sly6 Napisano 30 Marca 2017 Autor Zgłoś Napisano 30 Marca 2017 wcale nie szkoda słów. Znam osobę co zaczynała od min a teraz zarabia średnia pensje i dla niej teraz jest ok. Po drodze bylo różnie tylko kto to pisze i się chwali.. Ważne ze teraz mam fajnie.
maciopa Napisano 30 Marca 2017 Zgłoś Napisano 30 Marca 2017 6 minut temu, sly6 napisał: wcale nie szkoda słów. Znam osobę co zaczynała od min a teraz zarabia średnia pensje i dla niej teraz jest ok. Po drodze bylo różnie tylko kto to pisze i się chwali.. Ważne ze teraz mam fajnie. @sly6 Święty Mikołaj to była przenośnia.... Ciężko prowadzić rzeczową dyskusję z osobą, która nie odnosi się do całości wypowiedzi tylko dokonuje jej rozbioru nielogicznego I teraz jak widzicie sami @Dublin napisał prawdę o Was i o Forum - jeśli ktoś nie gdacze tak, jak sobie tego życzycie, to zaczyna się jazgot w jego kierunku. Osoby, które mają inny punkt widzenia nie są przez Was zadziobywane tak długo, aż zniechęcone po prostu tu nie zaglądają. Odnośnie porównywania - najlepszym wyznacznikiem jest średnia płaca i to co można za nią dostać i jaki poziom życia można utrzymać.
Gość Napisano 30 Marca 2017 Zgłoś Napisano 30 Marca 2017 16 minut temu, maciopa napisał: Szkoda słów. Jak dla mnie EOT. edit: W sumie kawior też jest przereklamowany, mieszkanie w 2 poziomowym mieszkaniu w dobrej dzielnicy Warszawy też, zarabianie 300 tys PL brutto rocznie w PL - też jest przereklamowane... NIE WARTO! POLACY NIE WARTO! NIE STARAJCIE SIĘ! MARZENIA SĄ NIE DLA WAS!! Widzisz. Mam takie wnioski z tego forum. Osoby, ktore najglosniej krzycza ze opinie kazdego trzeba bezwzglednie szanowac, maja zazwyczaj najwiekszy problem z zaakceptowaniem odmienej opini. Taka mini hipokryzja. Wedlug mojej opinii USA jest przereklamowane i wcale nie jest jednym z najlepszych miejsc do zycia. Wiele osob na tym forum ma z ta opinia problem, bo burzy to idealny obraz ich American Dream. Nigdy nikomu nie powiedzialam, ze nie warto sie do USA przeprowadzac. Ale bede sie zawsze klocic z osobami, ktore tutaj nigdy nie bedac, chca mi wmawiac cos co wiem ze na 100% prawda nie jest. Polski absolutnie tez nie idealizuje. Wrecz przeciwnie, uwazam, ze obecnie kraj i sytuacja sa zalosne. Gdybym nie wyjechala do USA, to pewnie bym z Polski w koncu wyjechala. Tylko w innym kierunku. Powodzenia dla osob bioracych udzial w loterii wizowej i wszystkim zycze troche bardziej realistycznego podejscia do zycia.
PoProstuMarcin Napisano 30 Marca 2017 Zgłoś Napisano 30 Marca 2017 @Roelka Takie pytanie mam, zarejestrowałem się specjalnie żeby je zadać co uznajesz za lepsze miejsce do życia niż USA? pytam całkiem serio. Dopiero się zacząłem interesować tematem wyjazdu do USA, wiz, i wszelkiej maści formalności.
