Jackie Napisano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Marca 2020 2 godziny temu, Joanna30 napisał: Ja dwa tygodnie temu ze 200 nalepiłam Lepienie jest spoko ale gotowanie...nie znoszę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patipitts Napisano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Marca 2020 Ale mi smaka narobiliscie na ruskie. Jak rodzice byli u mnie w lutym narobilysmy z mama cala zamrazarke ale z kapusta i z miesem. Mam ochote na ruskie, ale nie mam twarogu ani dojscia, najblizszy polski/ruski sklep 4h jazdy. Jak sie robi twarog?Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mola Napisano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Marca 2020 35 minut temu, Patipitts napisał: Ale mi smaka narobiliscie na ruskie. Jak rodzice byli u mnie w lutym narobilysmy z mama cala zamrazarke ale z kapusta i z miesem. Mam ochote na ruskie, ale nie mam twarogu ani dojscia, najblizszy polski/ruski sklep 4h jazdy. Jak sie robi twarog? Sent from my iPhone using Tapatalk Ja robię z maślanki - najszybszy sposób. Kup pół galona maślanki, wlej do garnka, postaw na kuchence i zacznij podgrzewać. Jak masz termometr cukierniczy, to serwatka pod twarogiem, który szybko zacznie się wytrącać powinna mieć 70C - wtedy wyłączasz grzanie. Jak nie masz termometru - byle nie zagotować. Jak widzisz kożuch z twarogu i w miarę przezroczystą serwatkę wokół, to wyłączasz grzanie. Przykrywasz pokrywką i czekasz aż ostygnie. Później tylko cedzenie na gęstym sitku lub przez tetrową pieluchę i jest twaróg. Z pół galona maślanki wychodzi około 400g, zależy jak mocno odciśniesz twaróg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patipitts Napisano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Marca 2020 Ja robię z maślanki - najszybszy sposób. Kup pół galona maślanki, wlej do garnka, postaw na kuchence i zacznij podgrzewać. Jak masz termometr cukierniczy, to serwatka pod twarogiem, który szybko zacznie się wytrącać powinna mieć 70C - wtedy wyłączasz grzanie. Jak nie masz termometru - byle nie zagotować. Jak widzisz kożuch z twarogu i w miarę przezroczystą serwatkę wokół, to wyłączasz grzanie. Przykrywasz pokrywką i czekasz aż ostygnie. Później tylko cedzenie na gęstym sitku lub przez tetrową pieluchę i jest twaróg. Z pół galona maślanki wychodzi około 400g, zależy jak mocno odciśniesz twaróg. Dzieki! wyprobuje! A jaka maslanke kupujesz? Nigdy nie widzialam tutaj chyba ze zle patrzylam. Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mola Napisano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Marca 2020 14 minut temu, Patipitts napisał: Dzieki! wyprobuje! A jaka maslanke kupujesz? Nigdy nie widzialam tutaj chyba ze zle patrzylam. Sent from my iPhone using Tapatalk Zwykły buttermilk, chyba 3% tłuszczu. U nas w każdym sklepie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Marca 2020 1 hour ago, Patipitts said: Dzieki! wyprobuje! A jaka maslanke kupujesz? Nigdy nie widzialam tutaj chyba ze zle patrzylam. Nie wiem czy to jest regula, ale z obserwacji z dwoch stanow, produkty mleczne sa color coded np. pelne mleko jest czerwone, 2% jest zolte itp. Maslanka jest zawsze zielona. Czasem jest to tylko nakretka na butelce, czasem nawet cala etykieta. Widzialem to u roznych firm w TX i IL. Nie wiem co w GA robi za podstawowy supermarket, ale w Walmart na pewno sa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackie Napisano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Marca 2020 2 godziny temu, Patipitts napisał: Jak sie robi twarog? @mola robi z maślanki, ja używam podpuszczki z Whole Foods. Też szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Marca 2020 W Illinois to jeszcze opcja dla najbardziej leniwich jest podjechac do najblizszej wioski amiszow Podobno maka, ser, drob, jaja pierwsza klasa. Moze sie kiedys wybiore... #poEpidemii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joanna30 Napisano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Marca 2020 3 godziny temu, Jackie napisał: Lepienie jest spoko ale gotowanie...nie znoszę Ja od razu zamroziłam. Eksperymentalnie, bo zawsze gotowałam, a dopiero potem mroziłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patipitts Napisano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Marca 2020 W Illinois to jeszcze opcja dla najbardziej leniwich jest podjechac do najblizszej wioski amiszow Podobno maka, ser, drob, jaja pierwsza klasa. Moze sie kiedys wybiore... #poEpidemii. Ja mam Amiszow ale nie maja sera takiego nie maja. Dobre chleb you, wypieki, przetwory maja, to fakt.Dzieki mola! Wyprobuje!Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.