MeganMarkle Napisano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 21 hours ago, marwin said: @ilya_ taki artykul mi sie trafil dzisiaj: https://www.foxnews.com/us/vicious-new-york-city-mugging-caught-on-video-nypd Czyli widze (a patrzac na zdjecia czarno to widze), ze w NYC bez zmian:) Tylko to Crown Heights mnie zastanawia, bo tam w polowie jest normalnie. Uwazaj jakie buty nosisz... Akurat na podstawie tego filmiku to bym nie robiła z NYC centrum zła tego świata, pobicia i kradzieże jak ta zdarzają się i w wawie, mnie tez okradziono bezczelnie na ulicy w biały dzień w tłumie ludzi na Marszalkowskiej (samo centrum). Także w każdym dużym mieście wg mnie trzeba być ostrożnym... a ta dziewczyna biedna albo miała mega pecha albo znała tych chłopaków i czymś im podpadła tak samo mogło się zdarzyć w Wawie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ilya_ Napisano 9 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Dnia 6.03.2020 o 13:38, marwin napisał: @ilya_ taki artykul mi sie trafil dzisiaj: https://www.foxnews.com/us/vicious-new-york-city-mugging-caught-on-video-nypd Czyli widze (a patrzac na zdjecia czarno to widze), ze w NYC bez zmian:) Tylko to Crown Heights mnie zastanawia, bo tam w polowie jest normalnie. Uwazaj jakie buty nosisz... crwon heights ? to wszsytko jest nad tym kociolem zwanym flatbush, tam jest taki mlyn, ze sie w pale nie miesci.... glosno o tym bylo wczoraj w tv, gang malolatow - oczywiscie wszystko czarnota........[ nie 1 raz taka sytuacja ] Czy na zarty i te zarty przerodzily sie w cos wiekszego ? Nie wiadomo. Juz ich zatrzymali. Ale puszacza ich chyba. NYPD ma zasade catch and release. Zreszta jak ich zatrzymaja no to jak to tak mozna....czarne dzieci ? do wiezien ? Czasem jadac subwayem i sie czlowiek spojrzy na te czarenckie malolactwo to sobie mysle, kto to wychowuje ? jak to wychowuje ? gdzie to chodzi do szkoly ? jak to sie zachowuje w szkole na lekcjach ? Napisze straszna rzecz - dla mnie te niektore dzieciaki to sa kur..... zwierzeta. Jedzie taki malolat i slucha muzyki o handlowaniu dragami i to jeszcze glosno, aby kazdy slyszal, morde piluje glosno na wszystkie strony, siedzi w metrze tak, ze nogi ma na innym siedzeniu, wygodnie [ zaraz bede glosy - a to biale dziecaki nie sluchaja takiej muzyki ? a to biale nie kradna butow ? ] .... i co powiesz cos takiemu dziecku ? cale szczescie juz nie jezdze subwayem, przynajmniej w rush hours popoludniami, mam kierowce firmowego z roboty do domu, nie musze ogladac tych sprawcowanych, kwadratowych matek z 4 dzieci, gdzie kazde juz przed 10 rokiem zycia ma lekka nadwage i trzyma w reku slice pizzy czy chipsy, ma nowe adidasy, firmowe bluzy, i iphona.... ze 3 lata temu jakies portorykanski nastolatek przyniosl pistolet do szkoly - gdzies na brooklynie.... z rok temu byl hurricane na florydzie, ktos tam nagral i wrzcucil na social media jak czarnota rzucila sie na opuszczony w czasie huraganu sklep z adidasami, jak jakies karaluchy, z rak sobie wyrywali..... NYC robi sie hiszpansko - czarne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ilya_ Napisano 9 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Dnia 7.03.2020 o 11:19, MeganMarkle napisał: Akurat na podstawie tego filmiku to bym nie robiła z NYC centrum zła tego świata, pobicia i kradzieże jak ta zdarzają się i w wawie, mnie tez okradziono bezczelnie na ulicy w biały dzień w tłumie ludzi na Marszalkowskiej (samo centrum). Także w każdym dużym mieście wg mnie trzeba być ostrożnym... a ta dziewczyna biedna albo miała mega pecha albo znała tych chłopaków i czymś im podpadła tak samo mogło się zdarzyć w Wawie.. jak przyjedziesz do nyc na zwiady, to wezmiemy samochod i obwioze Cie po interesujacych rejonach. Nie wyjedziesz z samochodu. W wawie poki co z samochodu da sie wyjsc wszedzie i Praga przy tym co Ci pokaze to pikus.