Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sankcje powinny  byc natychmiastowe, pelne i bardzo ostre. cos w tym rodzaju jak napisal @rzecze1. Bedzie to bolesne takze dla nas ale jest nadzieja ze w miare szybko w takiej sytuacji znajda sie w Rosji ludzie, ktorzy utna Putinowi leb. Chocby tamtejsi oligarchwie, ktorzy straciliby najwiecej. 

Napisano
18 minutes ago, katlia said:

Mysle, ze z zalozenia Ukraina jest stracona. Pytanie teraz - jaki kraj nastepny? I czy Putin zaryzykuje najazd na, naprzyklad, Estonie? I wtedy co zrobi Europa Zachodnia/NATO? 

Ja spodziewam się Łotwy. Dużo większa rosyjska społeczność.

• Upvote 1
Napisano
4 minutes ago, andyopole said:

Sankcje powinny  byc natychmiastowe, pelne i bardzo ostre. cos w tym rodzaju jak napisal @rzecze1. Bedzie to bolesne takze dla nas ale jest nadzieja ze w miare szybko w takiej sytuacji znajda sie w Rosji ludzie, ktorzy utna Putinowi leb. Chocby tamtejsi oligarchwie, ktorzy straciliby najwiecej. 

Czyli nie będziemy im sprzedawać landrynek ani krówek-ciągutek?

Im dłużej słucham o konieczności sankcji i "szybkiego działania" tym bardziej przypomina mi się Monty Pyton i żywot Briana.

• Haha 2
Napisano (edytowane)
34 minutes ago, mcpear said:

Właśnie PJB skończył przemowę. Wyrzucenie ze SWIFTu nie nastąpiło :(

A to by wogole cos dalo poza byciem kolejnym pustym gestem? Wydawalo mi, sie ze jak im za Krym wtedy grozili czyms takim to sobie ruskie stworzyli nowy system...

Update: Dobrze mnie sie wydawalo: https://en.wikipedia.org/wiki/SPFS  :) Z Rosji do Szwajcarii albo Niemiec SPFS'em, a potem dalej juz normalnie SWIFTem z obowiazkowym wyprostowanym srodkowym palcem w tytule przelewu... Troche drozej, ale jak przelewasz wysokie kwoty, to pewnie specjalnie Cie to nie obejdzie...

Edytowane przez Xarthisius
Napisano

Pusty gest w 100%. Ja jestem rozczarowany. Myślałem że po tak agresywnych przemówieniach (orędzie + wczorajsze) świat się obudził a tu jedno wielkie g....no

Napisano
4 minutes ago, Łukasz90 said:

Mnie przeraża jedno - z kim nie rozmawiam to wierzy święcie ,że UE, NATO i USA nas obronią. I mówią to ludzie niby wykształceni , w różnym wieku.  Ja chyba jestem słabej wiary. :( 

Ze mną nie rozmawiałeś. Ja nie wierzę. Im głośniej PJB mówi że obroni każdy inch ziemi NATO tym mniej mu wierzę

Napisano

Ale ja mówię o ludziach u mnie w pracy , dodatkowo byłem na zebraniu takiego klubu w którym działam -to samo. Żadnego sceptycyzmu . Oni wszyscy myślą ,że skończy się na Ukrainie  albo nas obronią nasi sojusznicy.