Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
53 minutes ago, ala2022 said:

https://www.acro.police.uk/Police-Certificates-Online Znalazłam taką stronę. Czy ktoś może potwierdzić ? Z góry dziękuję.

Tak. Tu masz potwierdzenie: https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/Visa-Reciprocity-and-Civil-Documents-by-Country/UnitedKingdom.html

1 hour ago, ala2022 said:

Czy zaświadczenie o niekaralności z UK też muszę załatwić ? Mieszkałam tam ponad 10 lat temu.

Nie jest wazne jak dawno temu, tylko ile mialas wtedy lat i jak dlugo mieszkalas. Jezeli bylas starsza niz 16 lat i mieszkalas ponad rok, to musisz dostarczyc police record z tego kraju.

Napisano
9 godzin temu, Xarthisius napisał:

Dla ustalenia uwagi, bo to pytanie w roznych wersjach zadawane jest wielokrotnie, opcje na slub w tym kontekscie sa dwie:

1. Slub przed otrzymaniem zaproszenia do ambasady 
  2. Slub po otrzymaniu zaproszenia do ambasady

W przypadku 1. musisz otworzyc swoj DS-260, mailujac do KCC, dodac DS-260 dla Zony, nastepnie wyslac nowy komplet dokumentow do KCC

W przypadku 2. KCC umywa rece i wszystko odbywa sie przez ambasade. Oni otwieraja DS-260, dodajesz DS-260 dla Zony, dokumentow nigdzie nie wysylasz, bierzesz ze soba na interview.

Zadna z tych opcji nie jest lepsza, badz gorsza. Przy normalnie dzialajacym KCC istnieje jeszcze krotki okres pomiedzy 1. a 2. kiedy Twoja sprawa jest przyklepana i czeka na wyslanie do ambasady (otrzymujesz wtedy tzw. ready for scheduling mail). Wtedy lepiej juz nic nie zmieniac i poczekac na etap 2.

Odpowiadajac na Twoje pytanie. Jezeli wyslesz dokumenty za 3 tyg, to przy tak niskim numerze moze sie zdarzyc, ze otrzymasz zaproszenie na listopad. Zaproszenie przyszlo by pod koniec wrzesnia / poczatek pazdziernika, wiec w okolicach slubu. Wpadasz wtedy automatycznie w pkt.2. W przeciwnym razie idziesz trybem 1.

Co bys nie wybral (czy wysylac dokumenty za 3 tyg i liczyc na listopadowy interview, czy wysylac dopiero po slubie), nie jest i nie bedzie za pozno.

Okazało się dzisiaj, że ślub będzie dopiero w połowie października (takie terminy są w urzędzie, chyba, że coś się zwolni). Czyli wygląda mi na to, że najlepiej procedować, wysyłać dokumenty i jeśli bym nie dostał zaproszenia do czasu ślubu, to napisać maila o otwarcie DS-260, a jeśli dostanę zaproszenie co jest prawdopodobne, to wtedy idę według opcji drugiej.
Jeszcze proszę o uściślenie czy opcja druga wygląda:
tak: mailuje do ambasady żeby otworzyli DS-260, dodaję żonę, wypełniamy jej DS-260 i na rozmowę jedziemy razem, wraz z jej dokumentami
czy tak: nic nie mailuje i nic nie robię tylko już jadę na rozmowę z żoną i jej dokumentami i oni na miejscu otwierają DS-260 i tam wszystko wypełniamy itd.

Napisano
13 minutes ago, Jacek87 said:

tak: mailuje do ambasady żeby otworzyli DS-260, dodaję żonę, wypełniamy jej DS-260 i na rozmowę jedziemy razem, wraz z jej dokumentami

Zdecydowanie kontaktujesz sie z ambasada z wyprzedzeniem. Watpie zeby w przeciwnym razie wogole wpuscili Twoja Zone do ambasady.

• Dziękuję! 1
Napisano

Znów ponawiam pytanie: błąd w ds 260 wysłana prośba o odblokowanie 2 miesiące temu, co robić? Dodatkowo Brit Simon zalecał wysłać drugiego maila z prośbą, zrobiłem to na początku lipca. Nadal nic, jakieś sugestie co powinienem zrobić?

Napisano (edytowane)

#Police Certificate #Zaświadczenie o niekaralności

W paszporcie posiadam FOREIGN RESIDENCE PERMIT (RESIDENCE VISA) państwa z poza Unii Europejskiej wydany 30 września 2019 i ważny do 01 września 2020. Ponadto posiadam wizę wjazdową (studencką) która została wydana 21 sierpnia 2019 i którą potem wymieniłem na wyżej wspomniany RESIDENCE PERMIT. Do tego kraju wjechałem 3 września 2019 (pieczątka) i wyjechałem 13 stycznia 2020 (pieczątka) bez możliwości powrotu gdyż zamknięto granicę ze względu na COVID-19. Przebywałem tam w sumie około 4,5 miesiąca i ani minuty dłużej.

Patrząc na długość obu wiz całkowity możliwy okres pobytu wynosiłby 12 miesięcy + 10 dni. FOREIGN RESIDENCE PERMIT wydawany jest standardowo na 12 miesięcy, jednak po odjęciu mojego pobytu na wizie wjazdowej uzyskałem możliwość pobytu na kolejne 11 miesięcy.

Czy w moim wypadku potrzebuję z tego kraju zaświadczenie o niekaralności? Czy takie zaświadczenie bazuje na długości wydanych wiz czy na faktycznym okresie przebywania na terytorium danego państwa? Dodam tylko że w DV-260 napisałem faktyczny okres przebywania na terytorium tego państwa pod danym adresem tj. 4,5 miesiąca. Jest to poświadczone pieczątkami w paszporcie oraz biletami lotniczymi (z tego jeden anulowany przez linię lotniczą).

Dzięki za odpowiedź!

Edytowane przez illusion