Xarthisius Napisano 10 Maja 2022 Zgłoś Napisano 10 Maja 2022 Ten post mnie zmotywował do wyboru ubezpieczyciela, bo akurat mam open enrollment. Miałem 9 planów do wyboru! Wszystkie w tej samej cenie +/- 5% Czyż nie jest to piękny przejaw kapitalizmu i zbawiennego wpływu konkurencji?! Ponadto ta wolność wyboru! A te #$%^& liby chcą żeby tylko jeden był i to jeszcze z moich podatków!!
Roelka v.2 Napisano 10 Maja 2022 Zgłoś Napisano 10 Maja 2022 17 minutes ago, Xarthisius said: Ogólnie lepiej nie chorować zanim się nie znajdzie pracy... Wiem, że to ostatnie brzmi śmiesznie, ale welcome to USA. Dodalabym zeby w USA najlepiej w ogole nie chorowac. Bo nawet majac ubezpieczenie nie znaczy to ze nie bedziesz placil z kieszeni. Ubezpieczenie pokryje jakas tam czesc ale reszte placisz ty.
andyopole Napisano 10 Maja 2022 Zgłoś Napisano 10 Maja 2022 20 minut temu, Roelka v.2 napisał: Dodalabym zeby w USA najlepiej w ogole nie chorowac. Bo nawet majac ubezpieczenie nie znaczy to ze nie bedziesz placil z kieszeni. Ubezpieczenie pokryje jakas tam czesc ale reszte placisz ty. Pod koniec 2020 roku byłem trzy tygodnie w szpitalu. Dzięki niezłej polisie zapłaciłem tylko niecałe 8k USD i to jeszcze utargowałem ok. 3 tysięcy z rachunków które dostałem. Sam szpital kosztował ok. 8 tysięcy. Dziennie.
Kleofas11 Napisano 10 Maja 2022 Zgłoś Napisano 10 Maja 2022 2 godziny temu, micham napisał: Chciałem zapytać jak załatwić sprawę z ubezpieczeniem zdrowotnym ? Na początku może zajrzeć do internetu : https://wizaonline.pl/opieka-zdrowotna-w-usa/ Żeby nie robili z ciebie polewki, że w kwestii opieki zdrowotnej traktujesz USA jak jedno z państw Unii Europejskiej.
kzielu Napisano 10 Maja 2022 Zgłoś Napisano 10 Maja 2022 1 hour ago, micham said: Czyli jak polecacie rozegrać sprawę z ubezpieczeniem ? W wielu ogłoszeniach widzę ,ze w benefits jest health insurance czy moze samemu leciec do agenta ? Do agenta mozesz poleciec w kazdej chwili ale absolutnie nikt nigdy tego nie robi bo ceny miesiecznych premiums w ubezpieczeniach oferowanych przez pracodawcow (za ktore zwykle musisz tez placic) sa wielokrotnie nizsze niz jakiekolwiek ubezpieczenie ktore wykupisz "od agenta". Tak - zwolnic sie mozesz w kazdej chwili.
mcpear Napisano 10 Maja 2022 Zgłoś Napisano 10 Maja 2022 58 minutes ago, andyopole said: Pod koniec 2020 roku byłem trzy tygodnie w szpitalu. Dzięki niezłej polisie zapłaciłem tylko niecałe 8k USD i to jeszcze utargowałem ok. 3 tysięcy z rachunków które dostałem. Sam szpital kosztował ok. 8 tysięcy. Dziennie. Piękny post!!! TO powinno być publikowane jako odpowiedź na wszlkie pytania dotyczące ubezpieczenia zdrowotnego. Powszechny mit wśród Polaków emigrujących do USA jest taki, że ubezpieczenie zdrowotne w USA to takie "magiczne coś" przez co nie płaci się za wizytę u lekarza lub w szpitalu. A tu genialny przykład: Andy przez to że: - miał dobre ubezpieczenie zdrowotne - potargował się ze szpitalem to zapłacił TYLKO 5k!!!
Roelka v.2 Napisano 10 Maja 2022 Zgłoś Napisano 10 Maja 2022 4 minutes ago, mcpear said: A tu genialny przykład: Andy przez to że: - miał dobre ubezpieczenie zdrowotne - potargował się ze szpitalem to zapłacił TYLKO 5k!!! Z ciekawosci, @andyopolejak mozesz powiedz ile bys musial zaplacic bez ubezpieczenia. Nie wyobrazam sobie ile kosztuje 3 tygodniowy pobyt w szpitalu... Ja za okolo 8 godzin w szpitalu, bez posilku + operacja kolana mialam rachunek na $30k lol.
katlia Napisano 10 Maja 2022 Zgłoś Napisano 10 Maja 2022 Musze wam powiedziec, ze Medicare (plus dodatkowe ubezpieczenie) dziala super. Maz karetka do szpitala. Byl w szpitalu 6 dni. Dwie powazne operacje. Potem intensywna fizjoterapia -- przyjezdzali do domu. Wiecie ile nas to kosztowalo? $178. Serio. Medicare i ubezpieczenie POKRYLO WSZYSTKO poza $178. Przyjaciel mial dwie experymentalne operacje - druga w Mayo Clinic. (Bardzo slawna.) Medicare pokrylo 100%. Okazuje sie, ze MOZNA w tym kraju miec dobre ubezpieczenie (choc nie specjalnie tanie, ale jest.) Tylko trzeba byc po 65
andyopole Napisano 10 Maja 2022 Zgłoś Napisano 10 Maja 2022 32 minuty temu, mcpear napisał: Andy przez to że: - miał dobre ubezpieczenie zdrowotne - potargował się ze szpitalem to zapłacił TYLKO 5k!!! Nie. Zapłaciłem TYLKO niecałe 8k. Po utargowaniu!
andyopole Napisano 10 Maja 2022 Zgłoś Napisano 10 Maja 2022 26 minut temu, Roelka v.2 napisał: Z ciekawosci, @andyopolejak mozesz powiedz ile bys musial zaplacic bez ubezpieczenia. Nie wyobrazam sobie ile kosztuje 3 tygodniowy pobyt w szpitalu... Ja za okolo 8 godzin w szpitalu, bez posilku + operacja kolana mialam rachunek na $30k lol. Policz sobie sam szpital. Chyba 18 dni po osiem tysięcy. Do tego karetka. Na sygnale, z fasonem. Do karetki strażacy bo sanitariusze nie dali rady mnie wynieść. Strażacy za darmo, place powiatowe podatki. Do tego rentgeny, leki, analizy krwi, dodatkowa operacja za kilkanaście tysięcy. Anestezja i kupa innych, których już nie pamiętam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.