Invictus95 Posted August 20, 2019 Report Share Posted August 20, 2019 Witam Czytając wiele tematów gdzie ktoś nowy pyta ile zarabia sie w stanach czy mozna sie dorobic bez studiow, duża część z was pisze jak to w USA ciężko przeżyć za jedyne 100 tyś $ jaką to biedę klepiecie i że minimum to 150-200 tyś. Wychodzi na to że ameryka to kraj wielkiego głodu i biedactwa, ledwo co każdego stać na mieszkanie i jedzenie a co dopiero na samochód. A jak ktos ma 50-80 tyś to pewnie pod mostem śpi Jak tak tam ciężko to ja zapraszam do Polski, tutaj za 2500 zł miesięcznie opłacisz mały pokój kupisz benzyne do samochodu i upijesz się w sobote A teraz wszyscy na poważnie napiszcie wszystkim którym poziom życia na start wystarczy wynajęcie pokoju zamiast willi z 3 garażami, zjedzenie czegoś normalnego a nie homara w drogiej restauracji oraz rentowanie taniego samochodu na start jak to ma sie wszystko w kosztach P.S. tak wiem ze wszystko zalezy od stanu i dzielnicy. Wiec załóżmy Stan :Nowy York okolice islip Link to comment Share on other sites More sharing options...
marwin Posted August 20, 2019 Report Share Posted August 20, 2019 Minut pare wczesniej popelnilem wpis: https://forum.usa.info.pl/topic/23849-chciałem-powiedzieć-że/?do=findComment&comment=295504 Ja osobiscie nie sadze, ze za 80k pod mostem sie spi (2+2), ale na o wiele wiecej mozesz sobie za to pozwolic w IA, niz w Islip, NY. Plus dodaj do tego, ze jak przejedziesz sie poludniowa czescia wyspy (chociazby Islip, czym blizej miasta tym prawie gorzej, nie mowie o wschodnim koncu, bo tam juz jednak widac pieniadze), a potem dla porownania polnocna to w mojej pamieci utkwial spora przepasc, ktora w miescie ma rowniez swoje miejsce (porownaj zycie wzdluz Linden a zycie wzdluz nawet Northern Blvd). Odnosnie Twojego pytania, i posilkujac sie powyzszym artykulem. Skoro poziom 'low income' w NYC jest dla single ponad 58k, to uwazam, ze zarabiajac 80k i bedac samemu masz szanse na odkladanie jakies czesci zarobkow, czyli budowanie podstaw na lepsze zycie w przyszlosci. Zyjac w Iowa, wiem z pierwszej reki, ze zarobki 90k wystrczaly sasiadom 2+2 na dom, dwa samochody i calkiem znosne zycie. Podejrzewam, ze obecnie w ND byloby podobnie, a single moglby dac rade za jakies 60k. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xarthisius Posted August 20, 2019 Report Share Posted August 20, 2019 Rozminales sie z postem @marwin ktory Ci podal oficjalne amerykanskie zrodla, jak nie wierzysz forumowiczom. Mozesz sobie wybrac county / city: https://www.huduser.gov/portal/datasets/il/il2018/2018summary.odn?states=%24states%24&data=2018&inputname=METRO35620MM5600*New+York%2C+NY+HUD+Metro+FMR+Area&stname=%24stname%24&statefp=99&year=2018&selection_type=hmfa Link to comment Share on other sites More sharing options...
katlia Posted August 20, 2019 Report Share Posted August 20, 2019 28 minut temu, Invictus95 napisał: Czytając wiele tematów gdzie ktoś nowy pyta ile zarabia sie w stanach czy mozna sie dorobic bez studiow, duża część z was pisze jak to w USA ciężko przeżyć za jedyne 100 tyś $ Nikt na tym forum nie twierdzi ze ciezko przezyc za jedyne 100 tysiecy. No, moze jezeli ma sie dzieci i mieszka sie pod San Francisco lub na Manhattanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marwin Posted August 20, 2019 Report Share Posted August 20, 2019 Ja mysle, ze jak sobie @Invictus95 poklika troche tutaj: https://www.huduser.gov/portal/datasets/il.html#2019_query to bedzie mial lepsze rozeznanie. Nie sadze, ze nalezy pisac na forum jakas rozprawe i definiowac kazde pojecie, ale niechze to zycie o ktorym wspomina @Invictus95 nie sprowadza sie do 'od czeku do czeku', ale ma widoki na lepsza przyszlosc dla siebie i rodziny. 29 minut temu, Invictus95 napisał: Jak tak tam ciężko to ja zapraszam do Polski, tutaj za 2500 zł miesięcznie opłacisz mały pokój kupisz benzyne do samochodu i upijesz się w sobote Nie umiem odniesc sie do 2.5k PLN obecnie. Nam jest w stanach lepiej, zycie jest tutaj tansze niz w Polsce, ale nie nalezy sie napalac, ze za np. $40k (czyli ca. 19/h) bedziesz bardziej szczesliwy tutaj niz w Polsce. Odpowiedzialnosc, obowiazki i pewien poziom niepewnosci (na wielu plaszczyznach) jaki doswiadczasz bedac tu pierwszym pokoleniem immigrantow (mam nadzieje, ze tylko 1-wszym) ma swoja cene, ktorej ja nie podejme sie by przeliczyc na $. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikeB Posted August 20, 2019 Report Share Posted August 20, 2019 Witam Czytając wiele tematów gdzie ktoś nowy pyta ile zarabia sie w stanach czy mozna sie dorobic bez studiow, duża część z was pisze jak to w USA ciężko przeżyć za jedyne 100 tyś $ jaką to biedę klepiecie i że minimum to 150-200 tyś. Wychodzi na to że ameryka to kraj wielkiego głodu i biedactwa, ledwo co każdego stać na mieszkanie i jedzenie a co dopiero na samochód. A jak ktos ma 50-80 tyś to pewnie pod mostem śpi Jak tak tam ciężko to ja zapraszam do Polski, tutaj za 2500 zł miesięcznie opłacisz mały pokój kupisz benzyne do samochodu i upijesz się w sobote A teraz wszyscy na poważnie napiszcie wszystkim którym poziom życia na start wystarczy wynajęcie pokoju zamiast willi z 3 garażami, zjedzenie czegoś normalnego a nie homara w drogiej restauracji oraz rentowanie taniego samochodu na start jak to ma sie wszystko w kosztach P.S. tak wiem ze wszystko zalezy od stanu i dzielnicy. Wiec załóżmy Stan :Nowy York okolice islip Proponuję skorzystać z poniższego kalkulator i zobaczysz czy Ci się polepszy czy nie.https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_countries_result.jsp?country1=Poland&country2=United+StatesSent from my SM-A600A using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
katlia Posted August 20, 2019 Report Share Posted August 20, 2019 Tutaj poczytaj o kosztach w Islip.https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Islip Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xarthisius Posted August 20, 2019 Report Share Posted August 20, 2019 Eee, slabe to numbeo. Raz ze crowdsourced i dla takiego Islip, NY jest N=9..., to jakos nijak nie przystaja do rzeczywistosci (przynajmniej u mnie na wiosce). Link to comment Share on other sites More sharing options...
katlia Posted August 20, 2019 Report Share Posted August 20, 2019 13 minut temu, Xarthisius napisał: Eee, slabe to numbeo. Raz ze crowdsourced i dla takiego Islip, NY jest N=9..., to jakos nijak nie przystaja do rzeczywistosci (przynajmniej u mnie na wiosce). Ciekawe -- a jakie sa realia? Mnie sie podobal ten numbeo bo wlicza koszt zlobkow/preschool. OP ma 2 malych dzieci -- wiec jakies $2,500 na miesiac Link to comment Share on other sites More sharing options...
ilon Posted August 20, 2019 Report Share Posted August 20, 2019 39 minut temu, katlia napisał: Nikt na tym forum nie twierdzi ze ciezko przezyc za jedyne 100 tysiecy. No, moze jezeli ma sie dzieci i mieszka sie pod San Francisco lub na Manhattanie. Kurcze, jakby mi ktos chcial dac 100k to w ciemno biore. Ale racja, zalezy gdzie sie jest. 100k dla mnie samej w DC by mi wystarczylo, ale nie byloby jakis ogromnych luksusow Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.