Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
4 minuty temu, zeluspl napisał:

A osoby ktore mialy odmowe 10 lat temu albo i ponad 10lat.. rowniez odpadaja ? 

Zobacz jakie są pytania o wizy, czy jest rozgraniczenie czasowe 

Strona już działa z ESTA 

Napisano
13 minutes ago, zeluspl said:

Myślę, że w twoim przypadku nie odmowa 2.5 roku temu jest tym co zapewne spowoduje brak autoryzacji ESTA a to że z jakiegoś powodu dostałeś 5-letniego bana (overstay albo wykazali Tobie, że pracowaleś na wizie turystycznej co mogłeś podpisać w zeznaniu przy secondary) - myślę, że ten 5cioletni ban będzie bardziej rzutował na autoryzację ESTA (a raczej jej brak).

Nie ma z przyczyn obiektywnych wielu Polaków na forum, którzy mieli historię podobną do Ciebie a którzy otrzymaliby autoryzację lub jej odmowę. Od 11 listopada polskojęzyczne forum pisze nową historię i zbierane będą pierwsze doświadczenia. Możesz być jednym z tych co tę historię napiszą. Albo jako pierwszy co po banie i odmowie został zautoryzowany w ESTA albo jako pierwszy co podzieli się odmową autoryzacji.

Napisano

Moja szwagierka planuje do nas do usa przyjechać na 3 miesiące w czerwcu, to w związku z tym kiedy powinna się starać o ESTA? Teraz już czy dopiero przed wyjazdem? Była w usa w tym roku w wakacja 3 mce na J-1 (camp) i wróciła o czasie. Ale jest studentką i martwię się czy z tym ESTA jej nie zawrócą w usa jak usłyszą ze na 3mce turystycznie tym razem przyjechała... ( w planie ma 2 mc posiedzieć u nas a potem zrobić road trip po paru stanach ze znajomymi). Czy lepszym pomysłem jest by się starała o wizę jednak? Czy w ogóle można się nadal starać o wizę w ambasadzie pomimo ESTA?

Napisano (edytowane)

Autoryzacja ESTA jest ważna dwa lata więc jeśli dostanie ja teraz, jej ważność upłynie prędzej. Na jej miejscu jeszcze bym trochę zaczekał na doświadczenia i informacje tych, którzy poleca wcześniej.  Gdy przekroczy 90-dniowy termin pobytu choćby o jeden dzień,  natychmiast straci prawo do korzystania  z VWP.

Tak, można nadal występować o "tradycyjna" wlepke w paszporcie. 

Edytowane przez andyopole
  • Dziękuję! 1
  • Upvote 1
Napisano
40 minutes ago, MeganMarkle said:

Moja szwagierka planuje do nas do usa przyjechać na 3 miesiące w czerwcu, to w związku z tym kiedy powinna się starać o ESTA? Teraz już czy dopiero przed wyjazdem? Była w usa w tym roku w wakacja 3 mce na J-1 (camp) i wróciła o czasie. Ale jest studentką i martwię się czy z tym ESTA jej nie zawrócą w usa jak usłyszą ze na 3mce turystycznie tym razem przyjechała... ( w planie ma 2 mc posiedzieć u nas a potem zrobić road trip po paru stanach ze znajomymi). Czy lepszym pomysłem jest by się starała o wizę jednak? Czy w ogóle można się nadal starać o wizę w ambasadzie pomimo ESTA?

W kwietniu powinno być OK. Na tyle bezpiecznie, że jak nie dostanie (a raczej powinna dostać - bo dlaczego by nie) to zdąży się umówić do ambasady. W ambasadzie kolejki teraz powinny zmaleć znacząco. Myślę, że ESTA i wiza B1/B2 dla oficera CBP wygląda analogicznie i tak samo postrzega studentkę przyjeżdżającą na 3 miesiące. Chyba nawet ESTA przez swoją większą restrykcyjność (brak zmian statusu i brak przedłużeń) może być bardziej prefereowane w wątpliwych sytuacjach. Ja bym przyjeżdżał na jej miejscu na ESTA a za 150 dolcy co zaoszczędzi nich ci kupi prezent ;)

• Dziękuję! 1
Napisano
6 minutes ago, mcpear said:

W kwietniu powinno być OK. Na tyle bezpiecznie, że jak nie dostanie (a raczej powinna dostać - bo dlaczego by nie) to zdąży się umówić do ambasady. W ambasadzie kolejki teraz powinny zmaleć znacząco. Myślę, że ESTA i wiza B1/B2 dla oficera CBP wygląda analogicznie i tak samo postrzega studentkę przyjeżdżającą na 3 miesiące. Chyba nawet ESTA przez swoją większą restrykcyjność (brak zmian statusu i brak przedłużeń) może być bardziej prefereowane w wątpliwych sytuacjach. Ja bym przyjeżdżał na jej miejscu na ESTA a za 150 dolcy co zaoszczędzi nich ci kupi prezent ;)

Dzięki, to tak jej poradzę żeby zrobiła. Byłoby fajnie jakby do nas przyjechała bo to jednak rodzina a my na razie uziemieni i do PL lecieć nie ma jak (PTO w całości zużyte będzie na macierzyński :( )

Napisano
8 godzin temu, zeluspl napisał:

Tutaj jedno z wielu pytań 

Have you ever been denied a U.S. visa you applied for with your current or previous passport, or have you ever been refused admission to the United States or withdrawn your application for admission at a U.S. port of entry?

nie ma 10 lat lecz czy kiedykolwiek.. 

Napisano
2 minuty temu, tomek_mazury napisał:

Witam. A jak ma sie adres kontaktowy w esta ? jezeli np podajemy hotel w NYC , a zmieniam plany i lece przykładowo do LA ?

Przy odprawie w dzien wylotu trzeba podac adres ponownie. Wtedy podasz ten w LA, czy gdziekolwiek bedziesz spedzac pierwsza noc.