Skocz do zawartości

Chciałem Powiedzieć Że...


andyopole

Rekomendowane odpowiedzi

Ale mi smaka narobiliscie na ruskie. Jak rodzice byli u mnie w lutym narobilysmy z mama cala zamrazarke ale z kapusta i z miesem. Mam ochote na ruskie, ale nie mam twarogu ani dojscia, najblizszy polski/ruski sklep 4h jazdy. Jak sie robi twarog?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

35 minut temu, Patipitts napisał:

Ale mi smaka narobiliscie na ruskie. Jak rodzice byli u mnie w lutym narobilysmy z mama cala zamrazarke ale z kapusta i z miesem. Mam ochote na ruskie, ale nie mam twarogu ani dojscia, najblizszy polski/ruski sklep 4h jazdy. Jak sie robi twarog?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Ja robię z maślanki - najszybszy sposób. Kup pół galona maślanki, wlej do garnka,  postaw na kuchence i zacznij podgrzewać. Jak masz termometr cukierniczy, to serwatka pod twarogiem, który szybko zacznie się wytrącać powinna mieć 70C - wtedy wyłączasz grzanie. Jak nie masz termometru - byle nie zagotować. Jak widzisz kożuch z twarogu i w miarę przezroczystą serwatkę wokół, to wyłączasz grzanie. Przykrywasz pokrywką i czekasz aż ostygnie. Później tylko cedzenie na gęstym sitku lub przez tetrową pieluchę i jest twaróg. Z pół galona maślanki wychodzi około 400g, zależy jak mocno odciśniesz twaróg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robię z maślanki - najszybszy sposób. Kup pół galona maślanki, wlej do garnka,  postaw na kuchence i zacznij podgrzewać. Jak masz termometr cukierniczy, to serwatka pod twarogiem, który szybko zacznie się wytrącać powinna mieć 70C - wtedy wyłączasz grzanie. Jak nie masz termometru - byle nie zagotować. Jak widzisz kożuch z twarogu i w miarę przezroczystą serwatkę wokół, to wyłączasz grzanie. Przykrywasz pokrywką i czekasz aż ostygnie. Później tylko cedzenie na gęstym sitku lub przez tetrową pieluchę i jest twaróg. Z pół galona maślanki wychodzi około 400g, zależy jak mocno odciśniesz twaróg.

Dzieki! :) wyprobuje! A jaka maslanke kupujesz? Nigdy nie widzialam tutaj chyba ze zle patrzylam.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 hour ago, Patipitts said:

Dzieki! :) wyprobuje! A jaka maslanke kupujesz? Nigdy nie widzialam tutaj chyba ze zle patrzylam.

Nie wiem czy to jest regula, ale z obserwacji z dwoch stanow, produkty mleczne sa color coded np. pelne mleko jest czerwone, 2% jest zolte itp. Maslanka jest zawsze zielona. Czasem jest to tylko nakretka na butelce, czasem nawet cala etykieta. Widzialem to u roznych firm w TX i IL. Nie wiem co w GA robi za podstawowy supermarket, ale w Walmart na pewno sa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W Illinois to jeszcze opcja dla najbardziej leniwich jest podjechac do najblizszej wioski amiszow Podobno maka, ser, drob, jaja pierwsza klasa. Moze sie kiedys wybiore... #poEpidemii.

Ja mam Amiszow ale nie maja sera takiego nie maja. Dobre chleb you, wypieki, przetwory maja, to fakt.

Dzieki mola! Wyprobuje!


Sent from my iPhone using Tapatalk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...