Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
14 minutes ago, Roelka v.2 said:

Prawda jest niestety taka ze za miesiac nikt juz o tej strzelaninie nie bedzie mowil. No i oczywiscie nic sie nie zmieni. 

Masz 100% racji. Tu strzelaniny sa na porzadku dziennym -- wlasciwie powinnismy sie cieszyc ze nie ma wiecej zabijania w szkolach. W tym roku tylko 26 school shootings... wiec co... strzelanina mniej wiecej co 5 dni, wiec chyba nie tak zle... 

Napisano
22 minuty temu, Xarthisius napisał:

Normalnie idziesz do pierwszego lepszego notary public poswiadczyc podpis. Potem bierzesz dokumenty I zalatwiasz apostille.

https://www.ohiosos.gov/records/apostilles-certifications/

Wtedy dokument nabiera mocy prawnej w Polszy.

To prawda, najpierw poswiadcza podpis "nasz" pokladowy (firmowy) Notary of Public a potem wysylamy do naszej "stolycy" w Salem do Secretary of State. Taka jest pelna droga.

Napisano
41 minut temu, Roelka v.2 napisał:

Prawda jest niestety taka ze za miesiac nikt juz o tej strzelaninie nie bedzie mowil. No i oczywiscie nic sie nie zmieni. 

Jak kto ktoś znajomy ładnie podsumował na FB: ‘No Way To Prevent This,’ Says Only Nation Where This Regularly Happens.

Ech…

Napisano (edytowane)
8 hours ago, katlia said:

Masz 100% racji. Tu strzelaniny sa na porzadku dziennym -- wlasciwie powinnismy sie cieszyc ze nie ma wiecej zabijania w szkolach. W tym roku tylko 26 school shootings... wiec co... strzelanina mniej wiecej co 5 dni, wiec chyba nie tak zle... 

No i oczywiscie dostep do broni nie ma z tym nic wspolnego... Jak to bylo? "To nie bron zabija tylko ludzie" :angry:

Edytowane przez Zuza007
Napisano (edytowane)
2 hours ago, Zuza007 said:

No i oczywiscie dostep do broni nie ma z tym nic wspolnego... Jak to bylo? "To nie bron zabija tylko ludzie" :angry:

Dostęp do broni na pewno ma tutaj duże znaczenie, ale nie wydaje Wam się że jest tu coś jeszcze? Zawsze jak sobie robiłem eksperyment myślowy, że np. wprowadzany zostaje otwarty dostęp do broni w PL to owszem - byłoby więcej gangsterki, kibole by się zabijały, byłyby wypadki z bronią itp. ale...  jakoś ciężko mi uwierzyć, że dochodziłoby regularnie do strzelanin w szkołach. Wydaje mi się, że w USA nie działa coś więcej niż tylko regulacja dostępu do broni - może system wsparcia dla osób z problemami psychicznymi?

Edytowane przez kenadams
Napisano
1 hour ago, kenadams said:

Dostęp do broni na pewno ma tutaj duże znaczenie, ale nie wydaje Wam się że jest tu coś jeszcze? 

Nie.

Typowa retoryka gun lobby i towarzystwa z wypranymi mozgami od 2A - "this is mental health issue.....". Nie, nie i jeszcze raz nie. I nikt nie chce zakazac dostepu tylko wprowadzic sensowne ograniczenia. Ludzi z mental health issues jest tyle samo wszedzie, strzelaniny w podstawowkach zdarzaja sie tylko tutaj, ciekawe dlaczego ?

(pisze to jako posiadacza wiecej niz jednej sztuki broni).

• Upvote 2
Napisano
Nie.
Typowa retoryka gun lobby i towarzystwa z wypranymi mozgami od 2A - "this is mental health issue.....". Nie, nie i jeszcze raz nie. I nikt nie chce zakazac dostepu tylko wprowadzic sensowne ograniczenia. Ludzi z mental health issues jest tyle samo wszedzie, strzelaniny w podstawowkach zdarzaja sie tylko tutaj, ciekawe dlaczego ?
(pisze to jako posiadacza wiecej niz jednej sztuki broni).

Hola hola, jaka retoryka? Napisałem tylko, że wydaje mi się ze to coś więcej niż tylko powszechny dostęp do broni, na podstawie mojego własnego eksperymentu myślowego (którego wnioski mogą być błędne). Jesteśmy chyba inteligentnymi ludźmi i możemy sobie pospekulować?
To, że ograniczenie dostępu do broni rozwiąże w jakieś stopniu problem zabijania z użyciem broni to dosyć oczywiste. Powiem więcej - należy to zrobić! Bo skutki tego dostępu sa opłakane a korzyści wątpliwe. Natomiast to nie znaczy, że to jedyny czynnik. I jakoś takiej rządziły mordu nie spotyka się w innych rozwiniętych krajach, mimo ze można np. wjeżdżać samochodem w tłum (again, to moje subiektywne wrażenie, może statystyki mówią inaczej?)
Napisano

A co do mojej tezy, to wystarczy przejść się po San Francisco, żeby zobaczyć ze w USA występuje problem braku wsparcia dla osób z problemami psychicznymi i nie spinacie się, nie jestem żadnym lobbystą