maciopa Napisano 30 Marca 2017 Zgłoś Napisano 30 Marca 2017 Teraz, Roelka napisał: Widzisz. Mam takie wnioski z tego forum. Osoby, ktore najglosniej krzycza ze opinie kazdego trzeba bezwzglednie szanowac, maja zazwyczaj najwiekszy problem z zaakceptowaniem odmienej opini. Taka mini hipokryzja. Wedlug mojej opinii USA jest przereklamowane i wcale nie jest jednym z najlepszych miejsc do zycia. Wiele osob na tym forum ma z ta opinia problem, bo burzy to idealny obraz ich American Dream. Nigdy nikomu nie powiedzialam, ze nie warto sie do USA przeprowadzac. Ale bede sie zawsze klocic z osobami, ktore tutaj nigdy nie bedac, chca mi wmawiac cos co wiem ze na 100% prawda nie jest. Polski absolutnie tez nie idealizuje. Wrecz przeciwnie, uwazam, ze obecnie kraj i sytuacja sa zalosne. Gdybym nie wyjechala do USA, to pewnie bym z Polski w koncu wyjechala. Tylko w innym kierunku. Powodzenia dla osob bioracych udzial w loterii wizowej i wszystkim zycze troche bardziej realistycznego podejscia do zycia. Nikt nie jest obiektywny. I nikt nie posiada 100% wiedzy na dany temat. Nawet ja Odnośnie życia w USA to jeszcze raz podkreślę - każdy ma inne oczekiwania, inne odczucia i, tak jak to @KaeR napisał - startuje z innego poziomu, który przekłada się później na percepcję otaczającego Świata (vide przykład, który podał @Vega i idealizowanie (bądź nie) kraju pochodzenia. Jak różna jest percepcja niektórych tematów niech posłuży przykład nieruchomości, którą podałem w linku powyżej - znajomi z USA obśmiali (że to nie ten pułap cenowy (za tanie), że powinienem kupić coś wolnostojącego, garaż na 2 samochody, własny basen i kawał ziemi, najlepiej z corral'em dla koni etc etc), a mi coś takiego i w tym miejscu wystarczy ( tak @Roelka - byłem, dotknąłem, obejrzałem, rozmawiałem z sąsiadami , lokalną Policją, Zastępcą Szeryfa oraz administracją morską).
Gość Napisano 30 Marca 2017 Zgłoś Napisano 30 Marca 2017 12 minut temu, PoProstuMarcin napisał: @Roelka Takie pytanie mam, zarejestrowałem się specjalnie żeby je zadać co uznajesz za lepsze miejsce do życia niż USA? pytam całkiem serio. Dopiero się zacząłem interesować tematem wyjazdu do USA, wiz, i wszelkiej maści formalności. Przed wyjazdem do USA, zaczynalam sie na serio interesowac wyjazdem do krajow skandynawskich. Najbardziej interesowała mnie Finlandia. Chcialam tez wyjechac do Australii, ale wiedzialam, ze to bedzie troche trudniejsze przedsięwzięcie. W Anglii juz wczesniej bylam i jakos szczegolnie mi sie nie podobalo.
PoProstuMarcin Napisano 30 Marca 2017 Zgłoś Napisano 30 Marca 2017 @Roelka Racja, też nad skandynawią mocno myślałem, piękne krajobrazy i nadzwyczaj mili ludzie, aczkolwiek ciągnie mnie do wiecznego "ciepła" żeby móc rano wstać i ubrać shorty, luźny tshirt i wyjść tak "o" bez pchania się w kurtkę i ciepłe buty :\/
ilya_ Napisano 30 Marca 2017 Zgłoś Napisano 30 Marca 2017 7 godzin temu, PoProstuMarcin napisał: @Roelka Takie pytanie mam, zarejestrowałem się specjalnie żeby je zadać co uznajesz za lepsze miejsce do życia niż USA? pytam całkiem serio. Dopiero się zacząłem interesować tematem wyjazdu do USA, wiz, i wszelkiej maści formalności. na takie pytanie jest bardzo ciezko odpowiedziec gdzie jest najlepiej. jest cala masa czynnikow, argumentow za i przeciw. Sa tworzone rankingi np jakosci zycia i zestawione sa miasta. Czlowiek patrzy na ranking i.. o tu chce a tu nie chce bo to i tamto. Wszedzie dobrze gdzie nas........
