jkb Napisano 16 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Tak, zdecydowanie w Polsce odwiedze dentyste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 16 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 A ja bylam dzis pierwszy raz u dentysty w USA. Balam sie o moje osemki, ale wszystko okazalo sie byc w porzadku. Dentysta pochwalil moje zeby, zachwycal sie moimi zebami gdzie mialam robione kanalowe. Az zapytal ile zaplacilam za tak dobra robote - jak powiedzialam ze w przeliczeniu okolo 120$ to sam powiedzial, ze do dentysty mam jezdzic do Polski, bo tutaj sie nic nie oplaca XDMoja koleżanka z Niemiec poleciała do Polski na parę dni w celu większej roboty przy zębach. Po powrocie okazało się że coś tam trzeba jeszcze doszlifować. Niemiecki dentysta był pod wrażeniem dobrej roboty i z trudem uwierzył ze to w Polsce było robione.Moja LP spędziła w Polsce na grubszej robocie przy zebach sześć tygodni. Pomimo że w tym czasie nie zarabiała i kupiła bilet to i tak wyszło taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sara Napisano 16 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Wlasnie zdalam sobie sprawe ze odkad mieszkam w Stanach (2,5 roku) jeszcze nigdy nie wpadlam na drugiego Polaka. Nie znam zadnego... Macie podobne doswiadczenie, czy zyjecie w poblizu innych Polakow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 16 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Wlasnie zdalam sobie sprawe ze odkad mieszkam w Stanach (2,5 roku) jeszcze nigdy nie wpadlam na drugiego Polaka. Nie znam zadnego... Macie podobne doswiadczenie, czy zyjecie w poblizu innych Polakow? Nie "wpadlaś" bo nie chcesz. W każdą niedzielę suma o jedenastej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sara Napisano 16 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Dobrze wiedzieć ze Ty wiesz czego ja chce a czego nie chcę. Napisałam "wpadać" bo miałam na myśli przypadek. Do kościoła nie chodzę. Także odpada. Nie unikam Polaków. Nie mieszkam w pobliżu żadnej społeczności polskiej, w pracy jestem jedyna Polką. Wsród znajomych i rodziny rownież jestem jedyna Polka. I jeszcze na żadnego się nie natknęłam. Zastanawiałam się czy są osoby na tym forum które mieszkają w USA ale maja bardzo mało dotyczenia z Polakami oraz językiem polskim i czy się przyzwyczaili czy może po jakimś czasie zaczęli się starać nawiązać kontakt z Polska kultura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 16 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 W Portland nie ma czegoś w rodzaju Jackowa czy Brooklynu. Było skupisko polskich domów wiele lat temu w okolicach portu bo tam w większości pracowali polscy emigranci. Tam też 110 lat temu wybudowali polski Kościół a dwa lata później Polski Dom. To skupisko zostało zredukowane w związku z budową autostrady I5. Domy wyburzono a ludzie rozproszyli się po Metro Area. Uchował sie tylko jeden z tych domów gdzie do dzisiaj mieszka, już samotna, szanowana przez wszystkich, Babcia Helenka. Przewspaniała kobieta. Wywieziona ze Lwowa w czasie wojny do Niemiec na przymusowe roboty trafiła do PDX po wojnie i jest "amerykańską babcią" dla wszystkich którzy babci już nie mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pelasia Napisano 16 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Dobrze wiedzieć ze Ty wiesz czego ja chce a czego nie chcę. Napisałam "wpadać" bo miałam na myśli przypadek. Do kościoła nie chodzę. Także odpada. Nie unikam Polaków. Nie mieszkam w pobliżu żadnej społeczności polskiej, w pracy jestem jedyna Polką. Wsród znajomych i rodziny rownież jestem jedyna Polka. I jeszcze na żadnego się nie natknęłam. Zastanawiałam się czy są osoby na tym forum które mieszkają w USA ale maja bardzo mało dotyczenia z Polakami oraz językiem polskim i czy się przyzwyczaili czy może po jakimś czasie zaczęli się starać nawiązać kontakt z Polska kultura? Ja znam 2 Polki z czego jedynie z jedna mam kontakt ale chyba rozmawiamy z 4 razy w roku. Polakow dookola nie mam i juz sie do tego przyzwyczailam. Jestem w usa juz 10 lat i jakos zyje. Jedyny regularny kontakt z jezykiem polskim mam przez rodzine, no i oczywiscie jak wpadne do PL, co nie zdarza sie czesto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaeR Napisano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Dobrze wiedzieć ze Ty wiesz czego ja chce a czego nie chcę. Napisałam "wpadać" bo miałam na myśli przypadek. Do kościoła nie chodzę. Także odpada. Nie unikam Polaków. Nie mieszkam w pobliżu żadnej społeczności polskiej, w pracy jestem jedyna Polką. Wsród znajomych i rodziny rownież jestem jedyna Polka. I jeszcze na żadnego się nie natknęłam. Zastanawiałam się czy są osoby na tym forum które mieszkają w USA ale maja bardzo mało dotyczenia z Polakami oraz językiem polskim i czy się przyzwyczaili czy może po jakimś czasie zaczęli się starać nawiązać kontakt z Polska kultura? Wiem, ze w mojej okolicy sa Polacy, bo jest NATO i jest jakis nasz wojskowy reprezentant z rodzina. Sa jacys studenci. Poza jednym Polakiem, z ktorym razem studiowalem i pracujemy od siebie rzut beretem (doslownie), nie mam kontaktow z innymi. Przewaznie nie moj wiek i nie moj klimat. Ja sie nigdy zreszta tak latwo nie prowadzilem. ;> W przypadku mojego znajomego, poza jezykiem nie ma znaczenia, ze Polak. Od kilku lat nie rozmawiamy na polskie tematy. Kontaktu z Polakami nie szukam, mam kraj, w ktorym jest ich prawie 40 milionow. Jak sie stesknie to jade. Jezyk polski to poprzez ksiazki, magazyny, podcasty i radio, prawie codziennie chociaz na kilka minut dzwonie do rodziny. W Polsce spedzalem dwa miesiace w roku, teraz okolo jednego, wiec daje sie rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzielu Napisano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Podobnie - nikogo tutaj nie szukam chociaz jest ich troche pracujacych w tej samej firmie. Kontakt z PL mam bo pracujemy z polskim oddzialem, poza tym codziennie zagladam do polskich serwisow po nowa porcje rozrywki, bo to co w PL sie dzieje to w zasadzie juz tylko w kategoriach rozrywkowych mozna rozpatrywac (tak, wiem ze to jest kompletna tragedia - ale zakladajac ze ~polowa populacji popiera takie zachowania jak ostatnie wypowiedzi ministra odnosnie zamachow, to ja z polakami nie chce miec nic wspolnego bo mi najnormalniej w swiecie jest wstyd). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackie Napisano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Zastanawiałam się czy są osoby na tym forum które mieszkają w USA ale maja bardzo mało dotyczenia z Polakami oraz językiem polskim i czy się przyzwyczaili czy może po jakimś czasie zaczęli się starać nawiązać kontakt z Polska kultura? Mam bardzo mało kontaktów z Polakami, kilka osób w pracy i to by było wsio. Do niczego nie musiałam się przyzwyczajać, nigdy nie szukałam kontaktów bo nie mam takiej potrzeby. W Polsce obracałam się w środowisku którego w USA po prostu nie ma, w każdym razie nie wśród czikagowskiej Polonii. A może po prostu takich Polaków tu w USA nie spotkałam. Znam parę osób pochodzenia polskiego, ale są całkowicie zasymilowani. Z mężem gadam po angielsku, bo to nasz jedyny wspólny język. Z synem też gadam po angielsku, bo syn chodzi do amerykańskiej szkoły i ma większy zasób słów angielskich niż polskich. W pracy po angielsku, w szkole po angielsku, w domu po angielsku, po polsku rozmawiam tylko z mamą, bratem i szwagierką, Książki czytam po angielsku, po polsku tylko Lema Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi