andyopole Napisano 23 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2021 (edytowane) Nie tyle powiedzieć co zapytać chcialem: czy ktoś z Was robił twaróg w domu? Zrobiłem już trzeci raz, konsystencja, wygląd dzięki zdobytemu doświadczeniu wyszły już takie jak trzeba. Niestety w smaku jest gorzkawy, nie taki jak u mamy. Da się zjeść bez problemu dzięki dodanym przyprawom ale ten posmak jednak mnie wkurza. Co począć droga redakcjo. Edytowane 23 Stycznia 2021 przez andyopole Cytuj
mola Napisano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2021 2 minuty temu, andyopole napisał: Nie tyle powiedzieć co zapytać chcialem: czy ktoś z Was robił twaróg w domu? Zrobiłem już trzeci raz, konsystencja, wygląd dzięki zdobytemu doświadczeniu wyszły już takie jak trzeba. Niestety w smaku jest gorzkawy, nie taki jak u mamy. Da się zjeść bez problemu dzięki dodanym przyprawom ale ten posmak jednak mnie wkurza. Co począć droga redakcjo. Ja robię twaróg. Ale nie wiem czy taki jak u Twojej Mamy Cytuj
Jackie Napisano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2021 2 minutes ago, andyopole said: Co począć droga redakcjo. Używasz podpuszczki czy kwaśniej śmietany? Cytuj
andyopole Napisano 23 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2021 1 minutę temu, Jackie napisał: Używasz podpuszczki czy kwaśniej śmietany? Podpuszczki, za każdym razem tej samej. Za pierwszym razem ser był aż za słodki. Mleko? Cytuj
mola Napisano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2021 1 minutę temu, andyopole napisał: Podpuszczki, za każdym razem tej samej. Za pierwszym razem ser był aż za słodki. Mleko? Spróbuj z maślanki. Według mnie smak zawsze ten sam wychodzi. Cytuj
andyopole Napisano 23 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2021 (edytowane) 4 minuty temu, mola napisał: Spróbuj z maślanki. Według mnie smak zawsze ten sam wychodzi. Ser z maślanki? Przepis się urywa w pół zdania. Edytowane 23 Stycznia 2021 przez andyopole Cytuj
mola Napisano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2021 @andyopole spróbuj. Najmniej zabawy a twaróg używałam i do kanapek, i na serniki, i na pierogi. Wszystko jak trzeba. Cytuj
andyopole Napisano 23 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2021 1 minutę temu, mola napisał: @andyopole spróbuj. Najmniej zabawy a twaróg używałam i do kanapek, i na serniki, i na pierogi. Wszystko jak trzeba. Chętnie spróbuję ale nie widzę przepisu, tylko pół zdania. Cytuj
mola Napisano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2021 2 minuty temu, andyopole napisał: Chętnie spróbuję ale nie widzę przepisu, tylko pół zdania. Brutalne kopiuj-wklej ze starego posta. Ja robię z maślanki - najszybszy sposób. Kup pół galona maślanki, wlej do garnka, postaw na kuchence i zacznij podgrzewać. Jak masz termometr cukierniczy, to serwatka pod twarogiem, który szybko zacznie się wytrącać powinna mieć 70C - wtedy wyłączasz grzanie. Jak nie masz termometru - byle nie zagotować. Jak widzisz kożuch z twarogu i w miarę przezroczystą serwatkę wokół, to wyłączasz grzanie. Przykrywasz pokrywką i czekasz aż ostygnie. Później tylko cedzenie na gęstym sitku lub przeztetrową pieluchę i jest twaróg. Z pół galona maślankiwychodzi około 400g, zależy jak mocno odciśniesz twaróg Cytuj
andyopole Napisano 23 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2021 2 minuty temu, mola napisał: Brutalne kopiuj-wklej ze starego posta. Ja robię z maślanki - najszybszy sposób. Kup pół galona maślanki, wlej do garnka, postaw na kuchence i zacznij podgrzewać. Jak masz termometr cukierniczy, to serwatka pod twarogiem, który szybko zacznie się wytrącać powinna mieć 70C - wtedy wyłączasz grzanie. Jak nie masz termometru - byle nie zagotować. Jak widzisz kożuch z twarogu i w miarę przezroczystą serwatkę wokół, to wyłączasz grzanie. Przykrywasz pokrywką i czekasz aż ostygnie. Później tylko cedzenie na gęstym sitku lub przeztetrową pieluchę i jest twaróg. Z pół galona maślankiwychodzi około 400g, zależy jak mocno odciśniesz twaróg Dzięki, następnym razem spróbuję, najpierw zjem ten, który mam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.