Łukasz90 Napisano 30 Marca 2017 Zgłoś Napisano 30 Marca 2017 Jeżeli mogę ja napisać to w moim mniemaniu Skandynawia jest przereklamowana .Miałem gotowy plan przeprowadzenia się do Szwecji , nawet miałem gotowa nawet jak na warunki szwedzkie ofertę pracy (tylko w Kirunie). Brałem pod uwagę Malmo albo Stockholm , pojechałem zobaczyłem + zasięgnąłem opinii i zrezygnowałem. Jest taka piosenka Kazika coście zrobili z tą krainą. To mówią mieszkańcy to mówią polscy imigranci.Zresztą przykład: Moja przyjaciółka 7 lat mieszkała w Norwegii , planowała zakup teraz domu , dobrze zarabiała z powodu imigrantów i zmiany życia w tym kraju w przeciągu ostatniego roku spakowała się i wróciła do Polski czego nigdy nie planowała bo przez 5 lat żyło się jej tam dobrze. Teraz wyjechał inny mój przyjaciel do Norwegii , Zresztą to jest wyjątek od reguły .Wielu moich znajomych jest w Norwegii , wielu uciekło przez ostatni rok tak się pogorszyła sytuacja. I tutaj kłania się punkt patrzenia od punktu siedzenia ,Bo on czuje się tam bezpiecznie , mieszka ponad pół roku w arabskiej dzielnicy chodził nocą i czuł się bezpiecznie, teraz mieszka w lepszej dzielnicy jeździ komunikacja miejsca w nocy i jest to samo. kolega siedzi w Norwegii zaprasza mnie (prawdopodobnie pojadę latem a jak się nie uda w tym losowaniu to pojadę chyba na dłużej bo grzech nie skorzystać miejsce w dobrym mieszkaniu z znanymi współlokatorami jest +praca pewna jest-bo inny kumpel dorobił się i zjeżdża definitywnie do Polski , wszedłbym na jego miejsce ) . Powtórzę to jeszcze raz , gdyby nie zmiana sytuacji w Skandynawii to nawet bym nie pomyślał o loterii. Skandynawia ma jedne plus zarabia się tam tyle ,że jak ktoś chce żyć skromnie tam i pojechał sobie dorobić to przywiezie naprawdę piękne pieniądze , nic więcej no dobra są jeszcze piękne widoki.Mnie sie jeszcze niektore zadbane szwedki podobały ale to już inna para kaloszy .:D Dnia 28.03.2017 o 22:06, Roelka napisał: Pies ogrodnika? Znaczy, ze skoro sama przyjechalam do USA to innym zabraniam? Nigdy nikomu ani nie odradzałam wyjazdu ani nie zakazywalam, lol. Tak naprawde koniec koncow, zupelnie mnie nie obchodza obcy ludzie i ich przeprowadzki. Do domu mi sie nie wpraszaja, a nawet jesli to bym raczej nie przyjela. C Miałem się do tego nie odnosić , ale napisze o co tutaj ludziom chodzi .Ciągle wypominają Twoje wypowiedzi z jesieni , kiedy to twierdziłaś ,ze powinni zlikwidować loterię .Ja o to pretensji nie mam. Rozumiem i szanuje Twoje zdanie. Czy popieram , oczywiście nie , ale tematu nie rozwijam bo wyszedłbym na jeszcze większego chama i złośliwca Bardzo wielu moich znajomych po tym jak wyprowadziło się z Polski , otrzymało obywatelstwa czy to amerykańskie czy to niemieckie , norweskie , angielskie itd. to teraz są pierwszymi osobami które kazały by wszystkich imigrantów a w pierwszej kolejności polaków usnąć z ,,ich" kraju. Taka nasza i nie tylko nasza mentalność. a po części racja jak to dowiódł właśnie mój przyjaciel z Norwegii które właśnie nie z arabami ale z polakami ma teraz największe problemy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.