Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No ale wlasnie o to chodzi, ze tak jak jest napisane (z tego co wiadomo, bo kto wie na co oni w koncu glosowali) ogromny procent malych firm NIE bedzie mialo ulgi z podatkow - wiekszosc oszczednosci bedzie dla duzych. Serio, masz Google, zacznij czytac.

https://www.usatoday.com/story/money/columnist/abrams/2017/09/20/six-small-business-bombshells-trumps-tax-plan/681487001/

https://www.theatlantic.com/business/archive/2017/12/the-7-myths-of-the-gop-tax-bill/547322/

Napisano

Nie wiem co to jest "company" income tax, ale reforma podatkowa scina "corporate" income tax, i nie: male "zuczki" w stylu "ja i szwagier mamy firme LLC" nie placa tego podatku. Najczesciej rozliczaja sie w formie tradycyjnego individual income tax.

https://www.thebalance.com/how-business-types-pay-business-income-tax-398996

Właśnie o to mi chodziło. Czy LLC płaci cit tylko napisałem company zamiast corporation. Czyli małe przedsiębiorstwa nie są objęte podatkiem cit, tylko zwykłym indywidualnym, tak?

Napisano
No ale wlasnie o to chodzi, ze tak jak jest napisane (z tego co wiadomo, bo kto wie na co oni w koncu glosowali) ogromny procent malych firm NIE bedzie mialo ulgi z podatkow - wiekszosc oszczednosci bedzie dla duzych. Serio, masz Google, zacznij czytac.https://www.usatoday.com/story/money/columnist/abrams/2017/09/20/six-small-business-bombshells-trumps-tax-plan/681487001/

https://www.theatlantic.com/business/archive/2017/12/the-7-myths-of-the-gop-tax-bill/547322/

Serio czytam i dopytuje. Coś złego? Ostatnio niedopytywalem i straciłem ok $10k

Napisano
5 minutes ago, cee said:

Właśnie o to mi chodziło. Czy LLC płaci cit tylko napisałem company zamiast corporation. Czy małe przedsiębiorstwa nie są objęte podatkiem cit tylko zwykłym indywidualnym, tak?

Ten link, ktory umiescilem w poscie wyzej, odpowiada na to pytanie duzo lepiej niz ja. W skrocie, nie kazde LLC to korporacja. Powiedzialbym nawet, ze w przewazajacej wiekszosci to nie sa korporacje. 

Napisano

Jezeli serio czytasz to juz wiesz ze caly ten tax plan to jest giveaway dla najbogatrzych ludzi i korporacji, i cene zaplaci reszta spoleczenstwa. (Juz jest mowa o obnizeniu Social Security i Medicare.) Notabene, to nic nowego, od lat 80tych tak juz jest w USA, ale skala tych ostatnich zmian jest dosyc szokujaca.

Ja uwazam ze jest jedna dobra strona calej tej afery: ten tax cut to bedzie ogromna amunicja dla demokratow w wyborach w przyszlym roku i 2020.

• Downvote 1
Napisano

Właśnie, dzięki za niego. Mam jeszcze jeden i wolna chwilą będę studiował. Mój angielski jest dość słaby na takie rzeczy i muszę dwa, trzy razy coś przeczytać zanim zrozumiem.

• Upvote 1
Napisano
Jezeli serio czytasz to juz wiesz ze caly ten tax plan to jest giveaway dla najbogatrzych ludzi i korporacji, i cene zaplaci reszta spoleczenstwa. (Juz jest mowa o obnizeniu Social Security i Medicare.) Notabene, to nic nowego, od lat 80tych tak juz jest w USA, ale skala tych ostatnich zmian jest dosyc szokujaca.
Ja uwazam ze jest jedna dobra strona calej tej afery: ten tax cut to bedzie ogromna amunicja dla demokratow w wyborach w przyszlym roku i 2020.
Czytam choć mam inne nastawienie do obniżki podatków.
Napisano

Twoje nastawienie nie zmienia faktu ze jezeli nie nalezysz do najwyzszego procentu zarabiajacych (powiedzmy najwyzszy 1-2 procent) to ta obnizka podatkow ci nie pomoze -- a bardzo mozliwie wrecz przeciwnie, zaszkodzi. Bo ktos musi zaplacic ten dodatkowy kwyntilion (trillion - ang.) dolarow dlug, i ten ktos to przecietny Amerykanin. 

Napisano

Czyli wg Ciebie dobrze jest jak teraz, czy może lepiej przychylić się do propozycji socjalistów/demokratów? Bo to kto kogo sponsoruje i komu kto chce zrobić przysługę, też nie jest jakby się wydawało na pierwszy rzut oka, jasne. Mcpear sam wspomniał że CA to jeden z najbardziej niebieskich stanów, ale również 7 czy 8 gospodarka świata, więc jest tam sporo tych najlepiej zarabiających. Nie wiem czy taki ruch nie ma na celu " przekolorowanie " tego np stanu na czerwono. 

Napisano (edytowane)

Ja mieszkam w Kalifornii i wg pierwszej symulacji zapłacę 2-4% więcej podatku rocznie przez to, że podatek stanowy przestanie mi się wliczać w itmized deductions a moje odliczenia są większe niż 24k czyli to co będzie stanowiło nowy limit dla standardowych odliczeń. Czyli dla mnie to nie jest żaden "tax cut".
Co więcej u mnie w robocie większość kolegów będzie miała "podwyżkę" podatków. Podatek stanowy jest znaczący a nasze podatki od neiruchomości i mortgage są na tyle wysokie, że wyskakują ponad 24k. Czyli w moim otoczeniu wszyscy będą mieli "tax increase"

Edytowane przez mcpear