Jump to content

Recommended Posts

Witam,

Zostałem zatrudniony w Polsce (umowa sporządzona w języku PL i EN) jako pracownik, który będzie podróżował po całym świecie w miejsca instalacji sprzętu producenta (pracodawcy).

Firma, która mnie zatrudniła to jeden z oddziałów w Irlandii. Siedziba główna/producent jest w USA. Przed rozpoczęciem pracy wymaga ode mnie wizyty w USA na ok. kila dni - max. 1 tydz. w celu odbycia szkolenia. Prosili o zorientowanie się w temacie z mojej strony jaką wizę i dokumenty potrzebuję. Wysłałem więc wszystkie wytyczne do aplikowania o wizę H-3 wraz z koniecznością złożenia przez nich formularza I-128.

Tutaj pojawiły się moje wątpliwości. Czy de facto firma matka z USA robiąca mi szkolenie ale zatrudniająca mnie jednym ze swoich oddziałów w Irlandii może taki formularz I-129 złożyć? Czy zna ktoś podobne przypadki?

Kolejne pytanie: czy na tej wizie, będę mógł jeszcze kolejny raz odwiedzić siedzibę firmy (przypominam że umowę mam podpisaną z ich oddziałem w Irlandii)? Czy też taka wiza i zgłoszenie to jednorazowa sprawa/szkolenie?

Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesli koszty ponosi oddzial z Irlandii, i jedziesz na tygodniowe szkolenie to wystarczy zwykla B1. H3 to jakbys chcial tam rok czy wiecej siedziec, albo koszty bylyby ponoszone przez spolke amerykanska. Spolka matka i oddzial w Irlandii to sa osobne osoby prawne. Jesli twoje wynagrodzenie i koszty podrozy sa pokrywane przez oddzial z Irlandi mozesz tam wjechac na B1.

Share this post


Link to post
Share on other sites

https://www.immihelp.com/business-visa/permissible-prohibited-activities.html

Co jest dozwolone na wizie B1:
"- Participate in short term trainings"

Nie potrzebujesz H3 a potrzebujesz B1 - dużo prościej i łatwiej i zapewne dostaniesz ją na 10 lat i będziesz mógł tam wjechać jeszcze wiele razy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo dziękuję za podpowiedzi.

Problem w tym, że czas oczekiwania na rozmowę dla B-1 to 29dni a na nie visitors visa 3 dni a firmie z USA się spieszy. Trudno będą musieli poczekać.

Kontynuując temat natknąłem się na taki opis na oficjalnej stronie http://ustraveldocs.com/pl_pl/pl-niv-typework.asp

"Podania o wizę H, L, O, P lub Q mogą być rozpatrywane w ambasadzie maksymalnie 90 dni przed rozpoczęciem zatwierdzonego okresu zatrudnienia podanego na formularzu I-797. Należy jednak uwzględnić w planach podróży, że ze względu na przepisy federalne można z tą wizą ubiegać się o wjazd na teren Stanów Zjednoczonych jedynie w ciągu dziesięciu dni od daty zatwierdzonego zatrudnienia, podanej na formularzu I-797."

Nie jest dla mnie do końca jasny: znaczy to, że jeśli dostanę H-3 to w ciągu 10 dni od opisanego terminu pobytu/szkolenia w I-797 mogę wjechać na teren USA i tylko wtedy? A jeśli 2 dni później ze względu na połączenia lotnicze..

H-3 to rzeczywiście skomplikowany proces i dotarłem do informacji o czasie oczekiwania na rozpatrzenie wniosku I-129 przez USCIS w trybie premium processing za dodatkowo płatne $1,225 a rozpatrzenie wniosku będzie w ciągu 15 dni kalendarzowych. Reasumując mój przyjazd na B-1 może być w podobnym terminie co po żmudnym procesie H-3.

Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites
30 minutes ago, PiotrekK1 said:

Bardzo dziękuję za podpowiedzi.

Problem w tym, że czas oczekiwania na rozmowę dla B-1 to 29dni a na nie visitors visa 3 dni a firmie z USA się spieszy. Trudno będą musieli poczekać.

Kontynuując temat natknąłem się na taki opis na oficjalnej stronie http://ustraveldocs.com/pl_pl/pl-niv-typework.asp

"Podania o wizę H, L, O, P lub Q mogą być rozpatrywane w ambasadzie maksymalnie 90 dni przed rozpoczęciem zatwierdzonego okresu zatrudnienia podanego na formularzu I-797. Należy jednak uwzględnić w planach podróży, że ze względu na przepisy federalne można z tą wizą ubiegać się o wjazd na teren Stanów Zjednoczonych jedynie w ciągu dziesięciu dni od daty zatwierdzonego zatrudnienia, podanej na formularzu I-797."

Nie jest dla mnie do końca jasny: znaczy to, że jeśli dostanę H-3 to w ciągu 10 dni od opisanego terminu pobytu/szkolenia w I-797 mogę wjechać na teren USA i tylko wtedy? A jeśli 2 dni później ze względu na połączenia lotnicze..

H-3 to rzeczywiście skomplikowany proces i dotarłem do informacji o czasie oczekiwania na rozpatrzenie wniosku I-129 przez USCIS w trybie premium processing za dodatkowo płatne $1,225 a rozpatrzenie wniosku będzie w ciągu 15 dni kalendarzowych. Reasumując mój przyjazd na B-1 może być w podobnym terminie co po żmudnym procesie H-3.

Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam!

H3 możesz dostać odmowę. Jako ze wiza nie służy do celu o ktory się ubiegasz. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
48 minut temu, PiotrekK1 napisał:

Bardzo dziękuję za podpowiedzi.

Problem w tym, że czas oczekiwania na rozmowę dla B-1 to 29dni a na nie visitors visa 3 dni a firmie z USA się spieszy. Trudno będą musieli poczekać.

Kontynuując temat natknąłem się na taki opis na oficjalnej stronie http://ustraveldocs.com/pl_pl/pl-niv-typework.asp

"Podania o wizę H, L, O, P lub Q mogą być rozpatrywane w ambasadzie maksymalnie 90 dni przed rozpoczęciem zatwierdzonego okresu zatrudnienia podanego na formularzu I-797. Należy jednak uwzględnić w planach podróży, że ze względu na przepisy federalne można z tą wizą ubiegać się o wjazd na teren Stanów Zjednoczonych jedynie w ciągu dziesięciu dni od daty zatwierdzonego zatrudnienia, podanej na formularzu I-797."

Nie jest dla mnie do końca jasny: znaczy to, że jeśli dostanę H-3 to w ciągu 10 dni od opisanego terminu pobytu/szkolenia w I-797 mogę wjechać na teren USA i tylko wtedy? A jeśli 2 dni później ze względu na połączenia lotnicze..

H-3 to rzeczywiście skomplikowany proces i dotarłem do informacji o czasie oczekiwania na rozpatrzenie wniosku I-129 przez USCIS w trybie premium processing za dodatkowo płatne $1,225 a rozpatrzenie wniosku będzie w ciągu 15 dni kalendarzowych. Reasumując mój przyjazd na B-1 może być w podobnym terminie co po żmudnym procesie H-3.

Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam!

H-3 nawet przy premium processing potrwa dluzej niz B-1 i nie ma zadnej pewnosci ze ja dostaniesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drodzy forumowicze, raz jeszcze bardzo dziękuję za Wasze kolejne informacje w temacie!

Ustaliłem z pracodawcą, że aplikuję o B-1. Mam umowę z oddziałem z Irlandii oraz dostałem oficjalne zaproszenie z siedziby w USA. Mam nadzieję, że to papierologicznie na wizycie u Konsula to wystarczy ponieważ oddział z Irlandii wciąż nie ma NIP w Polsce - trwa proces zarejestrowania.

Pozwólcie, że pociągnę temat i chciałem usłyszeć co myślicie dodatkowo o mojej sytuacji. W USA już byłem w 2004 r. na wizie "R B1/B2" zostałem tam dłużej niż ważność wizy (rok) na miejscu dostałem na pół roku pobyt. Starałem się o przedłużenia pobytu tam na miejscu i tak pociągnąłem oficjalnie 2 lata. Później zostałem jeszcze 5, już bez żadnych dodatkowych dokumentów. Wróciłem do Polski osiem lat temu. Myślicie, że po takim czasie może to mieć wpływ na uzyskanie dzisiaj wizy?

Tym razem sytuacja jest całkowicie inna. Nie jadę turystycznie jak poprzednio tylko biznesowo z oficjalnym zaproszeniem i umową o pracę w Europie. Mimo to mam obawy o uzyskanie wizy przez ten mój wcześniejszy epizod w życiu.

Na rozmowie z Konsulem nie mam zamiaru nic ukrywać. Przeczytałem, że należy wziąć poprzedni paszport i pozostałe dokumenty. Nie wiem tylko czy jest sens to wkładać do okienka przed rozmową czy też lepiej mieć "w kieszeni" już na samej rozmowie z Konsulem i ewentualnie jego pytań w tej sprawie.

Z góry dziękuje za Wasze jakiekolwiek dodatkowe informacje na ten temat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może być problem. Przecież oni mają wszystkie rekordy z Twoimi wlotami i wylotami

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heh, to zes pominal "drobny" szczegol z zyciorysu w pierwszym poscie... Jestes objety 10 letnim zakazem wjazdu do USA (liczac od dnia, w ktorym opusciles Stany).

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

55 minut temu, PiotrekK1 napisał:

Drodzy forumowicze, raz jeszcze bardzo dziękuję za Wasze kolejne informacje w temacie!

Ustaliłem z pracodawcą, że aplikuję o B-1. Mam umowę z oddziałem z Irlandii oraz dostałem oficjalne zaproszenie z siedziby w USA. Mam nadzieję, że to papierologicznie na wizycie u Konsula to wystarczy ponieważ oddział z Irlandii wciąż nie ma NIP w Polsce - trwa proces zarejestrowania.

Pozwólcie, że pociągnę temat i chciałem usłyszeć co myślicie dodatkowo o mojej sytuacji. W USA już byłem w 2004 r. na wizie "R B1/B2" zostałem tam dłużej niż ważność wizy (rok) na miejscu dostałem na pół roku pobyt. Starałem się o przedłużenia pobytu tam na miejscu i tak pociągnąłem oficjalnie 2 lata. Później zostałem jeszcze 5, już bez żadnych dodatkowych dokumentów. Wróciłem do Polski osiem lat temu. Myślicie, że po takim czasie może to mieć wpływ na uzyskanie dzisiaj wizy?

Tym razem sytuacja jest całkowicie inna. Nie jadę turystycznie jak poprzednio tylko biznesowo z oficjalnym zaproszeniem i umową o pracę w Europie. Mimo to mam obawy o uzyskanie wizy przez ten mój wcześniejszy epizod w życiu.

Na rozmowie z Konsulem nie mam zamiaru nic ukrywać. Przeczytałem, że należy wziąć poprzedni paszport i pozostałe dokumenty. Nie wiem tylko czy jest sens to wkładać do okienka przed rozmową czy też lepiej mieć "w kieszeni" już na samej rozmowie z Konsulem i ewentualnie jego pytań w tej sprawie.

Z góry dziękuje za Wasze jakiekolwiek dodatkowe informacje na ten temat.

Od tej wiadomości należało zacząć bo będąc dłużej niż 1 rok nielegalnie masz zakaz wjazdu na teren Stanów i to na 10 lat,nawet jadąc na pobyt stały masz ten zakaz. 

Pamiętaj że jak dostaniesz wizę to jest granica a tam już prosto nie ma, czasami za drugim razem jak wyjeżdżasz wychodzi ze masz zakaz wjazdu 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...