Skocz do zawartości

DV 2020 - wątek dla osób które wygrały GC i mają pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzisiaj mieliśmy kontakt telefoniczny z ambasady w PL ws. ewentualnego spotkania, które mieliśmy zaplanowanie pierwotnie pod koniec kwietnia.
Aktualnie jesteśmy już od kilku tygodniu poza strefą Schengen czyli w Chorwacji i jedyną możliwość jaką nam początkowo zaoferowano to spotkanie w najbliższy piątek w Warszawie gdzie pierwotnie miało się to spotkanie odbyć; tylko co wtedy z tym wyjątkiem właśnie dla osób przebywających poza strefą Schengen? Dodatkowo wyrażono zgodę na dostarczenie badań już po spotkaniu ale do 29.09. Próbujemy przełożyć właśnie spotkanie do Zagrzebia i tu też zrobić badania tylko jak to wspomniała Pani z ambasady w Warszawie i w Zagrzebiu to nie jest jednoznaczne z przyznaniem wizy. Czy to nie jest w sumie lekka pułapka dla nas wracać do PL na 1-2 dni żeby zrobić badania i odbyć spotkanie i sam fakt, że znajdziemy się w Schengen nie skreśli możliwości uzyskania wizy? jak jest z tym wyjątkiem? czy tu chodzi tylko o ewentualny wylot do stanów czy również o sam fakt ubiegania się o przyznanie wizy w aktualnych warunkach (14 dni poza Schengen)? Jeśli tak kwestia była już poruszana to najmocniej przepraszam ale jej nie znalazłem.

• Odpowiedzi 957
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
2 minutes ago, Dżem dobry said:

Dzisiaj mieliśmy kontakt telefoniczny z ambasady w PL ws. ewentualnego spotkania, które mieliśmy zaplanowanie pierwotnie pod koniec kwietnia.
Aktualnie jesteśmy już od kilku tygodniu poza strefą Schengen czyli w Chorwacji i jedyną możliwość jaką nam początkowo zaoferowano to spotkanie w najbliższy piątek w Warszawie gdzie pierwotnie miało się to spotkanie odbyć; tylko co wtedy z tym wyjątkiem właśnie dla osób przebywających poza strefą Schengen? Dodatkowo wyrażono zgodę na dostarczenie badań już po spotkaniu ale do 29.09. Próbujemy przełożyć właśnie spotkanie do Zagrzebia i tu też zrobić badania tylko jak to wspomniała Pani z ambasady w Warszawie i w Zagrzebiu to nie jest jednoznaczne z przyznaniem wizy. Czy to nie jest w sumie lekka pułapka dla nas wracać do PL na 1-2 dni żeby zrobić badania i odbyć spotkanie i sam fakt, że znajdziemy się w Schengen nie skreśli możliwości uzyskania wizy? jak jest z tym wyjątkiem? czy tu chodzi tylko o ewentualny wylot do stanów czy również o sam fakt ubiegania się o przyznanie wizy w aktualnych warunkach (14 dni poza Schengen)? Jeśli tak kwestia była już poruszana to najmocniej przepraszam ale jej nie znalazłem.

Wczoraj wieczorem sedzia dodal ponizszy zapis do wyroku:

8. The court enjoins the State Department from applying or enforcing the Quarantine Requirement for DV-2020 selectees and their derivative beneficiares.

Departament Stanu sie jeszcze nie ustosunkowal, ale wszystko wskazuje na to, ze powinniscie te wizy dostac w Warszawie.

Napisano

Hejka. Dawno mnie tutaj nie było i widzę, że chyba przegapiłem pozew. Czy ktoś może coś więcej na ten temat napisać, czy są jakieś jeszcze szanse by się dołączyć? 

Szczerze pisząc potraktowałem sprawę jako beznadziejną i zwyczajnie temat wyjazdu umarł. 

Jak myślicie czy jest szansa na przedłużenie roku fiskalnego dla wylosowanych w DV2020 poprzez wyrok sądowy?

Napisano
6 godzin temu, Dżem dobry napisał:

czy byliście jednymi z plaintiffs? ciekawi mnie sprawa bo powodowie i osoby którym wiza już była wydana mają pierwszeństwo a mi jeszcze nikt nie odpowiedział.

Napisano
37 minutes ago, mvgda said:

czy byliście jednymi z plaintiffs? ciekawi mnie sprawa bo powodowie i osoby którym wiza już była wydana mają pierwszeństwo a mi jeszcze nikt nie odpowiedział.

jestem powodem.

spotkanie dzisiaj zostało ustalone na 25.09 w Warszawie

Napisano
2 godziny temu, mvgda napisał:

Dzwoń do konsulatu.

Napisano
11 godzin temu, Pawex1972 napisał:

Hejka. Dawno mnie tutaj nie było i widzę, że chyba przegapiłem pozew. Czy ktoś może coś więcej na ten temat napisać, czy są jakieś jeszcze szanse by się dołączyć? 

Szczerze pisząc potraktowałem sprawę jako beznadziejną i zwyczajnie temat wyjazdu umarł. 

Jak myślicie czy jest szansa na przedłużenie roku fiskalnego dla wylosowanych w DV2020 poprzez wyrok sądowy?

Do pozwu o przedłużenie terminu można było się zapisywać tylko do poniedziałku. 

Wszyscy mówią, że jezeli cokolwiek uda się jeszcze ugrać z tym przedłużeniem to tylko dla tych, którzy będą w tym pozwie. Ale prawda jest taka że może już nic z tego nie być i załapią się do końca września tylko ci którzy byli wpisani z nazwiska w pierwszym pozwie i osoby z marca, kwietnia, maja i tyle... Trzeba czekać, zobaczymy. 

Napisano

Czesc, mam pare pytan teraz przed interview, pomoze ktos? :)

Dostalem od ambasady link do tego co potrzebuje...

https://pl.usembassy.gov/visas/immigrant-visas-diversity-visa-program/

A to sa moje dodatkowe pytania...

1. Ile wziac ze soba dolarow, nie widze na stronie ambasady ile ta wiza kosztuje?

2. Czy brac ze soba kopie wniosku DS-260 czy wystarczy tylko confirmation page?

3. Interview jest o 9.00. Od ktorej powinienem byc przed ambasada?

4. I najwazniejsze... ta dziwna strona ustraveldocs.com . Do USA jezdzilem zawsze na ESTA, bo mam tez inne obywatestwo, dlatego jej nie uzywalem. Zarejestrowalem sie ale nie jestem pewny czy dobrze to robie. Wybieram "new application / schedule new appointment" -> "immigrant visa" -> "appointment scheduled by NVC or KCC" -> "DV visa" -> a potem mam rozne dane do wpisania typu numer paszportu itd. (A) No i chcialbym odebrac z FedEx pickup... ale nie ma mozliwosci wyboru... tzn chce zebym wpisal adres? Mam wpisac tu adres fedexu w warszawie czyli jaki, skad mam go znac? (B) Priority date to data mojego interview?

Z gory dziekuje

fedex.JPG

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...