Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
1 hour ago, mcpear said:

dodają jakieś 2-3% co roku

Byłoby fajnie, ale w IL cap jest na poziomie 5%. W tym roku nam podnieśli 4.2%.

Update: Teraz widzę, że mówimy o innych rzeczach. Ty mówiłeś o wartości domu, a ja o podatku. Nie wiem czy są jakieś ograniczenia na wycene, ale ta ichnia wycena nijak się ma do kwoty, którą za dom płaciliśmy.

Edytowane przez Xarthisius

Napisano

To chyba to samo - stawka podatku od nieruchomości jest procentowa od "ustalonej wartości". Jak masz cap 5% tzn, że nie mogą podnieść wyceny z roku na rok o więcej niż 5%. Czyli mówimy o tym samym

Napisano
2 minutes ago, mcpear said:

To chyba to samo - stawka podatku od nieruchomości jest procentowa od "ustalonej wartości". Jak masz cap 5% tzn, że nie mogą podnieść wyceny z roku na rok o więcej niż 5%. Czyli mówimy o tym samym

Na tych formularzach, które mi county podsyła to chyba jest bardziej skomplikowane, bo np. wartość domu jaką mi wyliczają nie wzrosła względem poprzedniego roku o tyle ile wzrósł mi podatek.

Napisano (edytowane)

mi tez się marzą wysokie sufity i jakieś inne bajery, ale póki co mierzyliśmy siły na zamiary, bo oboje byliśmy na okresie próbnym w pracy jak się zdecydowaliśmy na budowę ;-) Zdecydowaliśmy się na jakiś tam projekt domu który nam się wstępnie spodobał, ale teraz widzę ze niektóre kwestie zostały nieprzemyślane, bo np. wybraliśmy ciemne podłogi a na nich każdy paproch widać… wiec codziennie odkurzacz jeździ. Dzis bym tego błędu nie popełniła. No i dodałabym jeszcze jedna sypialnie gdzie mój mąż mógłby trzymać swoje sprzęty muzyczne, bo po powieszeniu kilku jego gitar, kończy mi się miejsce na ścianach na pietrze ;-) 

Edytowane przez Paulina_89
Mistake
Napisano
4 hours ago, Xarthisius said:

Już nie wspomne, że mieszkając w chatce na polu kukurydzy płacę tyle co koleżanka @katlia'i za swoją $1.2M mansion... Go Illinois!!!

Mam nadzieje ze nie myslisz ze ja mieszkam w mansion... Moja "cottage" : 2 bedroom 1 bathroom na glownym poziomie, z wykonczona piwnica - co tu jest bardzo popularne - gdzie jest family room, lazienka, sypialnia i pare innych pokoikow uzywane na storage. Raptem jakies 1400 sf per poziom. Na miary hamerykanskie to jest maciupenki domek :) Ale go Illinois, dlaczego nie. 

Napisano
5 hours ago, katlia said:

Mam nadzieje ze nie myslisz ze ja mieszkam w mansion... Moja "cottage" : 2 bedroom 1 bathroom na glownym poziomie, z wykonczona piwnica - co tu jest bardzo popularne - gdzie jest family room, lazienka, sypialnia i pare innych pokoikow uzywane na storage. Raptem jakies 1400 sf per poziom. Na miary hamerykanskie to jest maciupenki domek :) Ale go Illinois, dlaczego nie. 

Otagowałem i nie widać tego 'i, ale tam jest "koleżanka Katli" :) Chodziło mi o ten dom, który zalinkowałaś.

• Upvote 1
Napisano

Kurcze, ja przestalam kupowac avocado toast, nie chodze juz na $7 latte do starbucksa a domu jak nie bylo tak nie ma. Widze ze licho wypadam na tle was wszystkich :D 

• Haha 2
Napisano (edytowane)
2 minutes ago, ilon said:

Kurcze, ja przestalam kupowac avocado toast, nie chodze juz na $7 latte do starbucksa a domu jak nie bylo tak nie ma. Widze ze licho wypadam na tle was wszystkich :D 

A wstajesz rano, dłużej pracujesz i dźwigasz większe ciężary? :)

Edytowane przez Xarthisius
Napisano
2 minutes ago, Xarthisius said:

A wstajesz rano, dłużej pracujesz i dźwigasz większe ciężary? :)

Z wstawaniem rano troche ciezko, ale wstaje na tyle wczesnie zeby zdazyc wyprowadzic psy i zrobic trening zanim zaczne prace. Nie pracuje jakos mega dlugo (na amerykanskie standardy), ale wystarczajaco duzo/ciezko/dobrze. W tamtym tygodniu zaoferowano mi nawet awans i zaakceptowalam! 

W przysiadzie w srode bylo 185, nie wiem czy wystarczajaco na forumowe standardy LOL.