Autobusiarz Napisano 14 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 Ale akurat Prezydent powinien podkreślać swoją wyniosłość bo piastuje najwyższy urząd w państwie.Zwracanie się do niego Jimmy jest skrajnie niestosowne.Jeżeli to ma być jakaś forma spoufalania się czy skracania dystansu to też jest to przesada jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzielu Napisano 14 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 (edytowane) 18 minutes ago, Autobusiarz said: Ale akurat Prezydent powinien podkreślać swoją wyniosłość bo piastuje najwyższy urząd w państwie.Zwracanie się do niego Jimmy jest skrajnie niestosowne.Jeżeli to ma być jakaś forma spoufalania się czy skracania dystansu to też jest to przesada jak dla mnie. Bo Jimmy to jest po prostu osobne imie - nie wiem co mial w birth certificate napisane, ale ostatnio np. kolega z PL spytal mnie sie czy Bryan to to samo imie co Brian. Otoz nie to samo. Albo jak Rich do ktorego zwrocilem sie Richard mi powiedzial ze on nie jest Richard tylko Rich. Tak samo Jimmy moze byc Jimmym a nie Jamesem. Ma sens ? I zareczam sie czy ludzie o nim mowia Jimmy bo tak on (Jimmy) chce zeby sie do niego zwracali. Niestosowne byloby sie do niego zwracac w sposob w jaki nie chce lub uzywajac imienia ktore nie uwaza za swoje. Edytowane 14 Lipca 2021 przez kzielu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 14 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 (edytowane) Carter to akurat jest James Earl Carter Jr. Ale tak jak przedmowcy pisza, w USA inaczej sie do tego podchodzi. Ba! Poszedl bym dalej i powiedzial nawet, ze: "James Earl Carter Jr." to do prezydenta Cartera zwracala sie wylacznie Matka lub Ojciec jak cos przeskrobal. Jest to jedyny przypadek uzywania pelnego imienia jaki obserwuje w usa... Dokladnie odwrotnie niz w Polsce. Edytowane 14 Lipca 2021 przez Xarthisius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
motorolnik Napisano 14 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 (edytowane) 1 hour ago, Autobusiarz said: Prezydent powinien podkreślać swoją wyniosłość Prezydent jest zatrudniony przez społeczeństwo i pracuje dla społeczeństwa. Sprawuje urząd publiczny. Jego rolą jest służenie obywatelom. Po tym jak jednego takiego (George III) Amerykanie pogonili pod koniec XVIII wieku to konstytucja oraz późniejsze prawa były pisane z myślą, żeby urzędu prezydenta nie sprawował ktoś, kto ma zamiar był autorytarnym despotą, narcyzem, samozwańczym "królem". Jeżeli zaczyna się wywyższać, to Amerykanie tak mają (własnie ze względu na historię, z której są tak bardzo dumni), że szybko mu przypomną gdzie jego miejsce. Edytowane 14 Lipca 2021 przez motorolnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzielu Napisano 14 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 I na koniec - amerykanskie "zdrobnienia" maja sie nijak do polskich. Uzywane sa powszechnie i przez wszystkich, poza tym wybor imion i ich pisowni jest kosmiczny i limitow praktycznie nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
motorolnik Napisano 14 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 1 hour ago, kzielu said: czy Bryan to to samo imie co Brian Nie trzeba daleko szukać, żeby i u nas znaleźć przykład: Lech Wałęsa / Leszek Balcerowicz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 14 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 (edytowane) A ja niedawno poznalem dziewczyne o imieniu Clower. Spotkalem tez imie "manure". Nie wiem czy ten wyraz ma inne znaczenia. Ja znam tylko jedno. edit: Wlasnie wyslalem paczke do MD a odbiorca ma na imie "Stokes". Rozpytalem, nikt nie wie czy to cos znaczy. Edytowane 14 Lipca 2021 przez andyopole 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackie Napisano 14 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 Jeden z kumpli męża ma na drugie imię Pacific Żeby nie było, pierwsze imię i nazwisko ma bardzo tradycyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 14 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 3 hours ago, Autobusiarz said: Ale akurat Prezydent powinien podkreślać swoją wyniosłość Dlatego przewaznie mowi sie do niego uzywajac jego tytul: President albo Mister President. To ze ma na imie Jimmy - czy Jack (formalnie John Kennedy) czy Bill (formalnie William Clinton) nie zmienia faktu ze poza rodzina, oficjalnie bedzie nazywany President albo Mr. President. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
motorolnik Napisano 15 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Lipca 2021 20 hours ago, andyopole said: odbiorca ma na imie "Stokes" Może przypadkiem Stokes Prickett? https://www.newyorker.com/books/page-turner/on-the-trail-of-a-mysterious-pseudonymous-author 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi