andyopole Napisano Piątek o 11:38 Zgłoś Napisano Piątek o 11:38 Jeszcze nie rozliczyłem podatków za 2025 a dziś dowiedziałem się że miłościwie nam panujący, prezydent tysiąclecia, zakazał korzystania z darmowych aplikacji do składania deklaracji podatkowych. Prawda li to? Cytuj
kzielu Napisano Piątek o 12:48 Zgłoś Napisano Piątek o 12:48 1 hour ago, andyopole said: Jeszcze nie rozliczyłem podatków za 2025 a dziś dowiedziałem się że miłościwie nam panujący, prezydent tysiąclecia, zakazał korzystania z darmowych aplikacji do składania deklaracji podatkowych. Prawda li to? "The Trump administration has canceled the IRS Direct File program for the 2026 tax season, ending the free, government-run filing option that served 25 states in 2025. Despite 94% of users praising the service, the Administration cited low usage and high costs, choosing instead to rely on commercial tax prep partnerships" To tylko jeden z takich ruchow - praktycznie zamkneli Consumer Financial Protection Buerau , ublili wymagania dla lini lotniczych odnosnie kompensacji pasazerow w przypadku IROPS (EU261 to nie bylo ale krok w dobrym kierunku) i wiele wiele innych. Najbardziej antyobywatelska i prokorporacyjna administracja w historii natomiast wyborcy (albo boty) i tak beda sie bic na internecie do upadlego ze dla dobra wszystkich. Cytuj
haneczka019 Napisano Piątek o 13:46 Zgłoś Napisano Piątek o 13:46 Gdyby to były tylko boty... świadomość, że to są też realni ludzie, niektórych znam osobiście, jest chyba najbardziej dobijająca. Cytuj
Xarthisius Napisano wczoraj o 13:17 Zgłoś Napisano wczoraj o 13:17 (edytowane) How it started: On 2/4/2020 at 4:09 PM, rzecze1 said: 2. Trump nie wywołał nowej wojny (a to tez -według przedwczorajszych "ekspertów" - był pewnik!). Wrecz przeciwnie - okazał się bardzo zimno kalkującym, beznamiętnym (I know, right?) przywódcą. Rekord zimnokrwistrości Trump pobił ostatnio gdy media, po nieudanej, wcześniej dyskutowanej tu w wątku akcji pod tytułem "Iran wystrzelił "rakiety w naszych chłopców"" zaczęły donosic o wstrząsnięciach mózgów u 34/50, (w zaleznosci od zródeł) amerykańskich zołnierzy. "Traumatic brain injury..." Na co Trump stwierdził - "I heard that they had headaches and a couple of other things, but I would say and I can report that it’s not very serious"... how it's going: https://truthsocial.com/@realDonaldTrump/posts/116363336033995961 Sorry @rzecze1 za ten callback, ale tak mi sie przypomniala ta dyskusja sprzed lat Edytowane wczoraj o 14:13 przez Xarthisius Cytuj
kzielu Napisano wczoraj o 13:47 Zgłoś Napisano wczoraj o 13:47 Xarthisius bringing receipts... Zeby byc fair to spora czesc z ~70 milionow ludzi myslala podobnie pytanie tylko brzmi dlaczego (w 99% przypadkow mozna w ciemno zalozyc ze sytuacja wyglada dokladnie odwrotnie od tego co mowi DT i sie nie pomylic). Cytuj
mcpear Napisano wczoraj o 16:28 Zgłoś Napisano wczoraj o 16:28 Jeszcze parę godzin zastanawiania się Nuke czy Taco przed nami. Cytuj
Xarthisius Napisano 22 godziny temu Zgłoś Napisano 22 godziny temu Na razie sie zajmuje wyborami w GA. Moze zapomni? Cytuj
mcpear Napisano 21 godzin temu Zgłoś Napisano 21 godzin temu Cytat dnia: “The wars going so poorly that he might have to release the Epstein files as a distraction.” 2 Cytuj
