Skocz do zawartości

Dv-2017 Wygrana,pytania I Odpowiedzi,ds260,badania,rozmowa,pierwsze Dni W Usa :)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
17 minutes ago, chosen said:

a leki ?

Leki można. Wg przepisów powinno się mieć receptę na wwożone lekarstwa. Ale jak przyjeżdżałem miałem zapas na 3 miesiące leku, który biorę codziennie. NIkt mnie nie spytał o nie. Pewnie jak przywieziesz więcej to możesz mieć problemy.

• Odpowiedzi 1,7 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
2 godziny temu, mcpear napisał:

Leki można. Wg przepisów powinno się mieć receptę na wwożone lekarstwa. Ale jak przyjeżdżałem miałem zapas na 3 miesiące leku, który biorę codziennie. NIkt mnie nie spytał o nie. Pewnie jak przywieziesz więcej to możesz mieć problemy.

nie ma znaczenia ile lecz jakie leki i co. Miałeś szczęście i tyle. Bo poczytaj co pisze na stronie rządowej USA. Jeden lek na receptę i musisz mieć receptę.zaświadczenie.

Napisano
5 godzin temu, chosen napisał:

witam, ponieważ za niecałe 2 miesiące wylatujemy za wielką wodę mam pytanie z tej okazji - czy i ile można wziąć z sobą alkoholu do USA (polska wódka) ? Jak jest z lekami, gdzie je przewozić, czy trzeba mieć na nie jakieś dokumenty od lekarza ?

jeden litr alkoholu. Trochę więcej piwa czy wina do tego karton papierosów. Leki na receptę to zaświadczenie od lekarza lub tez recepta.

Napisano
21 minutes ago, sly6 said:

nie ma znaczenia ile lecz jakie leki i co. Miałeś szczęście i tyle. Bo poczytaj co pisze na stronie rządowej USA. Jeden lek na receptę i musisz mieć receptę.zaświadczenie.

Zgadzam się, aczkolwiek jest praktyka taka, że w sumie przyjeżdżałem tu wiele razy przedtem na B1/B2 i nawet jak byłem wysłany do skanowania bagażu i kontroli szczegółowej to celnik mnie nigdy o listek czy dwa listki leku nie pytał. Czytałem to na stronach rządowych że powinienem mieć zawsze zaświadczenie / receptę, ale jakoś nigdy nie interesowałem się załatwieniem tego. Ale masz 100% racji co do wymogów prawa

Napisano
2 godziny temu, mcpear napisał:

Zgadzam się, aczkolwiek jest praktyka taka, że w sumie przyjeżdżałem tu wiele razy przedtem na B1/B2 i nawet jak byłem wysłany do skanowania bagażu i kontroli szczegółowej to celnik mnie nigdy o listek czy dwa listki leku nie pytał. Czytałem to na stronach rządowych że powinienem mieć zawsze zaświadczenie / receptę, ale jakoś nigdy nie interesowałem się załatwieniem tego. Ale masz 100% racji co do wymogów prawa

Jeśli chodzi o leki, to lepiej mieć zaświadczenie od lekarza, szczególnie jeśli ma się leki na receptę. Zawsze może się ktoś przyczepić, a tak to się podróżuje spokojniej. ;)

Napisano

jak sie wyjezdza z usa juz z karta i potem wlatuje i przechodzi przez te granice z usa juz z zielona karta to sie przechodzi przez bramki dla stalych rezydentow co nie i co tam pytaja czy nic nie pytaja i sie tylko przechodzi? PEwnie sie pokazuje paszport ? Bo chyba musze jechac do polski na miesiac, bo mam pewne zalatwienia. Laptop dalej mozna przewozic w bagazu podrecznym ? Bo cos tu mowili w telewizji ze maja zakazac.

Moj chlopak jest przeciwny mojemu wyjazdowi i mowi ze nie wiadomo co Trump wymysli i lepiej nie wyjezdzac ale mam pewne zalatwienia i musze na chwile skoczyc do Pl.

Napisano

Jak masz zielona kartę to możesz normalnie podróżować. Na lotnisku coś tam zawsze mogą zapytać. 

Napisano
3 godziny temu, megan07 napisał:

jak sie wyjezdza z usa juz z karta i potem wlatuje i przechodzi przez te granice z usa juz z zielona karta to sie przechodzi przez bramki dla stalych rezydentow co nie i co tam pytaja czy nic nie pytaja i sie tylko przechodzi? PEwnie sie pokazuje paszport ? Bo chyba musze jechac do polski na miesiac, bo mam pewne zalatwienia. Laptop dalej mozna przewozic w bagazu podrecznym ? Bo cos tu mowili w telewizji ze maja zakazac.

Moj chlopak jest przeciwny mojemu wyjazdowi i mowi ze nie wiadomo co Trump wymysli i lepiej nie wyjezdzac ale mam pewne zalatwienia i musze na chwile skoczyc do Pl.

Najczęściej pytają to jak długo było się poza USA, w ten sposób wylapują tych, którzy wykorzystują GC nie do mieszkania na stałe tylko jak wize turystyczną. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...