mola Napisano 14 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2023 (edytowane) 4 godziny temu, Gippax napisał: Cześć, pytanie do was trochę z drugiej strony. Czytałem o podatkach, o tym na jaką mniej więcej pensję mogę liczyć ja oraz na jaką żona. Czy wspólne dochody na poziomie 80-100k brutto na rodzinę 2+2 która w Stanach nie ma niczego to kwota która pozwoli przeżyć. Wynajem mieszkań typu studio to koszty od 2k msc, do tego wyżywienie, paliwo, ub. med. Zakładając pesymistycznie 80k brutto minus podatki i inne(zależy od stanu) to zostanie jakieś 60k/rok co daje jakieś 5k$ msc. Ktoś może się podzielić wydatkami? Jak to wygląda u was? Czytałem, że ktoś na samo jedzenie 4k$ potrafi wydać na rodzinę 2+1. 5k wychodzi na to, że to strasznie mało będzie odejmując wynajem 2k(domyślam się że w tym prądu i wody nie ma). Wychodzi 3k na paliwo, ubezpieczenia i wyżywienie. My jesteśmy rodziną 2+2 i tak to u nas wygląda na prowincji (nie Chicago area) w Illinois: za 1500-2000$ można wynająć całkiem przyjemny dom, 3 sypialnie, ok 100m2, mieszkanie 2 sypialnie to 800-1000$ (z dwójką dzieci celowałabym w dom) 1400$/mc - nasze faktyczne koszty: żłobek dla córki, zajęcia pozalekcyjne dla syna woda, prąd, gaz telefony, ścieki, śmieci 250-350$ miesięcznie, w zależności od sezonu zakupy tygodniowe to u nas ok. 200$, czyli około 900$ + to co wydajemy na take away (myślę, że ok 150$ tygodniowo, ale to czasem mniej, czasem więcej). Ubezpieczenie auta plus paliwo to jakieś 150$, w zależności ile się jeździ, ostatnimi czasy bardzo mało. To jest baza u nas. Spina się to do jakiś 5000, jeśli zsumować górne ograniczenia. Plus do tego okazjonalne ciuchy, zabawki, bilety na eventy... W naszej okolicy budżet 5k$ dałoby się spiąć dla rodziny 2+2, zwłaszcza jak odpadnie koszt żłobka. Wielu ludzi w okolicy za tyle żyje. Ale jest to skromne życie, z tym stresem że jakby coś (choroba, nagły wydatek) to trzeba kombinować. Jak umiesz planować budżet i masz jakąś dyscyplinę finansową to dałoby w mojej okolicy radę. Edytowane 14 Czerwca 2023 przez mola 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gippax Napisano 15 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2023 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi. Sprawdziłem porównywarki cen życia. I wyszło mi, że podobny poziom to okolice 6k$ msc netto musiałbym mieć. @mola super przedstawione, a jak wam się żyje w IL? To pierwszy wybór? Od początku celowaliście w te okolice? Bo w sumie jeszcze nie do końca wiem gdzie chcę wylądować. Wstępnie myślałem nad FL, ale wiadomo idzie się za pracą, a nie zawsze tam jest gdzie by się chciało. W Chicago dużo Polonii, to na pewno na początek łatwiej. Edytowane 15 Czerwca 2023 przez Gippax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 15 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2023 4 hours ago, Gippax said: Dzięki za odpowiedzi. Sprawdziłem porównywarki cen życia. I wyszło mi, że podobny poziom to okolice 6k$ msc netto musiałbym mieć. @mola super przedstawione, a jak wam się żyje w IL? To pierwszy wybór? Od początku celowaliście w te okolice? Bo w sumie jeszcze nie do końca wiem gdzie chcę wylądować. Wstępnie myślałem nad FL, ale wiadomo idzie się za pracą, a nie zawsze tam jest gdzie by się chciało. W Chicago dużo Polonii, to na pewno na początek łatwiej. Nie. Pierwszy wybor to byl Austin, TX. W jednym i drugim przypadku decydowala praca. Zadne inne czynniki nie byly brane pod uwage. Jestesmy za malo odwazni, zeby tak wszystko rzucic I jechac gdzies na podstawie pogody, albo widokow za oknem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gippax Napisano 15 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2023 Godzinę temu, Xarthisius napisał: Nie. Pierwszy wybor to byl Austin, TX. W jednym i drugim przypadku decydowala praca. Zadne inne czynniki nie byly brane pod uwage. Jestesmy za malo odwazni, zeby tak wszystko rzucic I jechac gdzies na podstawie pogody, albo widokow za oknem. A możesz mi powiedzieć, jak wyglądało u was to poszukiwanie pracy? Przeglądanie w internecie ofert i wysyłanie resume, czy raczej jak już byliście na miejscu i mieliście SSN? Pierwsza praca to byle było cokolwiek czy od razu poszukiwania w zawodzie i konkretne wymagania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 15 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2023 47 minutes ago, Gippax said: A możesz mi powiedzieć, jak wyglądało u was to poszukiwanie pracy? Przeglądanie w internecie ofert i wysyłanie resume, czy raczej jak już byliście na miejscu i mieliście SSN? Pierwsza praca to byle było cokolwiek czy od razu poszukiwania w zawodzie i konkretne wymagania? Oboje pracujemy w dosc specyficznej branzy (academia). Pierwsza praca w przypadku @mola to byla wogole za pieniadze polskich podatnikow. Mi, jako mezowi, przyslugiwal SSN I pozwolenie na prace. Praca sama mnie w sumie znalazla, nie szukalem jej specjalnie. Jechalem z przekonaniem, ze rzucam nauke w cholere. No ale oferta sie pojawila no I wyszlo jak wyszlo... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mola Napisano 15 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2023 Godzinę temu, Xarthisius napisał: Oboje pracujemy w dosc specyficznej branzy (academia). Pierwsza praca w przypadku @mola to byla wogole za pieniadze polskich podatnikow. Mi, jako mezowi, przyslugiwal SSN I pozwolenie na prace. Praca sama mnie w sumie znalazla, nie szukalem jej specjalnie. Jechalem z przekonaniem, ze rzucam nauke w cholere. No ale oferta sie pojawila no I wyszlo jak wyszlo... Yup, wyjeżdżaliśmy do USA na mojego post-doca z polskim stypendium. Właściwie na gotowe. Zielone karty z loterii dostaliśmy później i było to nam na rękę bo ta droga jest łatwiejsza jeśli chodzi o zbieranie dokumentów niż przez EB1, co pewnie byśmy zrobili gdyby nie wygrana na loterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 15 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2023 44 minutes ago, mola said: Yup, wyjeżdżaliśmy do USA na mojego post-doca Jak dlugo trwal twoj post-doc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mola Napisano 15 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2023 9 minut temu, katlia napisał: Jak dlugo trwal twoj post-doc? Trzy lata. Ja miałam finansowanie z polskiej strony. W tamtym programie można było uzyskać finansowanie na staż zagraniczny, który trwałby od 6 mcy do 3 lat, także napisałam projekt na 3, bo badania które prowadzę były czasochłonne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 15 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2023 17 minutes ago, mola said: Trzy lata. Ja miałam finansowanie z polskiej strony. W tamtym programie można było uzyskać finansowanie na staż zagraniczny, który trwałby od 6 mcy do 3 lat, także napisałam projekt na 3, bo badania które prowadzę były czasochłonne. Dziekuje za info. Nie bardzo orientuje sie jak to wszystko dziala po PhD w dziedzinach scislych, dlatego zapytalam. Corka ma sfinansowanego post-doca na 5 lat. Wlasnie skonczyla pierwszy rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papatron Napisano 18 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 na podstawie poprzednich loterii da sie mniejwiecej okreslic do kiedy mniejwiecej trzeba wyslac ds260 zeby nie bylo problemów? rozumiem jak to działa ale chodzi mi o praktyke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi