kzielu Napisano 27 Maja Zgłoś Napisano 27 Maja Dokladnie, caly sens istnienia uniwersytetu by zniknal gdyby trenera zwolnili - w koncu ludzie ktorzy kibicuja tym druzynom a ktorzy albo skonczyli edukacje na sredniej albo chodzili do jakiejs szkoly zupelnie nie zwiazanej z druzyna ktorej kibicuja nie mieli by co robic na jesien i to bylaby prawdziwa tragedia. Wolnosc slowa w praktyce tak przy okazji. Cytuj
ezechiel123456789 Napisano 2 Czerwca Zgłoś Napisano 2 Czerwca Jak w tej chwili funkcjonują cła na produkty z Chin? 1.Czy istnieje jakiś limit wartości nabywanego produktu,który zwalnia go z oclenia? Czy powszechna jest praktyka zaniżania wartości produktów np.z Aliexpress czy Temu przez sprzedawców z Chin by zapłacić jak najniższe cło/nie płacić go wcale? 2.Jak wyglądają teraz zakupy na Aliexpress,Temu czy innych Chińskich platformach? Te wszystkie sprzedawane tam czajniki,hulajnogi,buty i inne pierdółki zdrożały dwukrotnie przez cła i amerykanie praktycznie przestali cokolwiek kupować z wysyłką z Chin? Moglibyście zobaczyć Ile np.kosztuje taka hulajnoga Xiaomi scooter 5 z wysyłką z Chin do USA? Skoro mamy cła to powinno to kosztować ponad 1000 dolarów.(Taka hulajnoga z wysyłką do Polski kosztuje 500 dolarów) 3.Jak wyglądają w praktyce te cła? Zamawiasz coś z Chin,paczka jest zatrzymywana przez urząd celny,dostajesz list polecony z poleceniem zapłaty cła,bo inaczej nie otrzymasz swojej paczki? 4.Te cła będą obowiązywać dłuższy czas,czy to kolejna ściema Trumpa i zaraz je zawiesi/odwoła jak w przypadku europy? Cytuj
Joanna30 Napisano Wtorek o 09:57 Zgłoś Napisano Wtorek o 09:57 W dniu 2.06.2025 o 02:41, ezechiel123456789 napisał: 3.Jak wyglądają w praktyce te cła? Zamawiasz coś z Chin,paczka jest zatrzymywana przez urząd celny,dostajesz list polecony z poleceniem zapłaty cła,bo inaczej nie otrzymasz swojej paczki? To ja powiem, jak to w Polsce jest. Zdarzyło mi się dwa razy zapłacić cło od rzeczy, które kupiłam w USA Paczka trafiła do Urzędu Celnego, a potem przyszła do mnie. W skrzynce miałam awizo, z numerem przesyłki i kwotą do zapłaty. Poszłam na pocztę i nie wydano mi paczki, dopóki nie zapłaciłam. Cytuj
rzecze1 Napisano Wtorek o 22:09 Zgłoś Napisano Wtorek o 22:09 On 6/2/2025 at 1:41 AM, ezechiel123456789 said: 3.Jak wyglądają w praktyce te cła? Zamawiasz coś z Chin,paczka jest zatrzymywana przez urząd celny,dostajesz list polecony z poleceniem zapłaty cła,bo inaczej nie otrzymasz swojej paczki? Dokładnie tak. W UK przerabiamy to od kilku lat, od czasu kiedy Brexit wszedł w życie. Zamawiasz coś powiedzmy z Amazona. Dostajesz tracking number itp, normalka. A potem sms-a lub maila z info, że tyle i tyle cła jest do zapłaty. Płacisz online bądź ostatecznie u kuriera przy odbiorze (jeśli mu działa sprzęt). Jeśli nie zapłacisz in advance (lub sprzęt kurierowi nie działa), to przesyłki nie dostaniesz. BTW - za każdym razem jest to niespodzianka. W sensie - niespodzianka, że trzeba płacić cło. Bo tego przy zakupie nie widzisz. Oraz niespodzianka ile będzie do zapłaty. Bo tego to chyba nikt na całej wyspie nie wie. Z moich obserwacji to zależy od produktu, czasu zamówienia, kraju produkcji, układu planet oraz nastroju agenta celnego na zmianie w sortowni w Dover. Przy moim ostatnim zakupie to było jakieś 30% ceny, w innym przypadku 15%. Randomowo. Ogólnie trzeba się nastawić, że jeśli kraj który prawie nic sam nie produkuje wychodzi z 500 milionowego rynku, lub sam wprowadza cła, to będziesz płacić extra za większość zamówień. I będziesz płacić dużo w kij. Z takim nastawieniem się przynajmniej nie rozczarujesz Cytuj
ezechiel123456789 Napisano Środa o 18:08 Zgłoś Napisano Środa o 18:08 Ok,ale czy w tej chwili w USA przystkie przesylki z Chin są masowo zatrzymywane przez urząd celny? Czy w ogóle administracja rządowa zajmuje się jakimiś pierdółkami zamawianymi przez osoby prywatne, czy raczej skupiają się na firmach sprowadzających stal czy maszyny z Chin? Cytuj
andyopole Napisano Środa o 18:53 Zgłoś Napisano Środa o 18:53 Generalnie jest tak ze lepiej odebrac jednego dolara kazdemu biedakowi niz po milionie od kazdego bogatego. Wychodzi znacznie korzystniej. Cytuj
Xarthisius Napisano Czwartek o 00:29 Zgłoś Napisano Czwartek o 00:29 Przed chwila gruchnelo: https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/2025/06/restricting-the-entry-of-foreign-nationals-to-protect-the-united-states-from-foreign-terrorists-and-other-national-security-and-public-safety-threats/ Cytuj
kzielu Napisano Czwartek o 01:15 Zgłoś Napisano Czwartek o 01:15 Benzyna dalej tanieje (jest tak samo droga albo drozsza niz byla wczesniej), zestaw opon ktory jest mi niezbędny do życia (first world problems) jest teraz $400/set droższy z powodu ceł (import z Japonii, nie Chin), cała masa innych rzeczy jest droższych z tego samego powodu. Golden age. Secdef (który w sumie jest takim lokalnym Nawrockim) zmienia nazwe okrętu żeby zrobić na złość pewnej mniejszości, w Uniwerkami administracja prowadzi oitwartą wojnę (w sumie rozumiem - potrzebują mało wyedukowanych ludzi żeby na nich głosowali), nasz CEO od miesiąca próbuje wybłagać w DC i tłumaczyć ze te cła to najbardziej szkodzą amerykańskim firmom i gospodarce ale weż tu wytłumacz ekonomicznemu imbecylowi którego na prezydenta wybrali ekonomiczni imbecyle "bo będzie dobry dla gospodarki". Cytuj
Zuza007 Napisano Czwartek o 07:53 Zgłoś Napisano Czwartek o 07:53 On 6/3/2025 at 11:57 AM, Joanna30 said: To ja powiem, jak to w Polsce jest. Zdarzyło mi się dwa razy zapłacić cło od rzeczy, które kupiłam w USA Paczka trafiła do Urzędu Celnego, a potem przyszła do mnie. W skrzynce miałam awizo, z numerem przesyłki i kwotą do zapłaty. Poszłam na pocztę i nie wydano mi paczki, dopóki nie zapłaciłam. Cło czy VAT? Bo ludzie często mylą te dwie rzeczy... Cytuj
Joanna30 Napisano Czwartek o 12:01 Zgłoś Napisano Czwartek o 12:01 4 godziny temu, Zuza007 napisał: Cło czy VAT? Bo ludzie często mylą te dwie rzeczy... Raz miałam i cło, i VAT, a raz samo cło. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi