Xarthisius Napisano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2019 15 minutes ago, katlia said: Ciekawe -- a jakie sa realia? Mnie sie podobal ten numbeo bo wlicza koszt zlobkow/preschool. OP ma 2 malych dzieci -- wiec jakies $2,500 na miesiac No wlasnie to jest jedna z metryk ktora odstaje. Numbeo twierdzi ze za $600 / mo mozna miec calodniowa opieke nad dzieckiem. Szkoda, ze nie pisza gdzie dokladnie, bo my wydajemy jedyne $1020 / mo za 3latka.
katlia Napisano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2019 Teraz, Xarthisius napisał: Numbeo twierdzi ze za $600 / mo mozna miec calodniowa opieke nad dzieckiem. Hmmm. To faktycznie bajka, chyba ze chodzi o jakas sasiadke bez licensji....
katlia Napisano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2019 11 minut temu, ilon napisał: Kurcze, jakby mi ktos chcial dac 100k to w ciemno biore. Ale racja, zalezy gdzie sie jest. 100k dla mnie samej w DC by mi wystarczylo, ale nie byloby jakis ogromnych luksusow Znam rodziny w Nebrasce ktore zyja zupelnie spokojnie na 80k. Ale musza mieszkac w Nebrasce
Jackie Napisano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2019 5 minut temu, Invictus95 napisał: Nie bardzo rozumiem co to wnosi do tematu? A tak na marginesie, 110K w Chicago to bardzo przyzwoita pensja. Na 2+2 już nie tak różowo, ale jak się rozsądnie wybierze dzielnicę to można całkiem spoko żyć, choć bez szaleństw.
katlia Napisano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2019 34 minuty temu, Invictus95 napisał: Tak jak napisalam: w najdrozszych rejonach najdrozszych stanow 100k nie bardzo wystarczy na rodzine. W reszcie USA jak najbardziej wystarczy, a w innych to juz spore pieniadze.
MeganMarkle Napisano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2019 2 hours ago, katlia said: Nikt na tym forum nie twierdzi ze ciezko przezyc za jedyne 100 tysiecy. No, moze jezeli ma sie dzieci i mieszka sie pod San Francisco lub na Manhattanie. Jako osoba z dziećmi mieszkająca pod SF potwierdzam ze za 100k to się przeżyć nie da. Można wegetować. Płacimy 3500$ czynszu za mieszkanie na miesiąc, do tego opłaty za przedszkole dzieci? No nie, gdybyśmy zarabiali 100k to byśmy już dawno się spakowali i wracali do PL, gdzie za samo posiadanie 2 dzieci dostawalibysmy 1000zl na mc od państwa... no ale co do innych stanów się nie wypowiadam
MeganMarkle Napisano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2019 Tak na marginesie - jest jeden aspekt o którym się nie wspomina rozważając koszty życia - otóż różni ludzie mają różne podejście do pieniądza. W Ameryce jest powszechne (przynajmniej z tego co widzę wokół siebie u przeciętnych ludzi) życie bardzo konsumpcyjne, przejadanie na bieżąco wszystkiego co się ma na wygodne życie i fajne gadżety typu super samochód. 5 kart kredytowych i życie od pierwszego do pierwszego. Wtedy faktycznie taka osoba z mniejsza pensja może uznać że żyje na poziomie bo „na wszystko ją stać”. Ja np z mężem mam inne podejście, staramy się jak najwiecej odkładać, co najmniej polowe zarobków - żeby mieć zabezpieczenie na przyszłość, na studia dla dzieci, na wczesna emeryturę itp. Wiec ten sam próg zarobków będzie dla nas nie do zaakceptowania i na wiele rzeczy uważamy że nas nie stać i sobie odpuszczamy. Ten aspekt wg mnie zniekształca mocno wszelkie porównania „czy można spoko żyć i za ile”, bo każdy m inną definicje tego co to znaczy „dostatnie życie” i co to znaczy „wegetacja od 1 do 1go”.
katlia Napisano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2019 Megan, to co napisalas jest bardzo istotne.
everden Napisano 21 Sierpnia 2019 Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2019 Ja w MN mam 40K i to i tak dobra stawka na tutejszym rynku. Fakt, starcza mi to na ratę kredytu za auto i pół mieszkania. Na lekarza już mnie nie stać. Gdyby nie mój sponsor to bym zęby w ścianę dawno wgryzła.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.