Skocz do zawartości

DV-2018 Wylosowany / Nie Wylosowany

DV-2018 Wylosowany / Nie Wylosowany  

231 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zostałeś/aś wylosowany/a w loterii DV-2018 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poczytaj trochę forum, znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania :)

co do numeru poczytaj choćby tutaj:

https://loteria-wizowa.pl/case-number/ z tym że im pózniej wyślesz wniosek tym pózniej go przerobią w KCC i wizy mogą rozdać w międzyczasie... dlatego nie zwlekaj. A co do narzeczonej to sie nie martw, weźmiecie slub przed rozmowa w ambasadzie i będzie dobrze. No chyba ze poznałeś ja tydzień temu ;)

• Odpowiedzi 2,9 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
17 hours ago, bartek_p2 said:

1. Do kiedy najpóźniej można wypełniać formularz ds i umawiać się na rozmowę z konsulem i czy ten termin ma wpływ na otrzymanie zielonej karty ?

2. Jakie są szanse dostania/niedostania GC ?

3. Jak wygląda rozmowa z konsulem w ambasadzie w Warszawie (tak samo jak w przypadku wizy turystycznej) ? 

4. W loterii startowałem sam, moja narzeczona nie brała w niej udziału . Czy dla niej są jakieś szanse otrzymania GC (np. jeśli wzięlibyśmy ślub ) i jak to wtedy wygląda?

5. Do kiedy najpóźniej można umówić się na rozmowę z konsulem i czy to ma jakiś wpływ na przyznanie karty ?

1. W tym roku zmienili tryb procesowania DS-260, wiec trudno powiedziec. W latach ubieglych, styczen/luty to byl ostatni dzwonek zeby zalapac sie na rozmowe we wrzesniu.

2. To tak jakbys sie pytal ile osob w Polsce (albo gdzies indziej) z jakiegos powodu nie spelnialo kryteriow (bo nie ukonczyli szkoly sredniej, bo sprawiali wrazenie ze nie dadza rady finansowo, bo oklamali konsula i ich przylapal, bo chorowali na cos dyskwalifikujacego itd.). Nijak sie ma to do Twojej sprawy. Sam musisz stwierdzic czy spelniasz kryteria.

3. Na forum sa watki z tego roku i z lat ubieglych. Poczytaj :)

4. Jak wezmiecie slub i przekonacie konsula, ze nie wzieliscie go tylko z powodu GC, to oboje dostaniecie. 

5. Juz @Joanna30 odpowiedziala: do 30 wrzesnia. Nie ma to wplywu na decyzje.

1 hour ago, bartek_p2 said:

6. A co ma nr do szans ? Nie bardzo się orientuję w temacie. Dlatego też pytałem o termin spotkania, czy ma to jakiś wpływ na decyzję.

7. Czy po wysłaniu DS260 konsulat proponuje termin czy ja go wybieram ? 

6. Teoretycznie ma, bo jeszcze mozna sie wogole nie zalapac na rozmowe, ale patrz pkt. 2 :)

7. Konsulat

Napisano

A tak z innej beczki... zastanawiam się jak moja imigracja do US i GC wpłynie na turystyczne wyjazdy do US mojej mamy i siostry? Obie mają 10letnie wizy turystyczne i w stanach były juz po kilka razy, w tym moja siostra pracowała kiedyś przez rok w US na H1B, teraz pracuje dla amerykańskiej firmy w Europie i czasami tez i służbowo sie pojawia w US... czy moja imigracja wpłynie jakoś na jej status? Czy moją mamę mogą cofnąć na granicy kiedy przyleci mnie odwiedzić? Jest na emeryturze i nie pracuje... bardzo mi zależy żeby mogła często mnie odwiedzać. Na samym początku wręcz mamy plan by poleciała razem z nami ten pierwszy raz, pomogłaby z dzieckiem podczas załatwiania rożnych spraw urzędowych na początku. Czy to kiepski pomysł?

