Skocz do zawartości

Chciałem Powiedzieć Że...


andyopole

Rekomendowane odpowiedzi

Nie tyle powiedzieć co zapytać chcialem: czy ktoś z Was robił twaróg w domu? Zrobiłem już trzeci raz, konsystencja, wygląd dzięki zdobytemu doświadczeniu wyszły już takie jak trzeba. Niestety w smaku jest gorzkawy, nie taki jak u mamy. Da się zjeść bez problemu dzięki dodanym przyprawom ale ten posmak jednak mnie wkurza.

Co począć droga redakcjo. :D

Edytowane przez andyopole
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, andyopole napisał:

Nie tyle powiedzieć co zapytać chcialem: czy ktoś z Was robił twaróg w domu? Zrobiłem już trzeci raz, konsystencja, wygląd dzięki zdobytemu doświadczeniu wyszły już takie jak trzeba. Niestety w smaku jest gorzkawy, nie taki jak u mamy. Da się zjeść bez problemu dzięki dodanym przyprawom ale ten posmak jednak mnie wkurza.

Co począć droga redakcjo. :D

Ja robię twaróg. Ale nie wiem czy taki jak u Twojej Mamy 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, andyopole napisał:

Chętnie spróbuję ale nie widzę przepisu, tylko pół zdania. 

Brutalne kopiuj-wklej ze starego posta.

Ja robię z maślanki - najszybszy sposób. Kup pół galona maślanki, wlej do garnka,  postaw na kuchence i zacznij podgrzewać. Jak masz termometr cukierniczy, to serwatka pod twarogiem, który szybko zacznie się wytrącać powinna mieć 70C - wtedy wyłączasz grzanie. Jak nie masz termometru - byle nie zagotować. Jak widzisz kożuch z twarogu i w miarę przezroczystą serwatkę wokół, to wyłączasz grzanie. Przykrywasz pokrywką i czekasz aż ostygnie. Później tylko cedzenie na gęstym sitku lub przeztetrową pieluchę i jest twaróg. Z pół galona maślankiwychodzi około 400g, zależy jak mocno odciśniesz twaróg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, mola napisał:

Brutalne kopiuj-wklej ze starego posta.

Ja robię z maślanki - najszybszy sposób. Kup pół galona maślanki, wlej do garnka,  postaw na kuchence i zacznij podgrzewać. Jak masz termometr cukierniczy, to serwatka pod twarogiem, który szybko zacznie się wytrącać powinna mieć 70C - wtedy wyłączasz grzanie. Jak nie masz termometru - byle nie zagotować. Jak widzisz kożuch z twarogu i w miarę przezroczystą serwatkę wokół, to wyłączasz grzanie. Przykrywasz pokrywką i czekasz aż ostygnie. Później tylko cedzenie na gęstym sitku lub przeztetrową pieluchę i jest twaróg. Z pół galona maślankiwychodzi około 400g, zależy jak mocno odciśniesz twaróg

Dzięki, następnym razem spróbuję, najpierw zjem ten, który mam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...