Xarthisius Napisano 15 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 1 hour ago, katarzyna_gawor said: dopłatach do zakupu pierwszego domu. https://www.ihdamortgage.org/homebuyers Ale szczegolow nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roelka v.2 Napisano 15 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Z ciekawosci poczytalam jak takie programy wygladaja w TN. De facto, wiekszosc tych "assistance" to tak naprawde dodatkowy kredyt. Do tego trzeba miec przynajmniej 640 credit score i oczywiscie nie przekraczac income limit na rodzine. (W TN - $68,600 to $101,160 for one- or two-person households; $78,960 to $118,020 for households of three or more) Dodatkowo, jest taka uwaga "Homebuyers must use the property as their permanent, primary home for the life of the loan". Wiec trzeba zadeklarowac ze bedzie sie mieszkalo w tym domu kolejne 20 - 30 lat. Podejrzewam ze to jest wazne w przypadku dofinansowania ktorego nie trzeba zwracac. Nie wiem czy to sie bardzo oplaca lol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 15 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 2 minutes ago, Roelka v.2 said: Z ciekawosci poczytalam jak takie programy wygladaja w TN. De facto, wiekszosc tych "assistance" to tak naprawde dodatkowy kredyt. Do tego trzeba miec przynajmniej 640 credit score i oczywiscie nie przekraczac income limit na rodzine. (W TN - $68,600 to $101,160 for one- or two-person households; $78,960 to $118,020 for households of three or more) Dodatkowo, jest taka uwaga "Homebuyers must use the property as their permanent, primary home for the life of the loan". Wiec trzeba zadeklarowac ze bedzie sie mieszkalo w tym domu kolejne 20 - 30 lat. Podejrzewam ze to jest wazne w przypadku dofinansowania ktorego nie trzeba zwracac. Nie wiem czy to sie bardzo oplaca lol. W IL jest troche lepiej. Tylko 5 lat. Daja $6k na downpayment. Zwracasz tylko jezeli sprzedasz dom i to jeszcze proporcjonalnie do czasu ktory zostal do 5 lat, czyli np. jak sprzedasz po 2.5yr zwracasz tylko $3k. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roelka v.2 Napisano 15 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 @Xarthisiuszdecydowanie ma to wiecej sensu niz "life of the loan". Ale za duzo sie w to nie wczytywalam wiec kto wie jakie sa szczegoly. Troche mnie zaskoczyl income limit, szczegolnie jesli chodzi o TN ktore jest chyba jednym z "tanszych" stanow. $101k na 2 osoby? Wydaje mi sie ze jest to dosc wysoki limit jesli chodzi o dofinansowania. O_o Myslalam ze takie dofinansowania ida glownie do osob ktore sa blizej poverty limits. Ale co ja wiem lol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcpear Napisano 15 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 19 minutes ago, Roelka v.2 said: Z ciekawosci poczytalam jak takie programy wygladaja w TN. De facto, wiekszosc tych "assistance" to tak naprawde dodatkowy kredyt. Do tego trzeba miec przynajmniej 640 credit score i oczywiscie nie przekraczac income limit na rodzine. (W TN - $68,600 to $101,160 for one- or two-person households; $78,960 to $118,020 for households of three or more) Dodatkowo, jest taka uwaga "Homebuyers must use the property as their permanent, primary home for the life of the loan". Wiec trzeba zadeklarowac ze bedzie sie mieszkalo w tym domu kolejne 20 - 30 lat. Podejrzewam ze to jest wazne w przypadku dofinansowania ktorego nie trzeba zwracac. Nie wiem czy to sie bardzo oplaca lol. "life of the loan" oznacza, że nie możesz sobie kupić drugiej nieruchomości do której się przeniesiesz bez sprzedaży tej, a nie że nie możesz jej sprzedać dopóki nie spłacisz. Pamiętaj, że w USA większość sprzedaje nieruchomość z kredytem niespłaconym. Czyli w tym przypadku po paru latach jak chcesz zmienić nieruchomość to ją sprzedajesz z tym preferencyjnym kredytem i kredyt się spłaca z uzyskanych ze sprzedaży pieniędzy i kończy się jego "life" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roelka v.2 Napisano 15 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 @mcpeardzieki za wytlumaczenie. Tak mi sie wydawalo ze to nie ma sensu ale w sumie az tak sie tym nie interesuje :p My w tym roku bedziemy domek sprzedawac, moze kupowac nowy, to wtedy moze cos poczytam. Ale nie o tym ten watek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katarzyna_gawor Napisano 16 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 W dniu 15.02.2023 o 11:11, andyopole napisał: Z aplikacja na obywatelstwo czeka chyba na moment kiedy bedzie zwolniony z egzaminu. Z ciekawości: A jest taka możliwość czy kolega to jakiś „szczególny przypadek”? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 16 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 1 minute ago, katarzyna_gawor said: Z ciekawości: A jest taka możliwość czy kolega to jakiś „szczególny przypadek”? You are exempt from the English language requirement, but are still required to take the civics test if you are: Age 50 or older at the time of filing for naturalization and have lived as a permanent resident (Green Card holder) in the United States for 20 years (commonly referred to as the “50/20” exception). OR Age 55 or older at the time of filing for naturalization and have lived as a permanent resident in the United States for 15 years (commonly referred to as the “55/15” exception). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katarzyna_gawor Napisano 16 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 @Xarthisius dziękuję, wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 16 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Godzinę temu, katarzyna_gawor napisał: Z ciekawości: A jest taka możliwość czy kolega to jakiś „szczególny przypadek”? Jest. Decyduje o tym wiek i długość posiadania GC 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi