mariano85 Napisano 23 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2013 Dzięki za miłe słowa, wsparcie z każdej strony mile widziane Co do samochodów to tak jak pisze KaeR.. nie do zdarcia, a poza tym tanie w utrzymaniu i łatwo dostepne czesci. Jak kiedys sie dorobie to kupie cos lepszego ale puki co to szukam coś jak to ..http://sfbay.craigslist.org/eby/cto/4019521447.html dzwoniłem juz do niego i moze jutro pojade obejrzeć. jkb -Keyser Soze to legenda, dużo mi do niego brakuje ale pamiętam jak jeszcze byłem w Polsce to z zaciekawieniem czytałem jego postepy (pozdro dla niego) Cytuj
ilya_ Napisano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2013 no wlasnie co sie z Nim dzieje bo jakas tak cisza na forum Cytuj
mariano85 Napisano 26 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2013 Wciaz szukam samochodu do kupienia i w związku z tym mam do was pare pyt: 1 Jak to jest w usa z kupnem samochodu, tak jak w polsce spisujemy umowe? 2 jakie dokumenty musi mi dac własciciel 3 jezeli ktos mowi ze auto ma czyste title to wieżyc na słowe ze samochod nie był "bity" czy da sie to jakos sprawdzic 4 mógłby ktos pisac jak wyglada rejestracja samochodu i ubezpiecznie (polcacie jakies tanie firmy?) 5 ile moze mnie kosztowac ubezpieczenie jak mam 27 lat, ok 10 lat prawko w PL 5 mc w USA Cytuj
sly6 Napisano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2013 odp3 jesli znasz sie na tym,znasz wlasciela samochodu to wierzyc w innym przypadku mozesz to sprawdzic jadac do mechanika tak jak w Polsce .znasz kogos kto sie tym zajmuje.? Cytuj
sly6 Napisano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2013 taka fajna broszura o kupnie samochodu jesli chodzi o Kalifornie http://www.dmv.ca.gov/pubs/brochures/fast_facts/ffvr26.htm Cytuj
kzielu Napisano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2013 Wciaz szukam samochodu do kupienia i w związku z tym mam do was pare pyt: 1 Jak to jest w usa z kupnem samochodu, tak jak w polsce spisujemy umowe? 2 jakie dokumenty musi mi dac własciciel 3 jezeli ktos mowi ze auto ma czyste title to wieżyc na słowe ze samochod nie był "bity" czy da sie to jakos sprawdzic 4 mógłby ktos pisac jak wyglada rejestracja samochodu i ubezpiecznie (polcacie jakies tanie firmy?) 5 ile moze mnie kosztowac ubezpieczenie jak mam 27 lat, ok 10 lat prawko w PL 5 mc w USA Czysty title nie ma nic wspolnego z tym czy był bity czy nie, chodzi o to ze nie ma na nim żadnego kredytu. Cytuj
KaeR Napisano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2013 Wciaz szukam samochodu do kupienia i w związku z tym mam do was pare pyt: 1 Jake jak jest w usa z kupnem samochodu, tak jak w polsce spisujemy umowe? 2 jakie dokumenty musi mi dac własciciel 3 jezeli ktos mowi ze auto ma czyste title to wieżyc na słowe ze samochod nie był "bity" czy da sie to jakos sprawdzic 4 mógłby ktos pisac jak wyglada rejestracja samochodu i ubezpiecznie (polcacie jakies tanie firmy?) 5 ile moze mnie kosztowac ubezpieczenie jak mam 27 lat, ok 10 lat prawko w PL 5 mc w USA 1. Nie. Sprzedający podpisuje title, że zbyl pojazd i za ile. Z tym jedziesz do dmv. 2. Title. 3. Jak juz kzielu powiedział, to chodzi o to, że samochód nie jest zestawem w skrócie. Bicie możesz sprawdzić po VIN. Są strony od tego. Za dodatkową kasę pokażą co się działo z samochodem. 4. Nie wiem jak CA, ale tu trzeba mieć ubezpieczenie już od momentu kupna. Dzwoni się do ubezpieczalni, mówi, że kupuje taki a taki samochód i lubisz to na ogół wystarczy. Papiery przychodzą potem. Z title od właściciela jedziesz do dmv, wypelniasz formularz, który dostaniesz, opłacało podatek i blachy, dostajesz nowy title i już. 5.wszystko zależy od samochodu i zakresu. Ja za starszy samochód płacę około 320 za rok za średni przedział kwot, które pokrywa. To ze zniżkami w VA, inny stan może mieć inne stawki. Możesz dostać penalty za prawko poniżej 3 lat. Nie wszędzie jednak. Geico wprowadziło kilka lat temu. Polskie prawko się nie liczy. Cytuj
pepeaz Napisano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2013 1. Nie. Sprzedający podpisuje title, że zbyl pojazd i za ile. Z tym jedziesz do dmv. 2. Title. 3. Jak juz kzielu powiedział, to chodzi o to, że samochód nie jest zestawem w skrócie. Bicie możesz sprawdzić po VIN. Są strony od tego. Za dodatkową kasę pokażą co się działo z samochodem. 4. Nie wiem jak CA, ale tu trzeba mieć ubezpieczenie już od momentu kupna. Dzwoni się do ubezpieczalni, mówi, że kupuje taki a taki samochód i lubisz to na ogół wystarczy. Papiery przychodzą potem. Z title od właściciela jedziesz do dmv, wypelniasz formularz, który dostaniesz, opłacało podatek i blachy, dostajesz nowy title i już. 5.wszystko zależy od samochodu i zakresu. Ja za starszy samochód płacę około 320 za rok za średni przedział kwot, które pokrywa. To ze zniżkami w VA, inny stan może mieć inne stawki. Możesz dostać penalty za prawko poniżej 3 lat. Nie wszędzie jednak. Geico wprowadziło kilka lat temu. Polskie prawko się nie liczy. http://www.dmv.org/bill-of-sale.php Cytuj
mariano85 Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2013 włąsnie czytałem CA DMV o kupnie pojazdu i tam było cos na temat Title TransfersOnce you have sealed the deal, you have 10 days to transfer the title of the vehicle from the previous owner to you. The title is the car's ownership certificate.Transfer Fees All fees must be paid within 30 days of the sale, even if you're missing some paperwork. Title transfer (if registering the car as well): $15 Certificate of Title only: $18 License plates (regular) $16 co to jest ten title transfer? After establishing residency in California, go to a local DMV office and submit: An Application for Title or Registration (Form REG 343) with the signatures of all owners, the information for any lienholders, if applicable. Commercial vehicles need a Declaration of Gross Vehicle Weight/Combined Gross Vehicle Weight (Form REG 4008). Trailers must be registered using the Permanent Trailer Identification (PTI) Application Certification (Form REG 4017). Proof of vehicle insurance. Weight certification, if required. Smog and emissions certification, if applicable (see “Safety & Smog Checks” below). Payment for all fees and taxes (see “Registration Fees” below). Czyli podsumowujac: sprzedajacy powinien dac mi : 1title 2 smog test wazny 90 dni 3 bill of sale (nie koniecznie ale mzna to podpisac) cos ominałem? sorry ze tak katuje z tym, ale nie ma mi kto wytłumaczyc oprucz was ....dzieki ze jestescie!!!! 1 Cytuj
KaeR Napisano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2013 Title transfer to przekazanie takiego świstka, który posiada większość właścicieli samochodów. Ty też taki dostaniesz po rejestracji, który przekazesz nastepnemu właścicielowi. Tam jest miejsce, gdzie zbywajacy podpisuje przy sprzedaży. O tym smogu to nie znam, ale po lekturze na stronie wynika, że większość samochodów musi to przejść. Jeśli to 90 dni, to niech sprzedający jedzie. Bill of sale? Nie znam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi