andyopole Napisano 16 Września 2020 Zgłoś Napisano 16 Września 2020 Wzięli najmłodszego ale to nie było główne kryterium ponieważ różnica wieku była niewielka. Cytuj
pelasia Napisano 16 Września 2020 Zgłoś Napisano 16 Września 2020 No Andy powiedz! A nie jakieś zagadki od rana. Za wcześnie aby glowkowac, w pracy się naglowkuje wystarczająco Cytuj
ajlo19 Napisano 16 Września 2020 Autor Zgłoś Napisano 16 Września 2020 Wzieli bo nie marudzil? Sent from my moto g(7) optimo maxx(XT1955DL) using Tapatalk 2 Cytuj
ajlo19 Napisano 16 Września 2020 Autor Zgłoś Napisano 16 Września 2020 Wiele amerykanek decyduje ze nie. Ale nie zapominaj, ze Twoje zarobki to nie "tylko" miesieczna -- moze niska -- wyplata. To jest tez staz, wplaty na social security, moze tez 401(k) i insurance. Wiec nie pracujac tracisz dzisiejsze zarobki/benefits - i te na przyszlosc. Dla Ciebe, obecna praca jest po prostu start. Nie musisz tam byc wiele lat. Zdobedziesz nowe jakies umiejetnosci, experience, niezbedne-tu tutejsze references. Potem albo dostaniesz wyzsza pozycje/wiecej $ albo zmienisz prace. A decydujac "nie moge sobie pozwolic na zlobek" decydujesz tez ze zatrzymujesz sie profesjonalnie/finansowo. Nie zapominaj tez, ze z czasem te koszty daycare spadaja jak dziecko pojdzie do szkoly, wtedy placisz najwyzej za after-school care, ktore (jezeli oferowane przez szkole) jest w dostepnej cenie. Wiec glowa do gory. Ten etap kiedy wydajesz tyle kasy na daycare nie jest permanentny. Ja! Insurance.. Przeciez w tym nawet nie ma insurance, jesli mowa o medycznym. Wlasnie to tez ostatnio moja zagwozdka - na razie jestesmy ubezpieczeni z marketplace - najpierw maz byl na kontrakcie, potem w kolejnej pracy przez pierwsze 3 miesiace nie byl eligible, potem korona i znow zmiana pracy i znow okres wyczekiwania. Wiem, ze darmowych pieniedzy nie ma, I gdzies to zawsze oddam (zapisalam sie na income tax course ale jeszcze do credits nie doszlam). Zastanawia mnie tylko, czy Nadal siedziec do konca roku na tym ubezpieczeniu i po nowym roku zapisac sie z pracy czy lepiej teraz. Skladka NAJTANSZA na rodzine 700 miesiecznie z 30000 deductible u meza to samo. Poki co przez rok czasu tylko dzieci byly na check-up. Na marketplace skladka bez tax credit kosztuje 1000 z dochodem tylko meza skladka miesiecznie z tax credit 200 ja jeszcze o swojej pracy nie powiadomilam. Moze ktos ma jakies podpowiedzi co mozna zrobic. Ja to rozumiem tak, ze Jak zostane na marketplace to po prostu odwleke w czasie oddanie tax credit bo zwiekszyl sie dochod rodziny i powinnam powiadomic o tym a oni dostosowac skladke. Kontaktowalam sie z jakims Siergiejem ukrainskim ziomkiem of ubezpoeczen I powiedzial zeby poki co nic nie robic, bo jeszcze nie fakt ze mnie zostawia w pracy . Jesli dobrze pamietam z rekrutacji to 90 dni to taka proba. 401(k) nie ma tutaj. Tylko medical insurance 2 plany I wsjo. Sent from my moto g(7) optimo maxx(XT1955DL) using Tapatalk Cytuj
barnclose Napisano 16 Września 2020 Zgłoś Napisano 16 Września 2020 10 hours ago, andyopole said: Taka historyja: rodzeństwo mojego dziadka wyjeżdżało sukcesywnie do USA, pierwsi jeszcze przed pierwszą wojną światową, reszta w okresie międzywojennym. Po 2 wojnie w Polsce zostało jeszcze trzech braci, w tym mój dziadek. Wszyscy trzej zdążyli jeszcze być na wojnie. Następnie spod Zbaraza trafili na Opolszczyznę. Po wojnie nasi "amerykańscy" krewni uradzili że ściągną do USA jeszcze jednego z trójki braci pozostałych w Polsce. Kto odgadnie jakie kryterium zadecydowało że padlo właśnie na tego a nie pozostałych chociaż wszyscy trzej byli chętni na wyjazd? Pewnie nie mial dzieci Cytuj
andyopole Napisano 16 Września 2020 Zgłoś Napisano 16 Września 2020 1 minutę temu, barnclose napisał: Pewnie nie mial dzieci Wszyscy mieli dzieci. Cytuj
ajlo19 Napisano 16 Września 2020 Autor Zgłoś Napisano 16 Września 2020 Wszyscy mieli dzieci. Ten co mial najwiecej dzieci?Sent from my moto g(7) optimo maxx(XT1955DL) using Tapatalk Cytuj
kzielu Napisano 16 Września 2020 Zgłoś Napisano 16 Września 2020 21 minut temu, ajlo19 napisał: 401(k) nie ma tutaj. Tylko medical insurance 2 plany I wsjo. To ze nie ma 401k to nie znaczy ze nie powinnas pomyslec o oszczedzaniu na emeryture - wiec ze trudno odkladac kase jak jej nie ma, ale serio bez jakis sensownych oszczednosci i rodziny to bieda totalna. 401k jest tax defferred i czesto jest match od pracodawcy ale to jest nic innego niz odkladanie wlasnych pieniedzy na konto inwestycyjne ktore ktos tam inwestuje w roznorakie - mniej lub bardziej ryzykowne - mechanizmy finansowe. Sa inne opcje oszczedzania do ktorych pracodawca nie jest potrzebny. Cytuj
andyopole Napisano 16 Września 2020 Zgłoś Napisano 16 Września 2020 4 minuty temu, ajlo19 napisał: Ten co mial najwiecej dzieci? Sent from my moto g(7) optimo maxx(XT1955DL) using Tapatalk No dobrze, już mówię. Jeden z braci miał sześcioro dzieci, mój dziadek czworo a wybór padł na tego, który miał dzieci najmniej, dwóch synów. Starzy amerykańcy dobrze wiedzieli ile kosztuje tam utrzymanie dzieci. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi