Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
9 godzin temu, mcpear napisał:

Do Turcji akurat paszport jest potrzebny

Nie jest wymagany, jeśli podróżujesz stricte turystycznie.

Do Turcji można wjechać na podstawie ważnego dokumentu tożsamości tj. paszportu lub - jeśli w celu turystycznym lub tranzytowym - dowodu osobistego (aplikacja mObywatel nie jest akceptowana).

https://www.gov.pl/web/turcja/porady-dla-podrozujacych-i-przebywajacych-w-turcji

Napisano (edytowane)
2 hours ago, mcpear said:

Wow. Sorry. Zwracam honor 

No bother ;)

O Turcji to sam niedawno się dowiedziałem; wcześniej też myślałem że trzeba paszport. 

Edytowane przez rzecze1
Napisano
15 hours ago, rzecze1 said:

No bother ;)

O Turcji to sam niedawno się dowiedziałem; wcześniej też myślałem że trzeba paszport. 

Bo to akurat jest stosunkowo świeża sprawa (3 lata)

Napisano

Ode mnie dziś tylko jedna refleksja.

5 milionowa Finlandia jest dziś reprezentowana w Waszyngtonie, “bo zna się na Rosji”, a w 40 milionowej Polsce Karol, Donald i Radek jak chłopcy na podwórku nadal walczą między sobą...

Podobnie jak wtedy gdy Polacy (wszystkich opcji! włącznie z Sikorskim z MSZ) siedzieli całą niedzielę cicho jak mysz pod miotłą po tym gdy Trump zaczął bombardować Iran, tak teraz tak samo mnie dziś to po prostu smuci.

Na codzień wszystkie psy są mądre na swoich podwórku. Parady, procesje, buńczuczne mowy. Do wyboru do koloru.

A jak przychodzi co do czego... to jakby Polski w ogóle nie było. 

Napisano
19 minut temu, rzecze1 napisał:

5 milionowa Finlandia jest dziś reprezentowana w Waszyngtonie, “bo zna się na Rosji”, a w 40 milionowej Polsce Karol, Donald i Radek jak chłopcy na podwórku nadal walczą między sobą...

Po pierwsze primo to o składzie państw "przysłuchujących" się (potem) rozmowie Trump - Zelenski decydowała tylko strona ukraińska.

Po drugie primo to twoja "Trzecia Droga" (już zakończony "projekt polityczny") już to wytłumaczyła.  https://www.rp.pl/dyplomacja/art42870281-rozmowy-trump-zelenski-europa-bez-udzialu-polski-msz-przekonuje-ze-to-nie-problem

Google Chrome.lnk

Napisano
32 minutes ago, Kleofas11 said:

Po pierwsze primo to o składzie państw "przysłuchujących" się (potem) rozmowie Trump - Zelenski decydowała tylko strona ukraińska.

Google Chrome.lnkUnavailable

Po primo - to skąd taka informacja?

O ile rozumiałbym stanowisko strony ukraińskiej - bo od mówienia o konfederacji polsko-ukraińskiej i rozdawania wszystkiego co się i komu da od 500+ po wolny przepływ zboża przez czołowych polityków PiS-u w 22 roku, włącznie z prezydentem Dudą, po zwrot w kompletnie przeciwną stronę (propaganda rosyjska miała z tego niezła bekę puszczając "So happy together" po tym gdy się wszystko zawaliło..)... takie zachowanie bi-polar świadczy o niestabilności emocjonalnej naszych polityków, bądź uleganiu zewnętrznym naciskom.. w najlepszym przypadku o głupocie...

... to szczerze ciekawi mnie - skąd taka informacja? 

41 minutes ago, Kleofas11 said:

Po drugie primo to twoja "Trzecia Droga" (już zakończony "projekt polityczny") już to wytłumaczyła.  https://www.rp.pl/dyplomacja/art42870281-rozmowy-trump-zelenski-europa-bez-udzialu-polski-msz-przekonuje-ze-to-nie-problem

Google Chrome.lnkUnavailable

A po secundo - to tłumaczenia pana Bartoszewskiego to niestety robienie dobrej miny do złej gry. Wywiad w Rzepie czytałem. Żałosne.  

Z każdym rokiem coraz bardziej podejrzewam, ze Bismarck miał rację - "Zostawcie Polaków samych sobie a sami się pozabijają".