mvgda Napisano 9 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Marca 2022 mam pytanie, czym jest annual income? jest to wartość net czy gross? widze ze na 2022 w przypadku 2 osobowego gospodarstwa domowego kwota wymagana do sponsorowania wynosi $22,807 ANNUAL INCOME i teraz pytanie, jest to kwota brutto czy netto? zakładając ze chciałabym być sponsorem w tym roku ale nie będę miała wykazane odpowiedniej kwoty w taxie za rok 2021 (bo pol roku przepracowałam w polsce a w us tylko 4 miesiące) czy można opierać sponsorowanie o umowe o prace? mam na czas nieokreślony no i rocznie w 2022 na pewno tyle wykaże ale nie chcialabym czekać kolejny rok na rozpoczęcie procedury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 9 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Marca 2022 Gross, czyli brutto. Sponsor, przynajmniej w moim przypadku, musiał przedstawić zeznania podatkowe z ostatnich trzech lat. Tyle pamiętam, a lata już nie te, no i dość dawno to bylo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_p2 Napisano 18 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Marca 2022 Ile trwa i jak ogólnie wyglada procedura sponsorowania rodzicow posiadająych tylko polskie obywatelstwo przez naturalizowanych obywateli USA ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcpear Napisano 18 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Marca 2022 54 minutes ago, bartek_p2 said: Ile trwa i jak ogólnie wyglada procedura sponsorowania rodzicow posiadająych tylko polskie obywatelstwo przez naturalizowanych obywateli USA ? Generalnie to musisz mieszkać w USA i wypełnić formę I-130. (Sprawdź szczegóły na https://www.uscis.gov/family/family-of-us-citizens/bringing-parents-to-live-in-the-united-states-as-permanent-residents) Wg dzisiejszych statystyk oczekiwanie na approval trwa pomiędzy pół roku a póltora roku - w skrajnych przypadkach nawet i 3 lata (średnio pewnie około roku, może trochę mniej) Po akceptacji formy I-130 powinni udać się do konulatu w celu uzyskania wizy imigracyjnej. Czyli procedura to: 1. I-130 2. Wiza w konsulacie 3. Przyjazd 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamfora Napisano 13 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2022 Witam serdecznie ,na lipiec wyznaczono mi termin spotkania w Ambasadzie (sponsorowanie rodzinne ) ,jestem juz po badaniach w Krakowie . Zastanawia mnie jedna rzecz ,na spotkanie z Konsulem muszę zabrać wszystkie oryginały dokumentów wsześniej wysłanych droga emaliową .W roku 2020 w wysylalam zaświadczenia o niekaralności .Czy w tym przypadku nie ma potrzeby wybrać bardziej aktualne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 13 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2022 (edytowane) 13 minutes ago, Kamfora said: Witam serdecznie ,na lipiec wyznaczono mi termin spotkania w Ambasadzie (sponsorowanie rodzinne ) ,jestem juz po badaniach w Krakowie . Zastanawia mnie jedna rzecz ,na spotkanie z Konsulem muszę zabrać wszystkie oryginały dokumentów wsześniej wysłanych droga emaliową. Tak, bierzesz ze soba oryginaly wszystkich dokumentow wyslanych wczesniej do NVC. Jedynie dokumentow zwiazanych z affidavit of support nie musisz brac. 13 minutes ago, Kamfora said: W roku 2020 w wysylalam zaświadczenia o niekaralności .Czy w tym przypadku nie ma potrzeby wybrać bardziej aktualne ? Potrzebujesz nowego zaswiadczenia jezeli wczesniejsze bylo wydane przed lipcem 2020. Edytowane 13 Czerwca 2022 przez Xarthisius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamfora Napisano 13 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2022 41 minut temu, Xarthisius napisał: Tak, bierzesz ze soba oryginaly wszystkich dokumentow wyslanych wczesniej do NVC. Jedynie dokumentow zwiazanych z affidavit of support nie musisz brac. Potrzebujesz nowego zaswiadczenia jezeli wczesniejsze bylo wydane przed lipcem 2020. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kkamila00 Napisano 15 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 Mam pytanie odnośnie złożonych dokumentów w aplikacji DS-260. W sierpniu zostały złożone wszystkie dokumenty, w październiku przyszła odpowiedz od NVC ze jeden z dokumentów jest niekompletny (osoba składająca petycje pominęła jedną rubrykę z imieniem i nazwiskiem). W ten sam dzień dokument został poprawiny i złożony ponownie. Od tamtej pory minął miesiąc i nadal brak odpowiedzi od nich. Nie wiem, jak teraz jest traktowany mój wniosek, czy trafiłem z powrotem do kolejki? Wszystkie złożone dokumenty mają status accepted, oprócz tego jednego poprawionego który ma status submitted. Orientuje się ktoś co w takiej sytuacji, jak długo mogę czekać teraz na informacje z ich strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamfora Napisano 4 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2023 Witajcie , z góry przepraszam jeżeli moje pytanie nie dotyczy już tego wątku .Zdecydowałam się jednak napisać , ponieważ podczas całego procesu kompletowania dokumentów bardzo pomogliście .Aktualnie przebywam już w Usa od listopada,oplacilam właśnie 220 $ za zielona karte , i aktualny czas oczekiwania na jej wysyłkę to minimum 120 dni (taka inf otrzymałam w zwrotnym emailu ).Czy ktoś jest/był w podobnej sytuacji ? Planowałam wyjazd do Pl w lutym ,i nie wiem Co robić .Z góry dziękuję za odpowiedz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roelka v.2 Napisano 4 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2023 12 minutes ago, Kamfora said: Witajcie , z góry przepraszam jeżeli moje pytanie nie dotyczy już tego wątku .Zdecydowałam się jednak napisać , ponieważ podczas całego procesu kompletowania dokumentów bardzo pomogliście .Aktualnie przebywam już w Usa od listopada,oplacilam właśnie 220 $ za zielona karte , i aktualny czas oczekiwania na jej wysyłkę to minimum 120 dni (taka inf otrzymałam w zwrotnym emailu ).Czy ktoś jest/był w podobnej sytuacji ? Planowałam wyjazd do Pl w lutym ,i nie wiem Co robić .Z góry dziękuję za odpowiedz . Przekraczajac granice dostalas stempelek w paszporcie ktory do czasu otrzymania sluzy jako taka tymczasowa zielona karta. (I-551 stamp). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi