Skocz do zawartości

Us Benefits - Ktore Mozna, A Ktore Przeszkodza W Otrzymaniu Obywatelstwa?

primrose1321

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
12 hours ago, Xarthisius said:

Tak BTW jezeli nie dostalas w zeszlym tygodniu na konto, to sie upewnij ze IRS ma Twoj nowy adres. Papierowe czeki to oni chyba dopiero jesienia beda wysylac...

A tak swoją droga to skoro musimy teraz dopłacać do podatków (w ramach rozliczenia się za zeszły rok z dochodów) to nie mogą nam po prostu jakby znetowac jednego z drugim? Bo co oni nam wysyłają jeden czek a my im drugi... 

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
42 minutes ago, MeganMarkle said:

A tak swoją droga to skoro musimy teraz dopłacać do podatków (w ramach rozliczenia się za zeszły rok z dochodów) to nie mogą nam po prostu jakby znetowac jednego z drugim? Bo co oni nam wysyłają jeden czek a my im drugi... 

Nie sadze zeby to tak dzialalo... Wyzej zapomnialem wspomniec, ze jezeli z Mezem zarabiacie ponad $198k to nie musisz sie specjalnie martwic, bo nic wtedy nie dostaniesz ;)

Napisano
Godzinę temu, MeganMarkle napisał:

Nie - bo to jest tax credit za ten rok wiec uwzgledni rozliczenie ktore bedziesz robic w przyszlym roku...

• 2 miesiące później...
Napisano

Witam serdecznie.

Bardzo ciekawe rzeczy opowiadacie. 

Pogubiłem się jednak trochę.

Po jaki czort mi potrzebny sponsor?

I ile w US kosztuje podstawowe ubezpieczenie zdrowotne?

Napisano
2 hours ago, KubuśPan said:

To zależy. Ubezpieczasz się w prywatnych firmach, które konkurują ze sobą. Cena zależy od wielu czynników. Ile chcesz płacić deductible? (czyli sumy opłat poniżej których ubezpieczyciel w roku nie opłaci nic). Ile chcesz płacić co-pay? (czyli opłaty, które pokrywasz sam kwotowo lub procentowo od każdej wizyty i każdego zabiegu) Ile wynosi i czy w ogóle jest roczne out-of-pocket? (czyli maksymalne twoje opłaty nie pokrywane przez ubezpieczyciela). Ubezpieczenie może być np. ograniczone sumą od góry - czyli ubezpieczyciel pokrywa tylko do pewnej wysokości. Czy okulista i stomatolog są wliczeni? Czy ciąża jest ubezpieczona? Czy płacisz indywidualnie czy rodzinnie?  Czy leczyć się możesz tylko w sieci lekarzy partnerskich czy gdziekolwiek chcesz? Jest tego masa kryteriów i parametrów. Nie jest to łatwo krótkim słowem określić "podstawowe".

Czytałem jakiś czas temu raport napisany przez kaisera (jednego z ubezpieczycieli). Napisali oni, że w 2019 średnia polisa wyniosła niecałe 700USD miesięcznie w przypadku indywidualnej i chyba 1350USD w przypadku rodzinnej (takie liczby krążą mi po głowie a nie mogę ich teraz znaleźć). To może dać Tobie obraz rzędu kosztów. Czy średnia polisa wyczerpuje Twoją defnicję "podstawoego ubezpieczenia" to nie wiem.

Napisano
3 godziny temu, KubuśPan napisał:

Zeby bylo zrozumiale: ubezpieczenie moze byc dopiero poczatek wydatkow, zwlaszcza te najbardziej "podstawowe". Bo nawet z ubezpieczeniem placisz (przewaznie) za wizyty u lekarza, w szpitalu, itp., plus dodatkowa sume ktora musisz wydac zanim ubezpieczenie zaczni placic. Ta dodatkowa suma moze byc kilka tysiecy dolarow na rok. 

Napisano

Dobra, jeszcze raz, ile kosztuje podstawa ubezpieczenia by nie musieć oficjalnie korzystać z jakichś sponsorów a w myśl prawa było ok! I jeśli mam że sobą kota to on też musi mieć ubezpieczenie?

Napisano
1 minute ago, KubuśPan said:

Dobra, jeszcze raz, ile kosztuje podstawa ubezpieczenia by nie musieć oficjalnie korzystać z jakichś sponsorów a w myśl prawa było ok! I jeśli mam że sobą kota to on też musi mieć ubezpieczenie?

Hm. Nie wiem czy dobrze rozumiem twoj post. Do ubezpieczenia zdrowotnego nie potrzebny jest ci sponsor. Sponsor potrzebny jest w przypadku sponsorowania wizowego.

Nie ma obowiazkowych ubezpieczen dla zwierzat.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...