Dublin Napisano 25 Marca 2017 Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 Karol pisz na PW odpisze ale nie w tej chwili jestem na targach piwa Maciopa ty nie korzystasz ale twoje potomstwo być może miało choćby szczepienia itd itp rozumiem że rodziliscie w Luxmed się
katlia Napisano 25 Marca 2017 Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 6 godzin temu, oss napisał: tak jak pisałem nie ma nic 'za darmo'. Podatek dochodowy + ubezpieczenia pobierane nam z pensji to jakieś ca 33% do tego dochodzi VAT 23%. W tym jest ta darmowa służba zdrowia i darmowe szkolnictwo wyższe (o ile ktos zda na studia). Jakie są podatki w US? Jest jeszcze sales tax na wszystko co kupujesz (poza jedzeniem) -- moze byc nawet 10%, i property tax (za dom wlasnosciowy) ktore moze byc jakies $3-$5,000 na rok
kzielu Napisano 26 Marca 2017 Zgłoś Napisano 26 Marca 2017 5 godzin temu, katlia napisał: Jest jeszcze sales tax na wszystko co kupujesz (poza jedzeniem) -- moze byc nawet 10%, i property tax (za dom wlasnosciowy) ktore moze byc jakies $3-$5,000 na rok $5000 property tax to bardzo mało. Serio. U mnie tyle się płaci za $250k warty dom.
katlia Napisano 26 Marca 2017 Zgłoś Napisano 26 Marca 2017 Ja mieszkam w rejonie gdzie property taxes sa niskie -- wiem ze to sie bardzo rozni, bo znajomi w Connecticut i Massachusetts placa powyzej $12,000...
maciopa Napisano 26 Marca 2017 Zgłoś Napisano 26 Marca 2017 I tak oto z tematu DVL2018 zrobiliśmy temat pt: "Podatki, opłaty i koszty życia czyli tam gdzie Polaków dwóch tam opinii 15"
sly6 Napisano 26 Marca 2017 Autor Zgłoś Napisano 26 Marca 2017 opinie mogą być ważne by zobaczyć parę spraw wspólnych.
oss Napisano 26 Marca 2017 Zgłoś Napisano 26 Marca 2017 akurat takie rzeczy są arcyważne dla każdego kto chciałby wyemigrować do USA
goldstar_2004 Napisano 26 Marca 2017 Zgłoś Napisano 26 Marca 2017 przedstawione sprawy są bardzo ważne bo dotyczą kosztów życia przed i po ew. emigracji ale nie przekonywanie się nawzajem kto ma gorzej a kto lepiej. Nie ukrywam że dużo się dowiedziałem, parę rzeczy zrozumiałem ale po co sobie udowadniać kto ma gorzej. Podanie swojej subiektywnej, uzależnionej przeżyciami, doświadczeniami i szczęściem lub jego brakiem ma przygotować czytających na możliwe scenariusze które mogą wystąpić przy splocie pewnych pozornie niepowiązanych zdarzeń. Tak więc piszcie jak najwięcej tylko nie próbujcie się przekonywać a jeżeli już to do tego że to właśnie AUTOROWI wpisu jest lepiej
sly6 Napisano 26 Marca 2017 Autor Zgłoś Napisano 26 Marca 2017 ważne sa . Moim zdaniem to tak,place podatki taki% a taki. Nikt nie mówi co jest lepsze a co gorsze. Osoby czytające podejmują decyzję i kalkują co dla nich jest lepsze.
sly6 Napisano 26 Marca 2017 Autor Zgłoś Napisano 26 Marca 2017 2 minuty temu, goldstar_2004 napisał: przedstawione sprawy są bardzo ważne bo dotyczą kosztów życia przed i po ew. emigracji ale nie przekonywanie się nawzajem kto ma gorzej a kto lepiej. Nie ukrywam że dużo się dowiedziałem, parę rzeczy zrozumiałem ale po co sobie udowadniać kto ma gorzej. Podanie swojej subiektywnej, uzależnionej przeżyciami, doświadczeniami i szczęściem lub jego brakiem ma przygotować czytających na możliwe scenariusze które mogą wystąpić przy splocie pewnych pozornie niepowiązanych zdarzeń. Tak więc piszcie jak najwięcej tylko nie próbujcie się przekonywać a jeżeli już to do tego że to właśnie AUTOROWI wpisu jest lepiej dobra odpowiedź.. Zawsze gdy ktoś kogoś chce przekonać to wychodzi źle. Czy można wiele z tego się dowiedzieć / wiem jedno ze dobry doradca podatkowy jest potrzebny by mieć z podatków więcej.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.