Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Nie tyle powiedzieć co zapytać chcialem: czy ktoś z Was robił twaróg w domu? Zrobiłem już trzeci raz, konsystencja, wygląd dzięki zdobytemu doświadczeniu wyszły już takie jak trzeba. Niestety w smaku jest gorzkawy, nie taki jak u mamy. Da się zjeść bez problemu dzięki dodanym przyprawom ale ten posmak jednak mnie wkurza.

Co począć droga redakcjo. :D

Edytowane przez andyopole

Napisano
2 minuty temu, andyopole napisał:

Nie tyle powiedzieć co zapytać chcialem: czy ktoś z Was robił twaróg w domu? Zrobiłem już trzeci raz, konsystencja, wygląd dzięki zdobytemu doświadczeniu wyszły już takie jak trzeba. Niestety w smaku jest gorzkawy, nie taki jak u mamy. Da się zjeść bez problemu dzięki dodanym przyprawom ale ten posmak jednak mnie wkurza.

Co począć droga redakcjo. :D

Ja robię twaróg. Ale nie wiem czy taki jak u Twojej Mamy 

Napisano
1 minutę temu, andyopole napisał:

Podpuszczki, za każdym razem tej samej. Za pierwszym razem ser był aż za słodki. Mleko?

Spróbuj z maślanki. Według mnie smak zawsze ten sam wychodzi.

 

Napisano (edytowane)
4 minuty temu, mola napisał:

Spróbuj z maślanki. Według mnie smak zawsze ten sam wychodzi.

Ser z maślanki? Przepis się urywa w pół zdania. 

 

Edytowane przez andyopole
Napisano
2 minuty temu, andyopole napisał:

Chętnie spróbuję ale nie widzę przepisu, tylko pół zdania. 

Brutalne kopiuj-wklej ze starego posta.

Ja robię z maślanki - najszybszy sposób. Kup pół galona maślanki, wlej do garnka,  postaw na kuchence i zacznij podgrzewać. Jak masz termometr cukierniczy, to serwatka pod twarogiem, który szybko zacznie się wytrącać powinna mieć 70C - wtedy wyłączasz grzanie. Jak nie masz termometru - byle nie zagotować. Jak widzisz kożuch z twarogu i w miarę przezroczystą serwatkę wokół, to wyłączasz grzanie. Przykrywasz pokrywką i czekasz aż ostygnie. Później tylko cedzenie na gęstym sitku lub przeztetrową pieluchę i jest twaróg. Z pół galona maślankiwychodzi około 400g, zależy jak mocno odciśniesz twaróg

Napisano
2 minuty temu, mola napisał:

Brutalne kopiuj-wklej ze starego posta.

Ja robię z maślanki - najszybszy sposób. Kup pół galona maślanki, wlej do garnka,  postaw na kuchence i zacznij podgrzewać. Jak masz termometr cukierniczy, to serwatka pod twarogiem, który szybko zacznie się wytrącać powinna mieć 70C - wtedy wyłączasz grzanie. Jak nie masz termometru - byle nie zagotować. Jak widzisz kożuch z twarogu i w miarę przezroczystą serwatkę wokół, to wyłączasz grzanie. Przykrywasz pokrywką i czekasz aż ostygnie. Później tylko cedzenie na gęstym sitku lub przeztetrową pieluchę i jest twaróg. Z pół galona maślankiwychodzi około 400g, zależy jak mocno odciśniesz twaróg

Dzięki, następnym razem spróbuję, najpierw zjem ten, który mam.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...