MeganMarkle Napisano 8 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2019 8 hours ago, kzielu said: Spokojnie. Ja tak sie rozliczalem w pierwszym roku po przyjezdzie. Rozkminiałam dziś 3h ten program i jestem pod wrażeniem jaki jest prosty, prawie nawet ogarnęłabym w nim te wszystkie akcje i dywidendy ale niestety on chce na wszystko te amerykańskie formularze których nie mam (np. Form 3921) a jak wybieram opcje że uzupełnię sama to mnie pyta o rzeczy do których nie mam odnośników albo danych... tak wiec utknęłam. Jestem zdana na łaskę doradcy podatkowego. Ale w następnym roku na pewno już pykne wszystko turbotaxem bo system jest super prosty jak się ma te amerykańskie formy pod ręka - rach ciach i po krzyku.
vlade Napisano 9 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2019 Właśnie dostałem paczkę od księgowego, wiedziałem że dostanę po tyłku w tym roku, ale nie sądziłem ze będę musiał spuścić gacie do kostek i się schylić. Myślałem że stracę kilkanaście tysięcy odliczeń - straciłem ponad 50k. Welcome back standard deduction! Podatek wyższy o 10k, no dobra, o 6k bo jakieś 500+ tutejsze wprowadził. Niech to szlag, gdzie się nie ruszę to finansuję czyjąś kampanie wyborczą. Za bogaty żeby być beneficjentem, za biedny żeby siedzieć w kieszeni decydentów.
andyopole Napisano 9 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2019 Też dziś się rozliczylem. Prawie trzy tysiace zwrotu mniej niz rok temu. WTF. I know WTF!
Xarthisius Napisano 9 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2019 14 minutes ago, andyopole said: Też dziś się rozliczylem. Prawie trzy tysiace zwrotu mniej niz rok temu. WTF. I know WTF! Trzeba bylo tyle nie zarabiac
pelasia Napisano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2019 Ja sie aż boje rozliczyć w tym roku, ale nie ma, zasiadam w tym tygodniu, bo czasu juz mało. @MeganMarkle jak tam turbotax Ci zadziałał? ja tez musze wykupić w tym roku tylko wersje deluxe. Zadowolona bylas z premier? Nasza osoba od podatków pojechała na wycieczkę poza USA, wiec w tym roku sami chcemy sie rozliczyć.
pelasia Napisano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2019 Siup, wlasnie zauwazylam, ze my tez potrzebujemy premier.
MeganMarkle Napisano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2019 2 hours ago, pelasia said: Siup, wlasnie zauwazylam, ze my tez potrzebujemy premier. Mnie się mój nie przydał niestety... w sensie program jest fajny i w ogóle ale mojego przypadku nie ogarnął przez to że mam po ojcu udziały w jego firmie - nic że to mała firma, udziałów tylko 5% - podpadam pod jakieś przepisy o foreign corporation ownership (bo w rękach całej rodziny jest ponad 10%) i masę jakichś dosclosures muszę zrobić, masakra... nasza doradca podatkowy od razu wystąpił o extention do IRS bo długo się będziemy w to bawić teraz. Zdołowałam się. Mam nadzieje że dostaniemy to extention bo inaczej jesteśmy w czarnej dupie
mcpear Napisano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2019 4 hours ago, andyopole said: Też dziś się rozliczylem. Prawie trzy tysiace zwrotu mniej niz rok temu. WTF. I know WTF! Tak to jest. Strzeżcie się polityków co podatki obniżają.
ditter Napisano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2019 5 godzin temu, vlade napisał: Myślałem że stracę kilkanaście tysięcy odliczeń - straciłem ponad 50k. Welcome back standard deduction! Podatek wyższy o 10k, no dobra, o 6k bo jakieś 500+ tutejsze wprowadził. Możesz wyjaśnić o jaki odpowiednik 500+ chodzi?
vlade Napisano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2019 16 minut temu, ditter napisał: Możesz wyjaśnić o jaki odpowiednik 500+ chodzi? Child Tax Credit. Niby wcześniej też był, ale o połowę mniejszy niż w 2018 i dodatkowo obniżany powyżej 110k dochodu (wspólnego małżeństwa) do zera powyżej 130k. Teraz jest 2k na dziecko i limit dochodu jest podniesiony do 200k.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.