andyopole Napisano 15 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2017 3 minuty temu, Jackie napisał: A my dziś zaczynamy przeprowadzkę Dwie przeprowadzki = powódź. Cytuj
andyopole Napisano 15 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2017 4 godziny temu, Łukasz90 napisał: Andyopole a skąd wiedziałeś ,ze akurat to w pierwszej kolejności sami powiedzą. Wezwanie samej karetki (sam przyjazd do chorego -1000$) Dentystę maja za darmo ( w ramach ubezpieczenia- , płacą dodatkowo 950$ ubezpieczenia za całą rodzinę) .Gdyby chcieli zrobić rezonans od razu , na miejscu dodatkowo 1000$ dopłaty. Ostatnio trafił jeden do szpitala na prawie miesiąc zapłacił z własnych 6000$ a rachunek był według mnie bardzo niski 250tys.$ (sztuczny oddech i chyba serce bo nie mogło podjąć własnej pracy) . Ale ogólnie to kij, bo technologia stara w Polsce i to jest podstawowy problem . Zszokowali mnie bardzo bo im chodzi o prędkość neta i dostęp do WiFi podobno w Stanach jest wszędzie .Tak mnie to zszokowało ,ze drążyłem temat .Bo nie byłem ale z Waszych opowiadań Internet w Polsce dużo lepszy jest .Z dostępnością WiFi tez. A u nas wielki problem bo w Biedronce i Kauflandzie brak i w niektórych kawiarniach tez . Ja nie wiem czy nie ma problemu z WiFi w Polsce na amerykańskich urządzeniach .Tak mnie wpienili ,ze chyba przejdę z nimi po Krakowie i im udowodnię ile tego jest… Ostatnio w USA modne jest zamawianie UBERa zamiast wzywania karetki. Podjeżdża szybciej a kosztuje kilkadziesiąt razy taniej. Cytuj
kzielu Napisano 15 Czerwca 2017 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2017 14 minut temu, Jackie napisał: A my dziś zaczynamy przeprowadzkę Dokad ? Pamietam ze wynajmowaliscie apartament... Dom ? Relokacja do innego miasta ? Cytuj
Jackie Napisano 15 Czerwca 2017 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2017 Godzinę temu, kzielu napisał: Dokad ? Pamietam ze wynajmowaliscie apartament... Dom ? Relokacja do innego miasta ? To samo miasto, dwie ulice dalej. Nowe mieszkanie jest na jednym poziomie na drugim piętrze. Ciut mniejsze niż dotychczas, ale za to przepiękne i z balonem. Aktualnie mamy (a raczej mieliśmy) 3 poziomowy townhouse. Syn miał własną sypialnię, game-room, oraz łazienkę na dolnym piętrze na tzw. garden level. My z kolei sypialnię, dwie łazienki i office na 2 piętrze, z salonem, half-bath, jadalnią i kuchnią na parterze. Fajny układ, ale młody ostatnio jest w domu tylko by spać, więc trochę szkoda płacić kupę kasy za coś czego się nie wykorzystuje. Zamiast $3000 będziemy płacić $1950 więc odłożymy więcej na downpayment. Kupować będziemy za dwa lata jak młody skończy liceum i się wyprowadzi. Ja nie chcę pakować dużo kasy w kupno mieszkania. Będziemy tylko we dwoje, dzieciaki odchowane, no i wolimy przeznaczać pieniądze na podróże Wystarczy nam dwusypialniowe z 1 łazienką, no może 1.5. Na yardy i ogródki nie mamy siły. Starzy jesteśmy Jak tylko młody skończy high-school nie mamy powodu by nadal mieszkać w Oak Park. Prześliczne miasteczko, ale podatki od nieruchomości są obłędne. Cytuj
katlia Napisano 15 Czerwca 2017 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2017 Ja bardzo sobie chwale downsizing -- przeprowadzilismy sie z domu ktory mial 5 sypialni + den, do domku gdzie sa 3 sypialnie, w tym jedna w wykonczonej piwnicy, wiec tylko 2 na gorze. Akurat na 2 osoby i gosci od czasu do czasu. No i pozbylismy sie mase gratow. To zawsze dobre. Cytuj
ilon Napisano 15 Czerwca 2017 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2017 6 godzin temu, Łukasz90 napisał: A u nas wielki problem bo w Biedronce i Kauflandzie brak i w niektórych kawiarniach tez . LOL Jackie powodzenia! Cytuj
kzielu Napisano 15 Czerwca 2017 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2017 ...wlasnie zaliczylem pierwsze zatrzymanie przez policje Pol mili od domu, dokladnie przed przedszkolem corki... Jak frajer, bo widzialem go w tym samym miejscu wczoraj... W dodatku nie mam przedniej tablicy (bo nie ) i oczywiscie nie mialem pod reka dowodu ubezpieczenia. Cud ze zyje ;-) Cytuj
jkb Napisano 15 Czerwca 2017 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2017 4 godziny temu, Jackie napisał: To samo miasto, dwie ulice dalej. Nowe mieszkanie jest na jednym poziomie na drugim piętrze. Ciut mniejsze niż dotychczas, ale za to przepiękne i z balonem. Aktualnie mamy (a raczej mieliśmy) 3 poziomowy townhouse. Syn miał własną sypialnię, game-room, oraz łazienkę na dolnym piętrze na tzw. garden level. My z kolei sypialnię, dwie łazienki i office na 2 piętrze, z salonem, half-bath, jadalnią i kuchnią na parterze. Fajny układ, ale młody ostatnio jest w domu tylko by spać, więc trochę szkoda płacić kupę kasy za coś czego się nie wykorzystuje. Zamiast $3000 będziemy płacić $1950 więc odłożymy więcej na downpayment. Kupować będziemy za dwa lata jak młody skończy liceum i się wyprowadzi. Ja nie chcę pakować dużo kasy w kupno mieszkania. Będziemy tylko we dwoje, dzieciaki odchowane, no i wolimy przeznaczać pieniądze na podróże Wystarczy nam dwusypialniowe z 1 łazienką, no może 1.5. Na yardy i ogródki nie mamy siły. Starzy jesteśmy Jak tylko młody skończy high-school nie mamy powodu by nadal mieszkać w Oak Park. Prześliczne miasteczko, ale podatki od nieruchomości są obłędne. Jak juz zdecydujecie sie kupowac, i narzekacie na podatki, to moze niesmialo zaproponuje przerzut na druga strone granicy stanowej Godzinę temu, kzielu napisał: ...wlasnie zaliczylem pierwsze zatrzymanie przez policje Pol mili od domu, dokladnie przed przedszkolem corki... Jak frajer, bo widzialem go w tym samym miejscu wczoraj... W dodatku nie mam przedniej tablicy (bo nie ) i oczywiscie nie mialem pod reka dowodu ubezpieczenia. Cud ze zyje ;-) No i za co cie zatrzymali i jaki wyrok dostales? Cytuj
andyopole Napisano 15 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2017 Godzinę temu, kzielu napisał: ...wlasnie zaliczylem pierwsze zatrzymanie przez policje Pol mili od domu, dokladnie przed przedszkolem corki... Jak frajer, bo widzialem go w tym samym miejscu wczoraj... W dodatku nie mam przedniej tablicy (bo nie ) i oczywiscie nie mialem pod reka dowodu ubezpieczenia. Cud ze zyje ;-) ReWitaj na forum. Miales sporo szczescia bo oni najpierw strzelaja a pozniej pytaja o dokumenty... 1 Cytuj
kzielu Napisano 15 Czerwca 2017 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2017 26 minut temu, jkb napisał: Jak juz zdecydujecie sie kupowac, i narzekacie na podatki, to moze niesmialo zaproponuje przerzut na druga strone granicy stanowej No i za co cie zatrzymali i jaki wyrok dostales? Predkosc oczywiscie, >70 mph na 55mph limit (pol mili od domu - niemniej jednak ja po publicznych drogach dosc spokojnie sie poruszam). Warning - pewnie dlatego ze record mialem calkowicie czysty i nie wciskalem mu zadnej ciemnoty. Dla pogorszenia sytuacji samochod jest czerwony i oblepiony kilkoma naklejkami sponsorow serii (dopoki sezon sie nie skonczy nie chce mi sie ich zdejmowac a pozniej znowu naklejac - wlacznie z duzym "Tire Rack" na gorze przedniej szyby - wiec generalnie rzuca sie w oczy... A brak przedniej tablicy w OH nie jest legalny). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi