Mateusz20 Napisano 30 Maja 2015 Zgłoś Napisano 30 Maja 2015 Wymagania co do zawodu, edukacji są podane: 12 lat szkoły lub 2 lata praktyki w poszukiwanym zawodzie. Spełniasz wymóg wykształcenia, więc nie ma podstaw do odrzucenia z powodu pracy. Nawet osoba bezrobotna z 12 letnią szkołą ma szansę jeśli stać ją na start. Jest to tylko moja opinia w oparciu o wymogi loterii.
sly6 Napisano 30 Maja 2015 Autor Zgłoś Napisano 30 Maja 2015 chyba ze wyjdzie na rozmowie ze nadal bedzie bezrobotna,bez jakis celow bo samo wyksztalcenie to za malo pozostaje rozmowa z Konsulem i pokazanie ze ma sie cel,chce sie cos robic i nie bedzie sie obciazaniem dla systemu pomocy
daisy0802 Napisano 30 Maja 2015 Zgłoś Napisano 30 Maja 2015 Chcialam opisac nasz przypadek - moze komus sie przyda to info. Moj numer to 17***.Wniosek wyslalam w maju w zeszlym roku i dostalam zaproszenia na rozmowe w lutym 2015 (przyszlo w polowie grudnia 2014 mailem). Chcialam jednak leciec z moim narzeczonym i mielismy brac slub w kwietniu (zaplanowane przed tym jak dowiedzialam sie ze wylosowali mnie). W zwiazku z tym przekladalismy rozmowe na maj - wyslanie maila do ambasady Info o nowym terminie przyszlo poczta w polowie kwietnia , termin dostalam dokladnie taki jak chcialam. W kwietniu wzielismy slub i zmienilam nazwisko - napisalam do ambasady i dodali meza do mojej sprawy (zeby mogl wypelnic swoj ds). Moje dane- nowe nazwisko, nowy numer paszporu - uaktualnilam juz na rozmowe.Polecam wyrabianie paszportu w warszawie na ul.kruczej, czas oczekiwania okolo 2tyg. W ambasadzie wszystko gralo, maz byl dopisany, zadnych problemow.bardzo milo i wszystko sprawnie zorganizowane. wizy przyznane:) jak juz ktos pisal, latwo znalezc parking na ul.chopina bedac tam okolo 7 rano- 5 min od ambasady. parking okolo 3,5 za godz. u nas calosc zajela 2 godz. Pamietajcie zeby rejestrowac sie w TNT co do odbioru paszportu!!!!!!!!!!!Kilka osob bylo takich, ktore w ambasadzie pierwszy raz o tym slyszaly choc ta informacja wszedzie jest podana...........potem tylko nerwowka i kombinowanie zeby to ogarnac. sam proces rejestracji to 5 min (online). W razie pytan piszcie na priv
megan07 Napisano 30 Maja 2015 Zgłoś Napisano 30 Maja 2015 no tak, cel trzeba miec, a jesli chodzi o kase na start to ile trzeba miec, zeby nie powiedzieli ze za malo?
sly6 Napisano 30 Maja 2015 Autor Zgłoś Napisano 30 Maja 2015 jak masz gdzie spac i masz kogos to i 1 tys dol starczy jeszcze raz napisze,mozesz miec i 5 tys dol a miec trudnosci z okresleniem celow,a ktos kto ma i 2 tys dol.,powie normalnie i bedzie ok wiele bylo takich przypadkow,na rozmowe sie na staw usmiech,cele
megan07 Napisano 31 Maja 2015 Zgłoś Napisano 31 Maja 2015 mam gdzie spac, to mysle ze bedzie ok, potem moge cos najwyzej wynajac, a jak sie nie ma prawo jazdow polskich, robilam kurs ale 3 razy nie zdalam i potem nie kontynuowalam, to czy w usa musze robic kurs i zdawac to wiadomo czy np moge tylko wlasnie przyjsc na ten egzamin bez kursu i zobaczyc czy zdam. Najbardziej sie obawiam ze bede bardzo tesknic choc tutaj w polsce prawie nie mam rodziny, bo siostra wyemigrowala do austrii, nie mam tu meza ani dzieci, jedynie za miejscem bede tesknic, i nie wiem czy sobie tam poradze bo ten znajomy mieszka na obrzezach bostonu nie w centrum, ja mieszkam w pl w centrum miasta i nie wiem czy sie przystosuje, czy w bostonie sa jakies fajne miesca, jeszcze nie odkrylam, kiedys to bym chciala do cieplejszego stanu, ale nie mam nikogo tam. Np on mowi ze do sklepu jezdzi raz na 2 tygonie to ja nie wiem czy bym tak dala rade raz na 2 tygonie jezdzic do sklepu jak tu w polsce chodze prawie codziennie lol. Potem pewnie trzeba te jedzenie mrozic i jesc takie nieswieze.
glimi Napisano 31 Maja 2015 Zgłoś Napisano 31 Maja 2015 musisz iść na kurs bo musisz poznać przepisy.
kzielu Napisano 31 Maja 2015 Zgłoś Napisano 31 Maja 2015 Zacznijmy może od tego że w US zasadniczo nie ma kursów...
KaeR Napisano 31 Maja 2015 Zgłoś Napisano 31 Maja 2015 Nie wiem czy to w każdym stanie, ale jak nie ma polskiego, to najpierw teoria i learners permit a potem praktyczny. No i tak jak kzielu mówi, przepisy to się samemu obczaja z zszywki.
Robal Napisano 31 Maja 2015 Zgłoś Napisano 31 Maja 2015 Witam otóż mam kilka pytań odnośnie poniższych 3 punktów co do wymagan na rozmowe w ambasadzie: dowody na posiadanie wystarczających środków własnych niezbędnych do utrzymania na terenie USA siebie i rodziny przynajmniej w okresie jaki upłynie do chwili uzyskania odpowiedniej pracy; - czy faktycznie wymagany jest taki dowód i w jakiej postaci ? wydruk z konta bankowego ?? dowody na posiadanie konkretnej oferty pracy w USA, która zapewni rodzinie odpowiedni dochód; - czy to jest naprawde wymagane na rozmowie ? Ja akurat ubiegam sie o wiz tylko dla siebie ,nie dla calej rodziny. 3. dowody na to, że rodzina lub znajomi z USA zamierzają udzielić wsparcia w początkowym okresie pobytu w USA (list lub formularz I-134); - czy cos takiego jeast wymagane ? W nawiazaniu do tego czy wymagany jest adres osoby u której chce sie zatrzymac ? Jezeli tak, to ma byc to jakis oficjalny druk czy adres napisany w obojetnie jakiej formie ?? Bede wdzieczny bardzo za odpowiedź
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.