ilya_ Napisano 16 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2019 ciekawe co by bylo jakby wprowadzono prawo, ze paszport juz nie jest ID i nie mozna go uzywac jako identyfikacja.... czy amerykanie czasem uzywaja swoich paszportow jako ID ?
katlia Napisano 16 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2019 23 minuty temu, ilya_ napisał: czy amerykanie czasem uzywaja swoich paszportow jako ID ? Tak.
rzecze1 Napisano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2019 3 godziny temu, andyopole napisał: TSA to nie Imigration. Gdy latalem po kraju a jeszcze nie mialem tutejszego prawka nikt nawet nie przekartkowal paszportu w poszukiwaniu czegos innego jak dane identyfikacyjne. Fakt, to bylo za Busha. Ehhh... "....za Busha "... Liberalne media histeryzujace z powodu prezydentury mlodego Busha.... Dzis CNN czy MSNBC wspominaja to pewnie jako stare, dobre czasy A w temacie, to o ile latalem wewnetrznie tylko kilkukrotnie, to co najmniej raz mi sie zdarzylo, ze TSA (czy tez ich koledzy z zaprzyjaznionej agencji ktorzy byli akurat "w okolicy") zachcieli zobaczyc stary paszport z aktualna wiza. Zatem tak jak @Jackiepisze, gdybym byl na miejscu OP, raczej bym takich eskapad unikal. Bo wszystko jest OK, tylko dopoki jest OK... A jak przestanie byc OK, to nic nie pomoze fakt, ze ktos na anonimowym forum napisal, ze latac mozna...
sebus123 Napisano 17 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2019 Godzinę temu, rzecze1 napisał: Ehhh... "....za Busha "... Liberalne media histeryzujace z powodu prezydentury mlodego Busha.... Dzis CNN czy MSNBC wspominaja to pewnie jako stare, dobre czasy A w temacie, to o ile latalem wewnetrznie tylko kilkukrotnie, to co najmniej raz mi sie zdarzylo, ze TSA (czy tez ich koledzy z zaprzyjaznionej agencji ktorzy byli akurat "w okolicy") zachcieli zobaczyc stary paszport z aktualna wiza. Zatem tak jak @Jackiepisze, gdybym byl na miejscu OP, raczej bym takich eskapad unikal. Bo wszystko jest OK, tylko dopoki jest OK... A jak przestanie byc OK, to nic nie pomoze fakt, ze ktos na anonimowym forum napisal, ze latac mozna... I co wtedy jak ktos nie ma paszportu z wazna wiza? Co moze wtedy zrobic TSA?
Joanna30 Napisano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2019 Może Cię przekazać do ICE. A potem to już chyba wiesz, co się może stać.
mcpear Napisano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2019 Był tu podobny wątek rok czy dwa lata temu. OP chciała lecieć na Hawaje. Przebywa w USA nielegalnie. Zaraportowała, że poleciała i wróciła bez problemu. Poszukaj i poczytaj tamten wątek. Lotniska to budynki federalne czyli podlegają jurysdykcji takich służb jak ICE (podobnie jak dworce autobusowe - zresztą historii o wyszukiwaniu nielegalnych imigrantów wśród pasażerów autobusów greyhound jest w sieci sporo). Sam znam historię jak na lotnisku gość pokazał paszport bez wizy i po przylocie w lotnisku docelowym stali przy gate smutni panowie z ICE z tabliczką z jego nazwiskiem. Gość miał ważny dokument I94 i wszystko się dobrze skończyło, aczkolwiek wiem, że takie historie to nie tyllko pogłoski czy wieści gminne. Ja od czasu do czasu latam pokazując paszport (prawo jazdy mam schowane przeważnie głębiej i paszport o ile mam jest mi łatwiej wyjąć). Moje doświadczenie mówi: po pierwsze paszport czytają dużo bardziej skrupulatnie niż prawo jazdy aczkolwiek nie zdarzyło mi się aby przeszukiwali go w poszukiwaniu wizy - sprawdzali mi tylko stronę identyfikacyjną (a latam dość sporo).
MeganMarkle Napisano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2019 15 hours ago, ilya_ said: ciekawe co by bylo jakby wprowadzono prawo, ze paszport juz nie jest ID i nie mozna go uzywac jako identyfikacja.... czy amerykanie czasem uzywaja swoich paszportow jako ID ? Nie rozumiem skąd u Ciebie przekonanie że paszport to nie ID? Paszport to najwyższa forma ID, bo działa wszędzie, w kraju i poza. Wszędzie gdzie potrzebne jest ID można pokazać paszport - dotyczy to banków, sklepów monopolowych i wszelkich innych miejsc... i w usa i wszędzie.
mcpear Napisano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2019 Myślę, że to stwierdzenie było użyte w formie "kpiny". Niedawno była tu dyskusja, że chyba w IL na polski paszport nie można kupować alkoholu - tak więc ta "najwyższa forma ID" jest tam bezużyteczna jak ma się głęboką potrzebę napić
BartekWSH Napisano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2019 1 godzinę temu, mcpear napisał: Niedawno była tu dyskusja, że chyba w IL na polski paszport nie można kupować alkoholu - Ciekawe, sprawdzę w sobotę. Na GC kupiłem bez problemu.
BartekWSH Napisano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2019 Co tematu to, leciałem z ORD do ATL i dalej do GIG. Na o’hare pokazałem polski paszport i bilet, GC miałem w kieszeni. TSA agent sprawdził tylko pierwsza stronę, nie widział nieaktualnej wizy imigracyjnej. Odprawiając się w Delcie również pokazałem tylko polski paszport, nie było pytań o wizę lub GC pomimo, ze opuszczałem kraj i miałem bilet powrotny. W atlancie przy bramce pokazalem tylko polski paszport. Wygląda na to, ze mozna bez wizy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.