katlia Napisano 19 godzin temu Zgłoś Napisano 19 godzin temu 5 hours ago, mcpear said: Jeszcze parę godzin zastanawiania się Nuke czy Taco przed nami. TACO..."we're in heated negotiations." Przeciez nie moze bombardowac Iranu bo oni zniszcza Izrael a Ivanka i maz juz licza na inwestycje w Gazie. Priorities. 1 Cytuj
rzecze1 Napisano 19 godzin temu Zgłoś Napisano 19 godzin temu On 4/2/2026 at 2:42 AM, Xarthisius said: Wlasnie mi sie przypomnialo, ze "oredzie" mialo byc. Troche sie spoznilem i zaczalem szukac jakichs informacji. Pierwsze co mi sie wyswietlilo to link do tego komentarza: https://www.nytimes.com/live/2026/04/01/world/iran-war-trump-oil-news/a9292cdf-8dd5-5841-bfef-c90cfb38e7a1?smid=url-share No apologies necessary Nie pamietam co ja tam wtedy wymieniałem (przytoczony punkt jest - znając siebie - „tylko” drugi) ale jeśli chodzi o politykę zagraniczną, a i pewnie do sporego stopnia wewnętrzną, to druga kadencja Trumpa wygląda inaczej niż pierwsza. I chyba jest to konsensus wśród komentatorów profesjonalnych jak i obserwatorów amatorów, że wynika to z tego, że za pierwszym razem Trump prawdopodobnie nie spodziewał się, że wygra; na pewno nie był na zwycięstwo przygotowany, i ostatecznie w administracji otoczył się „dorosłymi”, którzy hamowali (a często - sabotowali) jego co bardziej „adventurous activities”. W drugiej kadencji natomiast otoczył się psychofanami (co czasem i tak nie wystarcza, jak przykład jakiejś pani Blondi ostatnio pokazał). W grę wchodzi być może także wiek, i choroby które potencjalnie się z tym wiążą. Także jeśli chodzi o to „how it’s going”, to biorąc pod uwagę że po raz pierwszy w życiu zgadzam się z Tuckerem Carsonem po jego filmiku „Who do you think you are Mr Trump?”… well… it can only mean it’s REALLY… fricking (to keep it in the spirit of Easter Sunday morning…) not going very well! Co nie zmienia faktu że pierwszą kadencję Trumpa jeśli chodzi o politykę zagraniczną nadal oceniam nienajgorzej. Bo - all things considered - record okazał się spoko. Dobrze, że Trump się wtedy wojennym jastrzębiom oparł. Bardzo źle, że teraz się nie oparł. Czy w moim zdaniu jest coś kontrowersyjnego? Mój przekaz jest jeden - USA musi przestać atakować inne kraje! I mam w nosie czy atakuje były prokurator z Arkansas któremu stażystka robiła loda i teraz chce on od tego odwrócić uwagę, czy kowboj ‚mission accomplished” z Teksasu na smyczy neokonów , czy dronujący ludzi „human rights activist” z Chicago, czy developer z Manhattanu na ostatniej prostej życia…. Rezultaty zawsze są i zawsze będą takie same. Także pierwszemu od dziesięcioleci amerykańskiemu prezydentowi który nie zaangażował USA w nową wojnę - thumbs up. Prezydentowi który kolejną niekończącą się wojnę wywołuje a do tego chce popełnić zbrodnie wojenne - thumbs down. Okazuje się że tymi prezydentami może być ta sama osoba… Ale w moim podejściu nie widzę niekonsekwencji. Bo nie wspieram osób, ideologii, tfu - parti, tylko konkretne podejście. Takiego na przykład Boltona uważałem za podżegacza wojennego gdy służył w administracji Trumpa, i nadal uważam go za podżegacza wojennego także po tym gdy Trump go wyrzucił i Bolton stał się regularnym gościem ekspertem CNN czy MSNBC gdzie sobie spijają z liberalnymi dziennikarzami z dzióbków Było miło było mieć dwie chwile oddechu od amerykańskich agresji. Bo Joe Biden miał tutaj też nienajgorszy record. No ale to co dobre szybko się kończy. Także tak, niestety to co się teraz dzieje to jest ogromna ogromna katastrofa. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi