Xarthisius Napisano 19 Czerwca Zgłoś Udostępnij Napisano 19 Czerwca 59 minutes ago, mcpear said: Wszystkim świętującym jutro: miłego odpoczynku. Dzisiaj na polskich portalach widziałem, że USA świętuje jutro "Dzień Wyzwolenia" - ciekawe nazewnictwo ale w USA nazwy "Libaration Day" nie spotkałem. Czy jestem jedyny? Ja sie spotkalem. W TX to bylo swieto stanowe na dlugo przed proklamacja z 2021. Emancipation Day. Juneteenth bylo mi bardziej obce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 19 Czerwca Zgłoś Udostępnij Napisano 19 Czerwca (edytowane) 13 hours ago, Xarthisius said: Juneteenth bylo mi bardziej obce. Wiekszosc Amerykanow nie slyszalo o tym swiecie do stosunkowo niedawna. Najpierw bylo obserwowane tylko wsrod Afro Amerykanow w Texasie, potem w Oklahomie, itp. Ja pierwszy raz uslyszalam o Juneteenth przeprowadzajac sie do Colorado... 35 lat temu Ale wtedy to tez trudno by to nazywac swietem bo dzien byl celebrowany - na malej skali - tylko wsrod Afro Amerykanow. A jest ich stosunkowo malo w tym stanie, glownie w Denver i Colorado Springs. Edytowane 19 Czerwca przez katlia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tirowiec1312 Napisano 19 Czerwca Zgłoś Udostępnij Napisano 19 Czerwca Jak się dowiedziałem w ubiegłych latach jakie wydarzenie historyczne jest podstawą do święta Juneteenth to mi szczęka, ręce i wszystko inne opadło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 19 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 19 Czerwca Dla mnie to swieto oznacza tylko tyle ze zgodnie z wczorajszym meldunkiem naszego vice-prezydenta dzis nie odbiera przesylek UPS ani Poczta. Okazalo sie jednak ze UPS pracuje normalnie a USPS jak zwykle sie opieprza. Jutro beda "zdziwieni ze tyle przesylek sie nazbieralo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 21 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 21 Czerwca Postow po rumunsku jeszcze na tym forum nie pamietam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 3 Lipca Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 3 Lipca Wszystkiego najlepszego z okazji July 4th!!! Jakie plany? Ja za chwile koncze i wracamy do pracy w poniedzialek. Osobiscie wybywam na cabin camping nad Sandy River na zboczu Mont Hood, niedaleko Hwy OR 26. Miejscowosc nazywa sie Brightwood. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jannapa Napisano 3 Lipca Zgłoś Udostępnij Napisano 3 Lipca (edytowane) Halo użytkownicy! Przepraszam, że wbijam tak raz na sto lat, ale bycie dorosłym to jest full time job i mi zajmuje o niebo więcej czasu niż kiedykolwiek chciałam temu poświęcić. czy jest tu ktoś, kto się zna na HVAC i wytłumaczy mi, czemu mam zainwestować 20K w heat pump vs. Condenser za 12? Dom w New Mexico, chodzi o to, że condenser zablokuje niemal całkowicie dostęp do back yard. POMOCY! Edytowane 3 Lipca przez jannapa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 3 Lipca Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 3 Lipca (edytowane) Ja sie nie znam ale wiem ze Heat Pump powoduje znaczny wzrost zuzycia pradu. Inwestycja staje sie w miare oplacalna (tzn. ze sie zwroci za ok. 15 lat) gdy zainstalujesz Solar Battery. Ktoś tu z naszych swiezo temat przerabial, pewnie wie lepiej. Edytowane 3 Lipca przez andyopole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 3 Lipca Zgłoś Udostępnij Napisano 3 Lipca 24 minutes ago, andyopole said: Ja sie nie znam ale wiem ze Heat Pump powoduje znaczny wzrost zuzycia pradu. No, ale spada zuzycie gazu, wiec jeden pies No ja mam heat pump od 2 miesiecy. Niby ma byc bardziej energy efficient i tax credit byl wiekszy, wiec sie bardziej "oplacalo" wziac niz zwykle AC. @jannapa nie bardzo rozumiem czemu AC ma Ci zagracic backyard. Heat pump objetosciowo mam chyba nawet wiekszy niz wczesniej AC. Dodatkowo stoi na 30cm podescie, bo nie moze byc w sniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jannapa Napisano 4 Lipca Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Lipca 1 hour ago, Xarthisius said: No, ale spada zuzycie gazu, wiec jeden pies No ja mam heat pump od 2 miesiecy. Niby ma byc bardziej energy efficient i tax credit byl wiekszy, wiec sie bardziej "oplacalo" wziac niz zwykle AC. @jannapa nie bardzo rozumiem czemu AC ma Ci zagracic backyard. Heat pump objetosciowo mam chyba nawet wiekszy niz wczesniej AC. Dodatkowo stoi na 30cm podescie, bo nie moze byc w sniegu. Nie zagraci, ale uniemożliwi dostęp do back yard. Obecnie dom ma zamontowany swamp cooler (zawieszony na wysokości drugiej kondygnacji, więc nie stanowi problemu), któtego chcę się pozbyć. Montaż najmiejszego kondensatora (najmniejszego, który będzie efektywnie działał) zostawi przesmyk szerokości około .5 metra. Nawet pojemników na śmieci tam nie przecisnę, a przy temperaturach w okolicy 38-40 stopni latem wolałabym nie musieć trzymać ich w garażu. No i marzy mi się jakiś fajny xeroscaping w ogródku, a wówczas musiałabym taczki przeprowadzać przez dom. Contractor wpadł na pomysł heat pump, ale to rozwiązanie niemalże podwaja koszty. Więc chciałabym, żeby ktoś mnie przekonał, że warto (albo od pomysłu odwiódł)… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi