Skocz do zawartości

DV 2020 - wątek dla osób które wygrały GC i mają pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
3 minuty temu, marwin napisał:

Masz racje z tym stwierdzeniem. ale moja obawa wynika z tego, ze doprawdy 'ten konkurent' bedzie bardziej do mojej wlasnosci, nizli do mojego stanowiska. @katia w co drugim poscie obecnie wspomina cos o 20% bezrobocia, polowie kraju nie umiejacej czytac. Mi naprawde wiecej problemow na glowe nie potrzeba. Czym jestem starszy, tym lepiej widze (a obecna sytuacja w tym pomaga), ze ja chce czcic Sw. Spokoj, i miec pewnosc, ze nie bede musial tych naboi co mam w domu uzywac. Chce spokojnych sasiadow, pracujacych, bogacacych sie (a najlepiej bogatszych ode mnie, bym mogl popatrzec z mala zazdroscia, mial mobilizacje i by oni mysleli czy ja nie wezme ich motoru, anie oni mojego roweru).

Jakie są realia i ludzkie instynkty , wiem i rozumiem doskonale. Opisuje świat idealny , jaki powinien być. Uwierz mi to świat który  pasuje ci tylko na ten moment, gdyż znalazłes swoja szczelinke w która udało ci sie wscisnąć i starasz sie w niej tkwić aż  do końca jak Bóg da.  Kiedyś mogą obudzic sie faszystowksie demony nawet w ameryce , wtedy zmienisz zdanie , ze nie tylko TY tu i teraz ale sa też i inni z prawem do życia. 

Co do uciązliwego sąsiedztwa pełna racja. Dlatego pomomo, ze segregacja rasowa w USA jest nielegalna to Ameryknaie znaleźli na to sposób i sami sie segregują w dzielnicach droższych i tańszych. 

• Odpowiedzi 957
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Ja tylko znowu nieśmiało przypomnę że loteria nazywa się DIVERSITY Visa Lottery. Jej celem było i jest sprowadzenie do USA ludzi w celu wzbogacenia amerykańskiej kultury (sławetne i obecnie niezbyt mile wspominane melting pot.) Od wielu lat loteria już nie spełnia swojej funkcji. Naprawdę nie wydaje mi się by była w USA jakakolwiek grupa której by zależało na jej utrzymaniu.

Napisano
5 minut temu, kzielu napisał:

Poszukam. "I hate to break it to you" ale to tak połowa ludzkości jest mała, zawistna i zazdrosna...przejawia sie to w najrozniejszych postaciach, nie tylko takich.

Dokładnie. Staram się życ inaczej. Tak abym nigdy nie musiał sie mojego zycia wstydzić. Jako osoba wierząca, wierzę ze każdy człowiek stanie kiedys przed Bogiem i bedzie musiał sie z tym wstydem zmierzyć. Jeden bardziej drugi troche mniej. 

Napisano
2 minuty temu, Jackie napisał:

Ja tylko znowu nieśmiało przypomnę że loteria nazywa się DIVERSITY Visa Lottery. Jej celem było i jest sprowadzenie do USA ludzi w celu wzbogacenia amerykańskiej kultury (sławetne i obecnie niezbyt mile wspominane melting pot.) Od wielu lat loteria już nie spełnia swojej funkcji. Naprawdę nie wydaje mi się by była w USA jakakolwiek grupa której by zależało na jej utrzymaniu.

I to jest smutne. Rozumiem, że wielu akceptowałoby loterie gdyby była tylko dla białych i bogatych . Kompromis zawsze rozwadnia pierwotną idee.

Napisano
1 minutę temu, Pawex1972 napisał:

I to jest smutne. Rozumiem, że wielu akceptowałoby loterie gdyby była tylko dla białych i bogatych . Kompromis zawsze rozwadnia pierwotną idee.

Nie chodzi o akceptację. Imigranci zazwyczaj osiedlają się w metropoliach gdzie już jest różnorodność etniczna i kulturowa. Tak więc niczego nowego już nie wnoszą w tej kwestii. Całkiem sporo wraca do domu. To jest szczególna grupa imigrantów. Nie stoją za nimi historie miłosne czy tragedie i wojny. Nikogo nie ziębią i nie grzeją. Tu na forum jest inaczej, ale przeciętny Amerykanin nawet nie wie że jest loteria.

Napisano

Po tym co tutaj czytam, waszych komentarzach i informacjach ze świata, nasz numer loterii 3XXXX wydaje się w chwili obecnej wręcz niemożliwy do osiągnięcia i prawdopodobnie nasza jedyna szansa (na chwilę obecną) na legalny pobyt w USA znikła, a innego pobytu niż legalnego nie bierzemy pod uwagę. 

Czy dobrze rozumiem ,że jeśli po prostu nie zdążą wydać zielonych kart, to reszta numerów przepadnie? Trochę mnie to podłamało, w  Polsce mamy naprawde fajne życie, ale oboje chcieliśmy spróbować stworzyć coś w USA, w chwili obecnej, to pozostaną jedynie wakacje tam, za kilka lat ...

Napisano
1 minutę temu, Jackie napisał:

Nie chodzi o akceptację. Imigranci zazwyczaj osiedlają się w metropoliach gdzie już jest różnorodność etniczna i kulturowa. Tak więc niczego nowego już nie wnoszą w tej kwestii. Całkiem sporo wraca do domu. To jest szczególna grupa imigrantów. Nie stoją za nimi historie miłosne czy tragedie i wojny. Nikogo nie ziębią i nie grzeją. Tu na forum jest inaczej, ale przeciętny Amerykanin nawet nie wie że jest loteria.

Racja. Pewna grupa ludzi moze być problemowa.  Pozostaje zatem podkreślić, że utrzymanie loterii jest w naszym interesie. Dlatego istniej to forum. 

Napisano
3 minuty temu, PiciuK napisał:

Musisz pamiętać, że Trump to dzisiaj również polityk i mówi też o tym, o czym wyborcy chcą usłyszeć. Mało który Amerykanin wie jak działają, czy o czym stanowią przepisy imigracyjne, Ten szeregowy Amerykanin widzi pewnych panów siedzących od rana na krzesełkach przed domem, a on zasuwa o 7 do pracy. Widzi ich w marketach, kiedy po wydaniu znaczków pakują pełne koszyki żarcia, widzi/słyszy, że w wielu przypadkach 'władze' dopłacają takiemu nierobowi do mieszkania i dotują wiele innych tematów i kojarzy go z imigrantem - tyle. Podobnie z murem na granicy - ma służyć podobno nielegalnej imigracji, ale zapewne też utrudnia handel ludźmi, przemyt narkotyków, broni itd - ciekawe na ile ten mur jest/będzie skuteczny. Zobaczymy co się okaże za jakiś czas, ale z tego co gdzieś czytałem, to Trump w analogicznym okresie do Obamy, mniej ludzi deportował, może nie taki diabeł straszny, jak go malują.

Co ciekawe, kiedyś próbowałem się dowiadywać od Polaków jak to działa (znaczki/dopłaty) - żaden nie wiedział - legalny, czy nielegalny, więc jak imigracja, to tylko z Polski. :D

W pełni sie z tym zgadzam. W Niemczech mamy ten sam problem. Cześc ludzi przyjeżdża tylko by żerować na socjalu, ale zdecydowana wiekszosc chce pracowac i dorobić sie swojego "Dream". Tezy jakie sa tutaj stawiane między wierszami wydają sie nierealne do wprowadzenia, z uwagi na zdelegelizowanie rasizmu. Dlatego albo bedzie nadal  tak jak jest, albo kiedyś cały program diabli wezmą. 

Napisano
11 minutes ago, Duba91 said:

Po tym co tutaj czytam, waszych komentarzach i informacjach ze świata, nasz numer loterii 3XXXX wydaje się w chwili obecnej wręcz niemożliwy do osiągnięcia i prawdopodobnie nasza jedyna szansa (na chwilę obecną) na legalny pobyt w USA znikła, a innego pobytu niż legalnego nie bierzemy pod uwagę. 

Czy dobrze rozumiem ,że jeśli po prostu nie zdążą wydać zielonych kart, to reszta numerów przepadnie? Trochę mnie to podłamało, w  Polsce mamy naprawde fajne życie, ale oboje chcieliśmy spróbować stworzyć coś w USA, w chwili obecnej, to pozostaną jedynie wakacje tam, za kilka lat ...

Od czerwca twój numer jest "current", czyli:
- Jeśli masz skompletowane dokumenty
- Jeśli otworzą ambasady
- Jeśli będą wydawać wizy imigracyjne
to spodziewaj się w czerwcu / lipcu / sierpniu / wrześniu zaproszenia na rozmowę.

Aczkolwiek jest duże podejrzenie, że proces zostanie wstrzymany i że wiz niezależnie od numeru nie będą wydawać. Twój numer od czerwca jest tak samo dobry jak każdy inny.

Nadzieja umiera ostatnia.

Napisano
19 minut temu, Duba91 napisał:

Masz niestety rację. W normalnych latach numery 3xxxx były ''brane'', ale w tym roku sytuacja jest nadzwyczajna i nikt nie wie jak to sie zakończy. Pilotuj sprawę do końca. W czerwcu bedzie piewrsze "sprawdzam". Wszyscy jestesmy dośc mocno zawiedzeni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...