours ago, Morales1235 said: To nawet chcą zaglądać do maili i SMS? to mnie zdziwiło Tak, ale jeśli masz urządzenia zabezpieczone hasłem to nie mogą Cię zmusić do ujawnienia haseł i kodów dostępu.
agatenka Napisano 23 Lipca 2021 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2021 6 hours ago, georg700 said: Tzn wiem, że nie ma kontroli dla posiadaczy amerykańskiego paszportu, ale czy tak też jest dla "zagranicznych"? Jeżeli lecisz ze stanów, lądujesz jako domestic. Nie ważne czy z amerykańskim paszportem czy nie, nie przechodzisz przez żadne bramki
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.