kzielu Napisano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2016 Moze Dorota mówiła o preventive care. :-P przy dobrych ubezpieczeniach są w 100% za darmo. Pod warunkiem ze nie jest to "First doctor visit" gdzie za przyjemmnosc wypelnienie kwestionariusza o stanie Twojego zdrowia kasuja Cie $150 - wliczajac znizke za "in-network"....
Dorota_dn Napisano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2016 Jeśli chodzi o podatki i inne opłaty od "pensji", to w ramach E-2 visa zasadniczo będe płacić tylko podatek dochodowy (w ramach wypłacanej dywidendy) oraz ewentualny sales-tax w ramach samej spółki. Jako alien i pratner w spółce LLC nie podlegam żadnym dodatkowym opłatom w stylu Social Service and Medicare. W przypadku NNW, koszty leczenia pokryje mi ubezpieczenie wykupione w Polsce (1000zł.rok, w sytuacji, gdy wykorzystam całkowicie kwote ubezpieczenia, to mogę je ponownie wykupić za 1000zł). Jeśli chodzi o podstawową opiekę, czy wizytę u specjalisty, to i tak wychodzi taniej. Ja w Polsce płacę każdego miesiąca 1300zł/mc ZUS plus 1800 zł/rok prywatnego Medicoveru. A i tak dodatkowo jeszcze płacę za wizyty i badania, których Medicover nie obejmuje. Także cóż...każdy sam może ocenić, co bardziej i gdzie się opłaca ale nie będę się spierać . Gdyby było tak fatalnie, to przecież byście w U.S. nie mieszkali .
KaeR Napisano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2016 Jeśli chodzi o podatki i inne opłaty od "pensji", to w ramach E-2 visa zasadniczo będe płacić tylko podatek dochodowy (w ramach wypłacanej dywidendy) oraz ewentualny sales-tax w ramach samej spółki. Jako alien i pratner w spółce LLC nie podlegam żadnym dodatkowym opłatom w stylu Social Service and Medicare. W przypadku NNW, koszty leczenia pokryje mi ubezpieczenie wykupione w Polsce (1000zł.rok, w sytuacji, gdy wykorzystam całkowicie kwote ubezpieczenia, to mogę je ponownie wykupić za 1000zł). Jeśli chodzi o podstawową opiekę, czy wizytę u specjalisty, to i tak wychodzi taniej. Ja w Polsce płacę każdego miesiąca 1300zł/mc ZUS plus 1800 zł/rok prywatnego Medicoveru. A i tak dodatkowo jeszcze płacę za wizyty i badania, których Medicover nie obejmuje. Także cóż...każdy sam może ocenić, co bardziej i gdzie się opłaca ale nie będę się spierać . Gdyby było tak fatalnie, to przecież byście w U.S. nie mieszkali . Ja mam taką radę, zdobądź E-2, przyjedź, będziemy gadać.
katlia Napisano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2016 Ja sie dziwie, ze ona ucieka do USA bo jej sie multi-kulti w Europie nie podoba. Oj, szok przezyje... https://mic.com/articles/87359/national-geographic-determined-what-americans-will-look-like-in-2050-and-it-s-beautiful#.d4lMkwekc
bekenbauer Napisano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2016 Witam, Jestem tym jednym spośród tych, którym udało się wylosować wstępnie Zieloną Kartę. Mój CN to 11xxx i stąd moje pytanie kiedy mogę spodziewać się rozmowy w ambasadzie? Drugim pytaniem jest to, że 1,5 miesiąca temu urodziło mi się dziecko i co w związku z tym powinienem zrobić? Nie mamy jeszcze ślubu z narzeczoną i wiem, żeby i ona dostała zieloną kartę musimy mieć ślub. Czy w przypadku dziecka i narzeczonej powinienem złożyć wniosek DS-260 czy poczekać do rozmowy w ambasadzie i dopiero wtedy załatwiać wszystkie formalności z tym związane. Dzięki za wszelkie informacje
sly6 Napisano 15 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2016 Gratuluje dziecka i wygranej Jak będziesz mieć rozmowę to do czasu rozmowy musisz mieć ślub i poinformować KCC lub też Ambasadę o tym fakcie wtedy Twoja żona będzie mogła zrobić badania i razem będziecie na rozmowie. Co do dziecka to się dowiesz pisząc do Ambasady w sprawie badań medycznych Możesz w najbliższym czasie wyslac ds jak już będziecie mieć ślub.
bekenbauer Napisano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2016 Gratuluje dziecka i wygranej Jak będziesz mieć rozmowę to do czasu rozmowy musisz mieć ślub i poinformować KCC lub też Ambasadę o tym fakcie wtedy Twoja żona będzie mogła zrobić badania i razem będziecie na rozmowie. Co do dziecka to się dowiesz pisząc do Ambasady w sprawie badań medycznych Możesz w najbliższym czasie wyslac ds jak już będziecie mieć ślub. Dzięki sly6 za informacje i gratulacje a co w przypadku gdy już wysłałem wniosek DS-260? Rozumiem, że można napisać do KCC o odblokowanie i ponowne wypełnienie poprawie wniosku ale czy moja przyszła żona po ślubie nie będzie musiała złożyć wniosku DS-260 oddzielnie?
sly6 Napisano 16 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2016 Po ślubie napisz, odblokują Ci i wtedy dokonasz zmian i od nowa wydrukujesz potwierdzenie Pamiętaj o dziecku Jak masz taki numer to długo nie czekaj ze ślubem
BartekWSH Napisano 17 Czerwca 2016 Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2016 Czy ktoś orientuje się jaki termin ważności ambasada uznaje zaświadczenie o niekaralności ? Na zaświadczeniu nie widnieje data ważności tylko data wystawienia.
gosia_a Napisano 17 Czerwca 2016 Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2016 Czy ktoś orientuje się jaki termin ważności ambasada uznaje zaświadczenie o niekaralności ? Na zaświadczeniu nie widnieje data ważności tylko data wystawienia. Wydaje mi się ,ze 12 miesięcy
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.