ana12 Napisano 12 Czerwca 2021 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2021 Hej! potrzebuje opini Waszej:) Zyje w Usa juz 4 lata, 2 lata pracowalam jako kelnerka, pozniej poszlam na 2 lata do szkoly, 9 miesiecy w szkole bylo super- moj angielski akedemicki stawal sie coraz lepszy, bylam coraz bardziej pewna siebie i ... nastala pandemia i wszystkie przedmioty byly online - prerecorded lectures. Za miesiac zaczynam pierwsza profesjonalna prace i jestem przerazona bo moj angielski sie strasznie pogorszyl, na tyle ze polowe wiadomosci z radia nie rozumiem :(. Czy Waszym zdaniem jest sens zapisac sie na prywatne lekcje angielskiego z nauczycielem z polski ktory jednak uzywa w wiekszosci angielskiego brytyjskiego? Czy na poziomie B2/C1 brytyjski/amerykanski juz nie ma takiego znaczenia? Cytuj
kzielu Napisano 12 Czerwca 2021 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2021 36 minutes ago, ana12 said: Hej! potrzebuje opini Waszej:) Zyje w Usa juz 4 lata, 2 lata pracowalam jako kelnerka, pozniej poszlam na 2 lata do szkoly, 9 miesiecy w szkole bylo super- moj angielski akedemicki stawal sie coraz lepszy, bylam coraz bardziej pewna siebie i ... nastala pandemia i wszystkie przedmioty byly online - prerecorded lectures. Za miesiac zaczynam pierwsza profesjonalna prace i jestem przerazona bo moj angielski sie strasznie pogorszyl, na tyle ze polowe wiadomosci z radia nie rozumiem :(. Czy Waszym zdaniem jest sens zapisac sie na prywatne lekcje angielskiego z nauczycielem z polski ktory jednak uzywa w wiekszosci angielskiego brytyjskiego? Czy na poziomie B2/C1 brytyjski/amerykanski juz nie ma takiego znaczenia? Moim zdaniem to nie - jak zyjesz w USA to staraj sie po prostu uzywac zywego jezyka w kontaktach z ludzmi bo w ten sposob najlepiej go rozwiniesz.... Bo nauczyciel z polski uczacy brytyjskiego angielskiego to "how do you do" bedzie Cie uczyl.... Cytuj
Roelka v.2 Napisano 12 Czerwca 2021 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2021 45 minutes ago, ana12 said: Hej! potrzebuje opini Waszej:) Zyje w Usa juz 4 lata, 2 lata pracowalam jako kelnerka, pozniej poszlam na 2 lata do szkoly, 9 miesiecy w szkole bylo super- moj angielski akedemicki stawal sie coraz lepszy, bylam coraz bardziej pewna siebie i ... nastala pandemia i wszystkie przedmioty byly online - prerecorded lectures. Za miesiac zaczynam pierwsza profesjonalna prace i jestem przerazona bo moj angielski sie strasznie pogorszyl, na tyle ze polowe wiadomosci z radia nie rozumiem :(. Czy Waszym zdaniem jest sens zapisac sie na prywatne lekcje angielskiego z nauczycielem z polski ktory jednak uzywa w wiekszosci angielskiego brytyjskiego? Czy na poziomie B2/C1 brytyjski/amerykanski juz nie ma takiego znaczenia? Tez mi sie wydaje troche bez sensu... Jestes pewna ze twoj angielski az tak sie pogorszyl? Zaledwie po kilku miesiacach/roku? Jak to jest w ogole mozliwe? Szczegolnie ze mowisz, ze dwa lata pracowalas w zawodzie gdzie rozmowy sa na porzadku dziennym. Wedlug mnie bez sensu jest brac lekcje angielskiego z Polski kiedy siedzisz w USA... Masz znajomych Amerykanow? Wiecej sie nauczysz rozmawiajac z nimi. Cytuj
ana12 Napisano 12 Czerwca 2021 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2021 29 minutes ago, Roelka v.2 said: Tez mi sie wydaje troche bez sensu... Jestes pewna ze twoj angielski az tak sie pogorszyl? Zaledwie po kilku miesiacach/roku? Jak to jest w ogole mozliwe? Szczegolnie ze mowisz, ze dwa lata pracowalas w zawodzie gdzie rozmowy sa na porzadku dziennym. Wedlug mnie bez sensu jest brac lekcje angielskiego z Polski kiedy siedzisz w USA... Masz znajomych Amerykanow? Wiecej sie nauczysz rozmawiajac z nimi. Mam znajomych, rozmawiam z nimi, ale nie wszystkie tematy rozumiem, wkurza mnie ze nie rozumiem 100% wiadomosci w radiu Cytuj
katlia Napisano 12 Czerwca 2021 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2021 32 minutes ago, ana12 said: Mam znajomych, rozmawiam z nimi, ale nie wszystkie tematy rozumiem, wkurza mnie ze nie rozumiem 100% wiadomosci w radiu Moze nie rozumiesz radia bo mowia za szybko? Jezeli sa tematy ktorych nie rozumiesz to zacznij o nich czytac - taka pasywna znajomosc jezyka jest najlatwiejsza. Wczytaj sie w lekture o branzy w ktorej bedziesz pracowac. Nie ma nic zlego z robieniem listy slowek do zapamietania. Nie ma tez nic zlego z powiedzeniem w pracy - "I didn't understand what you just said... what does xxx mean" Amerykanie do it all the time too 1 Cytuj
andyopole Napisano 12 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2021 52 minuty temu, ana12 napisał: Mam znajomych, rozmawiam z nimi, ale nie wszystkie tematy rozumiem, wkurza mnie ze nie rozumiem 100% wiadomosci w radiu Ja tu jestem dopiero 12 lat i też nie wszystko rozumiem gdy słucham radia. Ważne że masz podstawy, biegłość przyjdzie z czasem. To nie UK gdzie tubylcy krzywią się gdy ich nie rozumiesz. 1 1 Cytuj
kzielu Napisano 12 Czerwca 2021 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2021 1 hour ago, ana12 said: Mam znajomych, rozmawiam z nimi, ale nie wszystkie tematy rozumiem, wkurza mnie ze nie rozumiem 100% wiadomosci w radiu E tam - nie przejmuj sie. Polowa tego to mentalne podejscie do sprawy - jak zaczynalem prace po studiach w firmie z US pracujac w PL, to polowa ludzi panicznie bala sie rozmawiac przez telefon z amerykanami - nie bylo to latwo, ale byli spokojnie w stanie sie porozumiec tyle ze strach ich paralizowal. Dasz rade spoko. 1 1 Cytuj
feniks_01 Napisano 14 Czerwca 2021 Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2021 Z tego co zauwazylem, to po przyjezdzie do USA na W&T po paru togodniach moj angielski spadal do poziomu ziemniaka. Miesiac mozna bylo normalnie gadac z wszystkimi a pozniej na pare dni totalny ziemniak. Teoretycznie jak tak sie dzieje to oznacza,ze sie uczysz ale "musk" ma taka przerwe Nie wiem czy to prawdziwe ale tak bylo praktycznie co roku. Oraz tak jak wszyscy doradzaja, przebywaj wiecej z Amerykanami to wszystko pojdzie w dobra strone. Ja siedze tutaj 6 lat i mam zero (moze tylko w Polskim sklepie raz na tydzien) kontaktu z jezykiem Polskim na zywo. I to zdecydowanie pomoglo osiagnac poziom jezyka jaki mam. (chyba dobry, nie wiem, nie znam sie - w pracy moge prowadzic spotkania dla 50-150 osob i nikt nie mowi,ze czegos nie rozumieja wiec chyba jest ok) A praca... na spokojnie, zobaczysz,ze ludzie beda na poczatku pytac o wszystko wiec sie spokojnie przyzwyczaisz do ludzi oraz "jezyka" w pracy, dasz rade! Cytuj
andyopole Napisano 16 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2021 Czy taki jest naprawde test na obywatelstwo czy to jakiś pic? https://grizly.com/quizzes/can-you-pass-the-us-citizenship-test-60/results Cytuj
kzielu Napisano 16 Czerwca 2021 Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2021 4 hours ago, andyopole said: Czy taki jest naprawde test na obywatelstwo czy to jakiś pic? https://grizly.com/quizzes/can-you-pass-the-us-citizenship-test-60/results To jakis quiz ktory nie ma nic wspolnego z testem na obywatelstwo - nie zeby test na obywatelstwo byl jakos specjalnie trudny. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi