Skocz do zawartości

Prezydent Donald Trump - wydarzenia

ilya_

Rekomendowane odpowiedzi

22 godziny temu, katlia napisał:

A UE wpakowalo -- i bedzie inwestowac -- ciezkie miliardy w Polske, a w miedzyczasie Polska nie bardzo sie odwdziecza... Kraj ostatnio nie ma najlepszej opinii ani w Europie ani dalej. 

oczywiscie to prawda. PL nie ma dobrej opinii w oczach EU biurokratow / rzadzacych, ale PL nie do takiej Unii wchodzila....

Forumowicze, bopiszecie o zachwytach ludzi, tv itp, zgadza sie....ale...

Wg Was : dobrze DT wypadl czy zle ? Dobrze powiedzial czy nieodobrze ? 

Edytowane przez ilya_
  • Upvote 1

39 minut temu, ilya_ napisał:

oczywiscie to prawda. PL nie ma dobrej opinii w oczach EU biurokratow / rzadzacych, ale PL nie do takiej Unii wchodzila....

Forumowicze, bopiszecie o zachwytach ludzi, tv itp, zgadza sie....ale...

Wg Was : dobrze DT wypadl czy zle ? Dobrze powiedzial czy nieodobrze ? 

Czytanie napisanego przez kogoś przemówienia to nie jest jakas wielka filozofia.

Wypadl moim zdaniem dobrze, idealnie przewidzieli co ludzie którzy tam przyjdą chcą usłyszeć. Nie powiedział generalnie nic co by miało jakieś permanentne znaczenie. Natomiast zachwyty części Polaków nad nim są strasznie osłabiające.

• Upvote 3

On nic tam nie powiedzial. Zakwestionowal czy zachod przetrwa -- ale przeciez on sam jest dosyc nastawiony anty NATO, anty EU, ktore wstrzymuja kulture zachodnio europejska przed ambitna Rosja.  Zakwestionowal czy wartosci zachodnie przetrwaja - ale sam jest przeciwko nim: dla niego ani wolnosc slowa ani ratowanie srodowiska ani jakosc zycia przecietnych ludzi nie jest wazne, a wrecz przeciwnie. 

Wiec co maja ludzie myslec o tej przemowie? Jedynie ze sie nie skompromitowal i ze cynicznie odniosl sie do przewodcow Polski udajac ze ich popiera, ale wlasciwie majac ich wartosci, ich idee, ich problemy gleboko gdzies. 

• Upvote 1

Sluchalam to co bylo nadawane - ale najwyrazniej mam inna interpretacje od twojej.

Co do alternatywnej rzeczywistosci... coz... to wlasnie taktyka (i wyrazenie) ludzi trumpa... mowi sie glupoty lub wrecz klamstwa i znajda sie ludzie ktorzy ci uwierza ;) 

Edytowane przez katlia

12 godzin temu, cee napisał:

Czy ty słuchałas tego samego?? :o odnoszę wrażenie że to właśnie ty żyjesz w alternatywnej rzeczywistości. 

Ja sluchalem i jako ktos kto jest pro-Trump, moge Ci powiedziec, ze dzieki bogu nic nie powiedzial. 

Czy wg ciebie w tej przemowie były kłamstwa i głupoty jak sugeruje katlia :o

Ktoś mu napisał przemówienie. Ubrane w historię Polski ładnie. Poruszył tłumy które się zebrały. Wspomniał o zagrożeniach, bo niestety fale imigrantów i przemyt ludzi który się na naszych oczach odbywa to jest problem i zagrożenie. Wplecione NATO w to wszystko i pkt 5 traktatu.  Takie było założenie I zostało to osiągnięte. 

Ponadto, w mojej opinii,  trump nie jest przeciwko NATO, tylko miał problem ze nie wszyscy wywiazuja się z umowy która podpisali. I wg mnie ma rację. A skoro kasy na modernizację brakowało to i coraz bardziej robiło się przestarzałe przy jednoczesnym wzroście rosyjskiej armii. 

Warto też przypomnieć, że wspomniał w swoim przemówieniu o zagrożeniach, jakie niesie ze sobą nadmierna biurokracja. O tym fragmencie przemówienia Trumpa reżimowa telewizja woli nie wspominać - w końcu w naszym kraju aparat urzędniczy jest rozrośnięty do monstrualnych rozmiarów. 

• Upvote 1

Ja śledziłem tylko reakcje.

1. W USA śmiano się z tego jak Dudowa nie podała ręki #45,

2. Do Polski przyleciało za #45 szambo w postaci posobca, któremu napłułbym w twarz gdybym go spotkał. posobiec już na miejscu robił transmisje na kanale pro-putinowskiej sputnik tv.

3. straszny dysonans: #45 i jego otoczenie jest pro-putinowskie, pislamizm publicznie brzydzi się putinem, #45, RNC i jego korpoprzyjaciele są anty-socjalistyczni, pislamizm aplikuje socjalizm w PL. Zapewne propagandowa tuba TVPis zapewnie nawet nie przebąknęła o tych różnicach. Jedyna płaszczyzna która łączy te dwie strony jest konserwatyzm religijno-obyczajowy, nacjonalizm, ksenofobia, ekstremizm, rasizm, nastroje anty-EU i anty-muzułmańskie.

4. Ja byłem akurat wtedy w USA, mój pobyt uzwgędniał udział w dwóch demonstracjach, w tym Trump Impeachment Rally pod Trump International przy Columbus Circle w NYC. Niestety musiałem wrócić przed zaplanowanymi na dzisiaj ogólnokrajowymi protestami przeciwko reżimowi Trump/Pence. Do PL przywiozłem ze sobą naklejki i przypinki w temacie i trochę bibuły. A propos posobca miałem szczęście dostać darmowe bilety na przedstawienie szekspirowskiego Julius Caesar w Central Parku, które stało się głośne przez ujadanie pro-trumpowskich piesków. To przedstawienie na którym byłem było tym w czasie którego na scenę się wdarła ta biała terrorystka, na której nazwisko spuszczę kurtynę milczenia, a z widowni popiskiwał właśnie posobiec. Byłem w towarzystwie kobiety i nie wiedziałem że to on, ale ma szczęście że mnie nie spotkał na wyciągnięcie ręki.

5. Amerykański prawicowy terroryzm zaczął określać Dudę swoim slangowym /ourguy/. Nota bene /ourguy/ to np. hajlujący Jeremy Joseph Christian, który poderżnął gardła trzem osobom (dwie zmarły) w wagonie kolejki w Portland, OR.