ilon Napisano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 13 hours ago, Xarthisius said: Wieczorem jest jeszcze lepiej: U mnie na poczatku czerwca jednego dnia bylo 309.. Teraz 155, ale dzisiaj zwijamy na FL, wiec mam nadzieje ze tam nie dotrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 30 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2023 19 godzin temu, Tirowiec1312 napisał: Jako 100% Krakus mogę powiedzieć tak: - w Krakowie (na szczęście) tylko część smogu pochodzi z kominków i pieców opalanych drewnem. Tutaj cały smog pochodzi z palenia lasów, w dodatku jak się domyślam w dużej mierze żywicznych. Faktem naukowym jest, że wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne w smogu, z których najbardziej rakotwórczy jest benzo[a]piren pochodzą głównie w procesie spalania drewna w warunkach niskiej temperatury i małej zawartości tlenu (niska-wysoka temperatura to pojęcie względne - z wysoką temperaturą i zawartością tlenu mamy do czynienia np. podczas spalania w autoklawie z podsycaniem czystym tlenem z butli, tudzież w spalarniach śmieci), - w Krakowie smog jest w miarę lokalny i przez to świeży. Tutaj mamy do czynienia z zanieczyszczeniami, które wędrują w wysokich partiach atmosfery i równocześnie migrują w dół przez wiele dni. Problem polega na tym, że w takich warunkach dodatkowo zachodzą indukowane promieniami UV reakcje fotochemiczne, które zamieniają "swojski" smog w chemiczne "nie-wiadomo-co", prawdopodobnie jako bonus silnie wzbogacone w wolne rodniki (oczywiście też rakotwórcze). Ta grafika, którą znalazłem wczoraj, dość dosadnie pokazuje ile drzewostanu Kanady spaliło się do tej pory w tym roku: https://mstdn.social/@kevinrns/110623374148275855 Tylko jeden link? Czuje się zawiedziony! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 30 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2023 Znów to zrobiłem. Właściwie nie ma wytłumaczenia na takie postepowanie a ja wciąż łudzę się że tym razem trafi mi się coś co choć trochę jest podobne do oryginału. Niestety tylko wyraz "kielbasa" jest zbliżony do tego który znamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tirowiec1312 Napisano 30 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2023 (edytowane) Ktoś musiał nieźle posmarować, albo jakieś pociotki mają udziały w firmie właściciela odpadu. Tak mi się od razu przypomina, że w Polsce najlepsza metoda utylizacji odpadów na prywatnym składowisku to "przypadkowy pożar", w rezultacie którego właściciel składowiska ma problem z głowy, tylko okolica i ludzie wokoło są tak trochę bardziej skażeni, hehe. Na Florydzie wystarczy odpad zużyć do budowy dróg. Quote Florida bill allowing radioactive roads made of potentially cancer-causing mining waste signed by DeSantis Edytowane 30 Czerwca 2023 przez Tirowiec1312 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roelka v.2 Napisano 6 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 6 Lipca 2023 Wyjatkowo cicho na forum ostatnio. Wszystko u Was wszystkich w porzadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MeganMarkle Napisano 6 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 6 Lipca 2023 Ja na wakacjach w Polszy no powiedzmy ze wakacjach, bo sporo tez pracy zdalnej było, wiadomo jak z urlopem w usa jutro już wracamy do usa i mam taki problem z checkinem w locie - może ktoś podpowie? Otóż przy odprawie do usa trzeba wypełnić mase danych, dokumenty itp. Obywatelstwo jest pre-filled jako polskie i nie da się tego zmienić. Problem w tym ze wtedy jako dokument wlotu wymagają wypełnić dane zielonej karty której mój mąż nie ma bo jest obywatelem i leci już na amerykańskim paszporcie. Dane paszportu amerykańskiego wpisałam ale nadal chce od mnie GC :/ wiec wpisałam dane starego GC bo je pamietam. Czy to nie ma znaczenia czy ma? Przecież i tak pokaże paszport na lotnisku przy odprawie. thoughts ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roelka v.2 Napisano 6 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 6 Lipca 2023 Wydaje mi sie ze nie ma to znaczenia tym bardziej ze macie odpowiednie dokumenty upowazniajace do podrozy. Dla swietego spokoju mozesz sprobowac zadzwonic na infolinie LOTu i sie upewnic. Ale pewnie nie bedziecie miec problemow. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 6 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 6 Lipca 2023 Sprobowaliby USC nie wpuscic... Od razu pozew i zadac "milijonow". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roadrunner1918 Napisano 6 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 6 Lipca 2023 (edytowane) Ja tez sie szykuje na wylot do Polski, moze jeszcze pare miesiecy i bedizemy kupowac bilety. Chcialbym zonie Polske pokazac, ona jest z Peru takze nigdy w ogole w Europie nie byla a sama chce mnie zaciagnac aby zobaczyc Cusco i zwiedzic Machu Picchu. Paszport Polski odnowilem pod koniec kwietnia w ambasadzie w Los Angeles, pani powiedziala ze do dziewieciu tygodni bedzie gotowy a juz jestesmy w dziesiatym tygodniu i paszport wciaz "w produkcji". Moze w ogole nie dostane. Edytowane 6 Lipca 2023 przez roadrunner1918 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roelka v.2 Napisano 6 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 6 Lipca 2023 @roadrunner1918 chyba wszedzie sa takie opoznienia w wydawaniu paszportow. Jak maz odnawial paszport US to czekal okolo 3 tygodnii dluzej niz maksymalny szacowany okres czekania. :p Ja bede na jesien odnawiala swoj PL paszport i juz sie nastawiam ze troche to potrwa. Mam nadzieje ze zonie spodoba sie Polska. mojemu mezowi podobaly sie najbardziej ruiny roznych zamkow. I do dzisiaj opowiada kazdemu jak fantastyczny byl zamek w Malborku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi