Skocz do zawartości

Wyjazd z DV Lottery z rodziną - start w USA i koszty

kenadams

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
o ile dobrze widze, to sa dalej turystyczne ubezpieczenia, tyle tylko ze kupione w usa zamiast w pl. 

Ale przecież jest tam do wyboru kategoria „new immigrants”? Wydawało mi się, że to to, ale nie wczytywałem się
Napisano
12 minut temu, kenadams napisał:

Ale przecież jest tam do wyboru kategoria „new immigrants”? Wydawało mi się, że to to, ale nie wczytywałem się

no masz racje, jest cos takiego - Temporary coverage for green card holders visiting the USA for a short trip (i w detailsach, ze min 5 dni, max 365).

w takim razie nie rozumiem, jak to jest ze to co pokazalem wczesniej za $500/m to zajebista oferta a tutaj nagle pojawiaja sie "ofertki" z coverage na 1mln i 0ded za stufke z groszem na miesiac..

Napisano
21 minut temu, danielwro napisał:

no masz racje, jest cos takiego - Temporary coverage for green card holders visiting the USA for a short trip (i w detailsach, ze min 5 dni, max 365).

w takim razie nie rozumiem, jak to jest ze to co pokazalem wczesniej za $500/m to zajebista oferta a tutaj nagle pojawiaja sie "ofertki" z coverage na 1mln i 0ded za stufke z groszem na miesiac..

Bo to tempomary coverage zakłada, że przyjeżdżasz na określony czas i nie po to, by chorować. Więc bardziej pokrywa niespodziewane wypadki. Jak się wczytasz w policies, to zwraca tylko do pewnej kwoty (do 50k z tego co widzę zwracają, jeśli trafi Ci się wypadek z pobytem w szpitalu to kilka dni na sali to przepalą tylko za zajęcie łóżka), nie uwzględnia pre-existing conditions, z wyjątkiem, że nagle Ci się strasznie pogorszy (np. jak chorujesz na coś przewlekłego to   wizyty i leki ogarniasz sam), nie ma prewencji (która zazwyczaj w ubezpieczniu "normalnym" jest pokrywana zawsze). To jest ubezpieczenie na nagłe wypadki, nie na normalne mieszkanie w innym państwie. Zwykłe ubezpieczenie nie oferuje też transportu medycznego, czyli jak się okaże że wymagasz opieki, temporary może Cię wysłać z powrotem do kraju obywatelstwa. Traktuj to temporary jako temporary i idź na to co daje pracodawca jak szybko możesz.

Napisano

Do tego co mola napisala dodam ze wszystko rozbija sie o szczegoly ktorych tam niewiele jest - jak np. co konkretnie jest "in network".  Rynek ubezpieczen to kilka wiekszych firm (UHC, Anthem,...) i zwykle w danym rejonie sa dwa / trzy wieksze "korporacje" do ktorych naleza przychodnie / szpitale - zwykle wszyscy wymienieni sie dogaduja (czasami przez chwile nie bo jedni sztantazuja drugich zeby obnizyc koszty a pacjenci w tym czasie sa w czarnej dupie) - natomiast w przypadku tego temporary to niespecjalnie wiadomo kto jest in network - moze sie okazac ze prawie nikt.

Napisano

Kolejna sprawa opodatkowanie..
O ile w przypadku normalnego contractu daje radę wyliczyć sobie dochód „na rękę” dla danego stanu. 
A jak to wyglada w przypadku W2 gdzie mam stawkę per hour? To jest w ogóle net czy gross podawane? i ile zostaje na rękę?

Napisano

Nie wiem co masz na myśli "w przypadku W2". W2 to forma, którą dostaje każdy pracownik od pracodawcy raz w roku - taki amerykański PIT-11.

Jeśli pracujesz na per hour - to jest to zawsze brutto. Od tego pracodawca odliczy składki i podatki w ten sam sposób niezależnie czy pracujesz w trybie godzinowym czy jesteś tzw "exempt employee"

Napisano
1 minutę temu, mcpear napisał:

Nie wiem co masz na myśli "w przypadku W2". W2 to forma, którą dostaje każdy pracownik od pracodawcy raz w roku - taki amerykański PIT-11.

Jeśli pracujesz na per hour - to jest to zawsze brutto. Od tego pracodawca odliczy składki i podatki w ten sam sposób niezależnie czy pracujesz w trybie godzinowym czy jesteś tzw "exempt employee"

Hmm, to może zacytuje..

”****Please note, all positions are FULLTIME on W2 (Not contract roles)”

wiec tak jakoś to zrozumiałem, ze to odpowiednik polskiego b2b np. na jdg. 

Napisano
15 minutes ago, danielwro said:

Kolejna sprawa opodatkowanie..
O ile w przypadku normalnego contractu daje radę wyliczyć sobie dochód „na rękę” dla danego stanu. 
A jak to wyglada w przypadku W2 gdzie mam stawkę per hour? To jest w ogóle net czy gross podawane? i ile zostaje na rękę?

Tutaj nikt nigdy nie podaje netto - bo gorzej wyglada na papierze, bo nie wiedza jaki tax withholding wybierzesz (mozesz wybrac single nawet jak jestes zonaty), jaka opcje opieki zdrowotnej (a w zwiazku z tym jakie premium bedziesz placil), ile sobie wrzucisz na 401k (jezeli jest oferowane).

Na oko to to oznacza ze nie bedziesz independent contractor / self employed (czyli dostalbys 1099) wiec oni odprowadza podatek, social security i to wszystko co napisalem wyzej.

Napisano

Dzięki Panowie… 

znalazlem jeszcze takie coś co mi już mocno pomaga porównywać oferty..

Here’s a rough way to estimate. If your hourly rate is $70, your annual gross salary is approximately $140,000 (double the hourly rate and attach three zeroes). Around 35% goes as taxes, more if you consider health benefits. But 33 to 35% is a good estimate. Rest is your approximate net income.”

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...