rzecze1 Napisano 31 Lipca 2018 Zgłoś Napisano 31 Lipca 2018 Centrum San Francisco jest relatywnie male, stad i bezdomni sa pewnie bardziej widoczni, ale wydaje mi sie, ze i lokalna polityka ma tu tez cos do rzeczy. Nigdzie indziej nie widzialem tak nachalnych, "bezkarnych" i agresywnych bezdomnych jak wlasnie tam. Nie wyobrazam sobie aby na Manhattanie czy w Waszyngtonie pozwolono im na przejecie kazdego skrawka zieleni, kazdego parku. Po jakims czasie czlowiek sie przyzwczaja i nieustanne wysyczane "chaaaange" nie robi juz na nikim wrazenia, a juz najmniej na lokalnych mieszkancach, ale pomimo wszystko SF to jest inny level. Zreszta, pozostala czesc Californii jest niewiele lepsza. Kiedys juz chyba o tym pisalem, ale moje pierwsze niedzielne popoludnie na Market Street bylo jak scena z filmu Tarantino... A Louis Theroux @MeganMarkle i jego amerykanskie serie sa swietne, i warto obejrzec. Trzeba jednak uwazac aby nie wyrabiac sobie zdania o USA na podstawie jednej serii. Louis czesto pokazuje ekstremum, zagrozenia, czasem - z duzym wyprzedzeniem - trendy ktorymi politycy zajmuja sie dopiero kilka lat pozniej (jak wspomniana epidemia opiatow) rzeczy których trzeba byc swiadomym, ale które nie powinny naszego punktu widzenia zdominowac. Bo o ile zdecydowanie warto obejrzec, to o tyle gdyby tylko na tej podstawie wyrabiac sobie zdanie to trzeba by uznac ze USA to niezle "f..k up country". Bo o ile pewna warstwa spoleczenstwa w tym "land of the free" jest zniewolona w takim samym stopniu jak w innych krajach Zachodu - zniewolona przez rzad, korporacje, a przede wszystkim przez STRACH - tak nigdzie indziej na swiecie nie pozwola Ci na takie "wyrazenie siebie" jak wlasnie w USA, ze wszystkimi tego dla Ciebie konsekwencjami, tymi dobrymi, jak i tragicznymi. I stad wolno dzialajace stowarzyszenia nazistowskie, "survival movements" w Idaho, militia, komuny, lewacy czy - konwencje "furries", o których uslyszalem dopiero ostatnio myslac, ze juz nic mnie nie zaskoczy Generalnie wszystkim wolno wiele, tak dlugo tak efekty Twoich dzialan nie szkodza realnie zasadzie ze wszystkim wolno wiele...
ilon Napisano 31 Lipca 2018 Zgłoś Napisano 31 Lipca 2018 Godzinę temu, rzecze1 napisał: Nie wyobrazam sobie aby na Manhattanie czy w Waszyngtonie pozwolono im na przejecie kazdego skrawka zieleni, kazdego parku. Ja w DC bylam kilka razy, bo w sumie mam blisko i zawsze zachwycalam sie, ze miasto wyglada tak czysto, ze brak bezdomnych i podejrzanych ludzi. Ponad rok temu jechalam do Ambasady wlasnie w DC i jak bylismy na przedmiesciach to ja bylam przerazona i pytalam sie mojej owczesnej gorszej polowki, czy my naprawde jestesmy w Waszyngtonie DC. Musielismy sie tam akurat zatrzymac na stacji i serio, balam sie zostac w samochodzie. A to bylo jakos przed poludniem. W zyciu bym nie powiedziala, ze jest taki przeskok. Ale racja, ten widok byl raczej z dala od tych miejsc, gdzie jest sporo turystow i turystycznych atrakcji.
rzecze1 Napisano 31 Lipca 2018 Zgłoś Napisano 31 Lipca 2018 24 minuty temu, ilon napisał: Ja w DC bylam kilka razy, bo w sumie mam blisko i zawsze zachwycalam sie, ze miasto wyglada tak czysto, ze brak bezdomnych i podejrzanych ludzi. Ponad rok temu jechalam do Ambasady wlasnie w DC i jak bylismy na przedmiesciach to ja bylam przerazona i pytalam sie mojej owczesnej gorszej polowki, czy my naprawde jestesmy w Waszyngtonie DC. Musielismy sie tam akurat zatrzymac na stacji i serio, balam sie zostac w samochodzie. A to bylo jakos przed poludniem. W zyciu bym nie powiedziala, ze jest taki przeskok. Ale racja, ten widok byl raczej z dala od tych miejsc, gdzie jest sporo turystow i turystycznych atrakcji. Dokladnie tak, to jest ta roznica. W pewnych miejscach "brzydkie rzeczy" "chowaja", na przedmiesciach czy gdzie indziej, w innych - nie. Z San Francisco utknela mi w pamieci jedna scena, gdzie dwie - swoja droga egzaltowane - mlode, wloskie turystki, zlapane pomiedzy lezacym na chodniku doslownie rozkladajacym sie bezdomnym ktorego zapach ran rozchodzil sie na caly blok, a zaslinionym, plujacym na oslep rozneglizowanym narkomanem ktory ich zaszedl od tylu, zdecydowaly sie z walizkami uciekac na druga strone ulicy wprost pod przejezdzajace samochody. W srodku dnia, w samym centrum. Czy one wroca do San Francisco? Nie, nigdy. Strata dla biznesu i miasta. Ale z drugiej strony czy nie wydatkiem i strata jest wydawanie pieniedzy na law enforcement aby bezdomnych usuwali, czy wysiedlali do miejsc urodzenia jak w swoim czasie zrobili w Nowym Jorku? Tylko dlatego aby turysci czy zwykli mieszkancy czuli sie komfortowo? Jest. Ale tez i z trzeciej strony, i zeby nam tu socjalisci zaraz nie poczuli sie zbyt pewnie na swoim high horse @katlia , to tez chyba nie lepsze moralnie jest finansowanie z podatkow social housing i innych benefitow? Wlasciwie to jest to samo - pewnie bardziej humanitarne, tak, ale jednak jest to nadal totalne i permanentne usuwanie ze spoleczenstwa calych grup i ich potomkow. I do tego zachecanie innych do podazania ta droga. Zaplacmy, niech sobie ogladaja Jerry Springer'a w srodku dnia chodowani na "plantacjach nieudacznikow", aby tylko nam nie wchodzili w droge... Oni dalej sa nieznaczacym dnem spoleczym, a my czujemy sie dobrze. Dobrego rozwiazania pewnie nie ma, po prostu dobrze sobie zdawac sprawe z tego jakie skutki roznych rozwiazan zobaczy sie odwiedzajac rozne miejsca na swiecie. A w USA te widoki nie zawsze beda "pretty"...
Sewerynr Napisano 31 Lipca 2018 Zgłoś Napisano 31 Lipca 2018 Interesująca rozmowa. Byliśmy ponad 3 tyg ale ani w Chicago czy też NY nie natrafilismy na jakąś większą ilość bezdomnych, w Polsce tego problemu tak nie widać jak wy tutaj piszecie. A myślałem że Kalifornia S.F. i L.A. które bardzo chce odwiedzić sa takie beauty. Bede mieć w głowie wasze słowa. Oglądałem kiedyś fajny odcinek Anthoniego Bourdaina w którym to opowiadal o skali tego zjawiska w usa, przerazajace. Szkoda że chłop się powiesił.Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
andyopole Napisano 1 Sierpnia 2018 Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2018 W Portland jest z nimi ciągła wojna. Gdzieś sobie zaczną organizować wspólne obozowiska, wkraczają miejskie służby, demontuja im te quasi domostwa, rozpraszają ich a po jakimś czasie oni znów gdzieś się gromadzą, i tak w kółko. Wczoraj coś mówili w wiadomościach że chcą im wybudować jakieś stałe kwatery, nie przysluchiwalem się w której części miasta. Zaczną się protesty, bo wiadomo, spadek wartości domów w okolicy gwarantowany. A oni pomieszkaja trochę, wykręca co się da i nazad pod most wrócą. Daremny futer, jak mówią na Śląsku.
Joanna30 Napisano 1 Sierpnia 2018 Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2018 Może ja w LA byłam gdzieś indziej, bo nie widziałam bezdomnych. A może jakoś nie rzucali się w oczy... Na ostatniej wycieczce od LA do Miami, to pierwszy raz bezdomnych i proszących o pieniądze ludzi zobaczyłam w Nowym Orleanie. Pamiętam, że trochę mnie to zszokowało, że przy ruchliwej ulicy, pod różnymi przejazdami (ja na nie mówię ślimaki) chodzili bezdomni (wśród nich też weterani) i prosili o pieniądze.
ilya_ Napisano 1 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2018 8 godzin temu, Joanna30 napisał: Może ja w LA byłam gdzieś indziej, bo nie widziałam bezdomnych. A może jakoś nie rzucali się w oczy... https://www.youtube.com/watch?v=1mxni4LN5FM
ilya_ Napisano 1 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2018 powyzszy film to nie sa przedmiescia. To jest srodek miasta. Downtown. Do tego masz jeszcze Venice i Santa Monica gdzie przy boardwalku na zielonej trawce mozna spora bezdomnosc zobaczyc.
Joanna30 Napisano 2 Sierpnia 2018 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2018 Ale ja nie twierdzę, że ich tam nie ma Ja widocznie przejeżdżałam innymi ulicami, bywałam w innych miejscach i ich po prostu nie widziałam.
ilya_ Napisano 2 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2018 10 godzin temu, Joanna30 napisał: Ale ja nie twierdzę, że ich tam nie ma Ja widocznie przejeżdżałam innymi ulicami, bywałam w innych miejscach i ich po prostu nie widziałam. spoko. Tak tylko chcialem pokazac troche tego hollywoodu... Nastepnym razem poleceam przejechac "tymi ulicami" bo otwiera oczy - tylko szyby poprosze pozamykac...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.