Napisano
2 godziny temu, MeganMarkle napisał:

A tak z innej beczki... zastanawiam się jak moja imigracja do US i GC wpłynie na turystyczne wyjazdy do US mojej mamy i siostry? Obie mają 10letnie wizy turystyczne i w stanach były juz po kilka razy, w tym moja siostra pracowała kiedyś przez rok w US na H1B, teraz pracuje dla amerykańskiej firmy w Europie i czasami tez i służbowo sie pojawia w US... czy moja imigracja wpłynie jakoś na jej status? Czy moją mamę mogą cofnąć na granicy kiedy przyleci mnie odwiedzić? Jest na emeryturze i nie pracuje... bardzo mi zależy żeby mogła często mnie odwiedzać. Na samym początku wręcz mamy plan by poleciała razem z nami ten pierwszy raz, pomogłaby z dzieckiem podczas załatwiania rożnych spraw urzędowych na początku. Czy to kiepski pomysł?

Ten z dzieckiem zdecydowanie tak. Zdarzaly sie cofniecia z granicy wlasnie z tego powodu.

Mama powinna zaczekac jakis czas, potem odwiedzac, owszem, ale nie przebywac po pol roku i nie mowic, ze bedzie opiekowac sie wnukami. Bardziej bym tu poszedl na krotsze, kilkutygodniowe, ale czestsze pobyty.

Siostra nie powinna miec zadnych problemow.

Napisano
Dnia 19.10.2017 o 07:38, MeganMarkle napisał:

Jest! Przyszło końcu zaproszenie do ambasady - na 4 grudnia :) 

juz sie nie mogę doczekać... 

na kiedy celować z wizyta u lekarza? Po 20 listopada będzie ok?

Gratulacje  :-) Fajny termin bo w Swieta bedziecie  juz mogli snuc konkretne plany .Moze w przyszlym roku i ja bede taka zadowolona :-)

Napisano
Dnia 20.10.2017 o 16:30, Xarthisius napisał:

1. W tym roku zmienili tryb procesowania DS-260, wiec trudno powiedziec. W latach ubieglych, styczen/luty to byl ostatni dzwonek zeby zalapac sie na rozmowe we wrzesniu.

2. To tak jakbys sie pytal ile osob w Polsce (albo gdzies indziej) z jakiegos powodu nie spelnialo kryteriow (bo nie ukonczyli szkoly sredniej, bo sprawiali wrazenie ze nie dadza rady finansowo, bo oklamali konsula i ich przylapal, bo chorowali na cos dyskwalifikujacego itd.). Nijak sie ma to do Twojej sprawy. Sam musisz stwierdzic czy spelniasz kryteria.

3. Na forum sa watki z tego roku i z lat ubieglych. Poczytaj :)

4. Jak wezmiecie slub i przekonacie konsula, ze nie wzieliscie go tylko z powodu GC, to oboje dostaniecie. 

5. Juz @Joanna30 odpowiedziala: do 30 wrzesnia. Nie ma to wplywu na decyzje.

6. Teoretycznie ma, bo jeszcze mozna sie wogole nie zalapac na rozmowe, ale patrz pkt. 2 :)

7. Konsulat

1. Jaki jest średni czas oczekiwania na rozmowę w konsulacie?

Czy dobrze rozumiem, że wnioski złożone w styczniu ubiegłego roky, były rozpatrywane za ok 9 miesięcy ?

Napisano

To nie do końca tak działa, sam czas procesowania wniosku cieżko przewidzieć plus nachodzi na to dostępność terminów w ambasadzie i dostępność wiz.... Plus w tym roku sie pozmieniało trochę, numery idą powoli. Zamiast kombinować kiedy tu złożyć ten wniosek żeby sie jeszcze załapać - złóż go od razu. Co Cię powstrzymuje?

Napisano

Wniosek złożyłem tylko ja a moja narzeczona nie. Ślub będziemy mieli dopiero w sierpniu 2018. A jeśli mam dostać kartę tylko ja to szkoda zachodu ;/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...