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ilya_ Napisano 9 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 (edytowane) chcialem zapytac : ile lat wstecz przeprowadza sie background check w usa ? czy aby sprawdzic czy ta osoba jest, za ktora sie podaje - sprawdza sie jej wszystkie pozycje przykladowo z jej/jego resume (chodzi o prace - historie zatrudnienia)? czy sprawdza sie zatrudnienie ktore bylo w 10 lat temu ? google ma rozne odpowiedzi: - wszystkie pozycje zatrudnienia z resume danej osoby - ostatnia pozycja zatrudnienia [najczesciej sie pojawia w googlach] jest kluczowa - kluczowa pozycja dla danej pracy [pojawilo sie raz] - znalazlem takze do 5 lat wstecz co jest prawdziwe i jak to bylo u Was ? Edytowane 9 Marca 2020 przez ilya_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 9 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Koledze, który dwa lata temu się legalizowal po niemal trzydziestu latach nielegalnego pobytu znaleźli wybryk ze z bratem jako kilkunastoletnie łebunie przeskoczyli barierki w Subwayu w NYC. Nic im wtedy nie zrobili chociaz byla masa policji i potem rozprawa sądowa. Sędzia kazał matce wytargac ich za uszy i odesłał do domu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MeganMarkle Napisano 9 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 2 hours ago, ilya_ said: jak przyjedziesz do nyc na zwiady, to wezmiemy samochod i obwioze Cie po interesujacych rejonach. Nie wyjedziesz z samochodu. W wawie poki co z samochodu da sie wyjsc wszedzie i Praga przy tym co Ci pokaze to pikus.... Haha, no ja Ci wierze na słowo, nie musimy nigdzie jezdzic Za czasów młodości jak mnie wywiozło kiedyś metro na bronx to się zesrałam ze strachu (wsiadłam w express train zamiast zwykły i zanim się polałam zrobiło się bardzo nieciekawie ). Na samym Jamaica Station już czułam się cokolwiek niefajnie a co dopiero zapuścić się w jakieś naprawdę czarne dzielnice... oj, jak byłam tolerancyjna w Polsce dla wszelkich ras i religii tak krótki pobyt w NYC zrobił ze mnie rasistke - mam uraz do amerykańskich czarnych elementów od tego czasu. Aczkolwiek staram się zmienić myślenie.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MeganMarkle Napisano 9 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 1 hour ago, ilya_ said: chcialem zapytac : ile lat wstecz przeprowadza sie background check w usa ? czy aby sprawdzic czy ta osoba jest, za ktora sie podaje - sprawdza sie jej wszystkie pozycje przykladowo z jej/jego resume (chodzi o prace - historie zatrudnienia)? czy sprawdza sie zatrudnienie ktore bylo w 10 lat temu ? google ma rozne odpowiedzi: - wszystkie pozycje zatrudnienia z resume danej osoby - ostatnia pozycja zatrudnienia [najczesciej sie pojawia w googlach] jest kluczowa - kluczowa pozycja dla danej pracy [pojawilo sie raz] - znalazlem takze do 5 lat wstecz co jest prawdziwe i jak to bylo u Was ? Ja jak dostałam obecna prace w SF, zaraz po przylocie z PL, to background check polegał na tym ze wynajęta przez firmę agencja której ten check zlecono (ewidentnie mieli kogoś od takich międzynarodowych przypadków jak ja) poprosiła mnie o podeslanie dyplomu ze studiów oraz świadectwa pracy od poprzedniego pracodawcy. To było wszystko. Teraz właśnie będę nowa prace zaczynać w kwietniu i tez mnie czeka background check i się zastanawiam co i jak sprawdza. Obecna firma z SF nie wydała mi przecież żadnego „świadectwa pracy”. Czy powinna wydać? Czy będą tam dzwonić sprawdzić czy pracowalam? I do kogo z tej firmy dzwonić? I czy znów mój dyplom ze studiow mam wysyłać? Nie wiem czego się spodziewać... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ilya_ Napisano 9 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 stalo sie, od jutra pracuje z domu. Cala placowka zamknieta. tylko w mojej lodowce sie szczur powiesil.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackie Napisano 9 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 17 godzin temu, MeganMarkle napisał: Teraz właśnie będę nowa prace zaczynać w kwietniu i tez mnie czeka background check i się zastanawiam co i jak sprawdza. Obecna firma z SF nie wydała mi przecież żadnego „świadectwa pracy”. Czy powinna wydać? Czy będą tam dzwonić sprawdzić czy pracowalam? I do kogo z tej firmy dzwonić? I czy znów mój dyplom ze studiow mam wysyłać? Nie wiem czego się spodziewać... Na 99.99% niczego nie będą od ciebie chcieli, po referencje sami zadzwonią do obecnego szefa jak im się będzie chciało. Masz trochę inną sytuację bo już pracowałaś w USA, nie jesteś już zagramanicznym ewenementem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MeganMarkle Napisano 9 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 32 minutes ago, Jackie said: zadzwonią do obecnego szefa jak im się będzie chciało. A skąd będą wiedzieć kto był moim szefem? Przecież to nie są ogólnodostępne informacje... czy do HR do poprzedniej firmy zadzwonia by potwierdzić ze tam pracowałam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi