Sun Napisano 17 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 17 Listopada 2012 Beataa ja trzymam kciuki! Z dwójką dzieci na utrzymaniu będziesz miała dużo większą mobilizację i jestem pewna, że zaraz znajdziesz pracę. Na rozmowie nic się nie martw, głowa do góry! Myśl jak dobry start zapewnisz dzięki temu dzieciom!!! To jest dużo większa szansa dla nich!
maciek49 Napisano 19 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 Witam, numer moj 9527. Dostalem kilka dni temu, że rozmowa 7.01. Także teraz załatwianie papierów.
krulik1 Napisano 19 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 Witam moja ciotka przebywajaca w stanach i posiadajaca GREEN CARD wyslala mi Formularz I-134 i czy do tego potrzeba jeszcze jakis jej wyciag z banku czy cos takiego czy ten formularz I-134 moze byc sam i jeszcze jedno co zabrac na rozmowe czyli co skserowac a co nie czy wystarczy jak skseruje swiadectwo uzyskania tytl zawodowy i swiadectwo ukonczenia szkoly czy skserowac jeszcze moje porzednie umowy o prace które wpisywałem do loterii
Joanna30 Napisano 19 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 Co zabrać ze sobą jest napisane na stronie ambasady i chyba nwet było przytaczane już w tym wątku. http://polish.poland.usembassy.gov/poland-pl/docs_checklist_dv.html
Justi_87 Napisano 19 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 Witam moja ciotka przebywajaca w stanach i posiadajaca GREEN CARD wyslala mi Formularz I-134 i czy do tego potrzeba jeszcze jakis jej wyciag z banku czy cos takiego czy ten formularz I-134 moze byc sam i jeszcze jedno co zabrac na rozmowe czyli co skserowac a co nie czy wystarczy jak skseruje swiadectwo uzyskania tytl zawodowy i swiadectwo ukonczenia szkoly czy skserowac jeszcze moje porzednie umowy o prace które wpisywałem do loterii ja do swojego I-134 mam jeszcze kopie zeznań podatkowych sponsora.
sly6 Napisano 19 Listopada 2012 Autor Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 mozna wziasc wykaz z konta swojego
Dejmos Napisano 20 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 20 Listopada 2012 Paszporty dziś odebrane, wizy wbite Jeszcze tylko zapytam o jedną rzecz dla pewności... W wizie mojej żony jest napisane: "Valid only if Acc/FTJ Father/Mother/Spouse" - czyli musi wlecieć na teren USA ze mną jako głównym aplikantem, tak?
kzielu Napisano 20 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 20 Listopada 2012 Acc - accompanied FTJ - follow to join Nie musi wleciec z Toba, ale Ty musisz wleciec pierwszy po czym ona musi dolaczyc w czasie waznosci wizy.
maciek49 Napisano 22 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2012 Witam, mam pytanie, ponieważ mam na 7.01 spotkanie. Jednak nie chcę wyjeżdżac na razie na tak długo. Chcę zostać Rezydentem. Wyjadę po pół roku od dostania na 2-3 miesiące, jednak po tym chciałem wrócić do kraju na 4-5 miesięcy. Co jakiś czas wracać do kraju na miesiąc, dwa. Jaka jest różnicą między typową zieloną kartą, a Rezydentem ?
Joanna30 Napisano 22 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2012 Nie ma czegoś takiego jak typowa, czy nietypowa zielona karta. Otrzymujesz zieloną kartę, więc zostajesz rezydentem. Ponieważ zielona karta służy do emigracji, a nie do jeżdżenia na niej co jakiś czas do Stanów, to przy którymś takim wjeździe urzędnik imigracyjny może się przyczepić, że więcej rezydujesz poza USA, niż w USA. Skutkować to może rozpoczęciem przez niego procedur, żeby Cię zielonej karty pozbawić, skoro nie jest Ci potrzebna. Tu znajdziesz, co może przyczynić się do utraty statusu stałego rezydenta: Maintaining Permanent Residence.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.