Skocz do zawartości

DV-2019 Wylosowany / Nie wylosowany

DV-2019 WYLOSOWANY / NIE WYLOSOWANY   

205 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zostałeś/aś wylosowany/a w loterii DV-2019 ?

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
On 9/4/2019 at 1:38 AM, Zelka said:

czy po aktywacji karty możemy wrócić do USA dopiero po około 10/11 miesiącach jako że mamy jeszcze kilka spraw do załatwienia-czy to nie będzie za długo? 

Jest spore ryzyko po tak długiej nieobecności. Czym niby chcecie ją uzasadnić?? Urzędnik zrozumie, że trochę czasu trzeba na pozamykane spraw w Polsce, 2 miesiące, 3, może nawet pół roku jak ktoś ma skomplikowana sytuacje ale prawie rok? Ciężko uzasadnić taką potrzebę. Zwłaszcza że wylosowany wiedział o byciu wylosowanym i o wyjeździć średnio co najmniej rok przed nim. 

• Odpowiedzi 1 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
50 minut temu, MeganMarkle napisał:

Jest spore ryzyko po tak długiej nieobecności. Czym niby chcecie ją uzasadnić?? Urzędnik zrozumie, że trochę czasu trzeba na pozamykane spraw w Polsce, 2 miesiące, 3, może nawet pół roku jak ktoś ma skomplikowana sytuacje ale prawie rok? Ciężko uzasadnić taką potrzebę. Zwłaszcza że wylosowany wiedział o byciu wylosowanym i o wyjeździć średnio co najmniej rok przed 

My przylecielismy po prawie roku od aktywacji karty i urzednik zapytal nas jak lot i wzial odciski i zyczyl milego dnia. Nie pytal co tak dlugo robilosmy poza granicami USA. Port docelowy to Miami.

Napisano
30 minutes ago, gosia_a said:

My przylecielismy po prawie roku od aktywacji karty i urzednik zapytal nas jak lot i wzial odciski i zyczyl milego dnia. Nie pytal co tak dlugo robilosmy poza granicami USA. Port docelowy to Miami.

No to fajnie że wam się udało, ale nie zawsze musi tak być. 

Napisano
2 minuty temu, MeganMarkle napisał:

No to fajnie że wam się udało, ale nie zawsze musi tak 

W sumie tak, jak w każdym aspekcie życie. 

Napisano

Hej.

Kolejne dwie wizy poszły. :D Uwinęliśmy się że wszystkim w niecałą godzinę, bardzo szybciutko. :)

Dziękuję wszystkim za pomoc i podpowiedzi, ktpre na prawdę dużo pomogły. :)

Napisano
Dnia 7.09.2019 o 19:05, gosia_a napisał:

W sumie tak, jak w każdym aspekcie życie. 

A mi sie nigdy nie trafilo, aby na granicy mnie nie zapytano jak dlugo mnie nie bylo i skad powracam. A na niebieskim paszporcie latam...

Napisano
Dnia ‎07‎.‎09‎.‎2019 o 16:35, MeganMarkle napisał:

Jest spore ryzyko po tak długiej nieobecności. Czym niby chcecie ją uzasadnić?? Urzędnik zrozumie, że trochę czasu trzeba na pozamykane spraw w Polsce, 2 miesiące, 3, może nawet pół roku jak ktoś ma skomplikowana sytuacje ale prawie rok? Ciężko uzasadnić taką potrzebę. Zwłaszcza że wylosowany wiedział o byciu wylosowanym i o wyjeździć średnio co najmniej rok przed nim. 

Napisano
Dnia 13.09.2019 o 04:21, ceglan napisał:

Przy przekraczaniu granicy dwóch różnych oficerów poinformowało mnie że mam rok czasu na osiedlenie się w US od czasu przekroczenia granicy. Czy faktycznie były przypadki że ktoś miał poważne problemy po 10/11 miesiącach?

To zależy czy to jest raz taki pobyt czy też ktoś lata sobie jak był turysta. Tutaj musisz to rozróżnić. 

• 2 tygodnie później...
Napisano
2 godziny temu, Xarthisius napisał:

Oficjalne dane za Sierpien 2019:

Country Reg DV1 DV2 DV3 Total
Poland EU 13 1 1 15

Łącznie w DV19 dla Polaków: 185 wizy (98 wylosowanych)

Przyznam, ze nie intersowałem się i nie wiem jakie były statystyki z lat poprzednich... ale to się wydaje szokująco mało, czyz nie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...