Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
1 hour ago, Natalie98 said:

Hej, przepraszam, jeśli nie powinnam pisać w tym wątku. Biorę ślub i czeka mnie przeprowadzka na Florydę. Jeszcze na prawdę bardzo daleko do tego, ale strasznie boję się, że nie znajdę pracy.. Jestem team leaderem w HR (procesy talentowe, rozwojowe) i mówię biegle po angielsku, próbowałam się w międzyczasie rekrutować, ale nic z tego.Oprócz innych oczywistych lęków, jak rozłąka z rodziną i przyjaciółmi, ten jest na prawdę bardzo silny. Może ktoś powie mi coś na pokrzepienie duszy ;)

Jakas tam prace znajdziesz bez problemu. W korporacjach wszystko jest cykliczne, zwalniaja a pozniej zatrudniaja a pozniej znowu zwalniaja. W tej chwili sa w fazie "OMG, idzie recesja" i troche zaczynaja hamowac zatrudnianie (albo prowadzic delikatne zwolnienia) tuz po tym jak desperacko zatrudniali po wywaleniu polowy pracownikow z powodu "OMG, covid, koniec swiata" (a wszystko z powodu bo shareholders beda zli). Wszystko zalezy w ktorym momencie cyklu trafisz ale generalnie jakas prace znajdziesz.

• Upvote 1

Napisano

Dzięki wielkie za odpowiedzi!! Ja nie muszę już być tym team leaderem, spokojnie mogłabym pracować jako specjalista, czy zmienić dział na na przykład administrację, byleby załapać się do korpo ;) moje bolączki pogłębia to, że dostałam właśnie pracę w Berlinie na bardzo dobrym stanowisku (zaaplikowałam trochę z ciekawości) i też to komplikuje sprawę, bo nie wiem ile będę czekać na wizę i czy jest sens tą ofertę przyjmować. Z tą recesją to nie brzmi za dobrze :(

Napisano

:lol: da się ale w Europie… już przy ofertowaniu było zastrzeżenie, ze zdalnie można pół roku ale z Europy. Ja w ogóle teraz jestem w takiej sytuacji, że niby na B2B jestem a mi zabronili ze stanów pracować. A w biurze nie byłam od wiosny 2020…

Napisano

@Natalie98 jak jestes ogrnieta choc troche to w ogole sie now martw, praca sie zawsze znajdzie - tylko musisz szukać będąc już tu na miejscu w usa. A co do korpo - to już zależy od tego gdzie na Florydę sie przeprowadzasz, w dużych aglomeracjach coś sie zawsze znajdzie, zrób research na LI i indeed czy glassdoor na co w twojej docelowej okolicy można liczyć… 

Napisano
16 minutes ago, Natalie98 said:

Fort Lauderdale / Miami. Można powiedzieć, że ogarnięta jestem ;) właśnie od czasu do czasu tam zaglądam i jakoś dużo matchy nie widziałam, muszę się chyba bardziej porozglądać

Jezeli Miami, to zacznij uczyc sie hiszpanskiego... serio. Tam hiszpanski jest prawie wazniejszy od angielskiego ;) 

Napisano
On 7/30/2022 at 1:05 PM, katlia said:

No i co? Nikt tu z Illinois nie chwali sie ze jest miliarderem? ;) 

Miliarderzy to Illinois raczej opuszcają, podobnie ci biedniejsi :)

Napisano

To ja sie "pochwale". W sobote zepsul nam sie water heater. Zgasl pilot i sie nie chcial odpalic. Probowalem 3 razy w niedziele, zgodnie z instrukcja po 90s pstrykalem, co 10m. Potem jeszcze raz rano. Ni chu chu. Wczoraj dzieci w misce byly myte z ciepla woda z czajnika i garnka. Jak w stanie wojennym. Dzisiaj przyjechal technik. Pstryknal 3 razy i od razu mu sie odpalilo...

Za usluge zawolal $0 wiec poza moim ego strat specjalnie nie ma...