Skocz do zawartości

Ucieczka z Polandii

domsza

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Life is a b..... jak to powiedział jeden klasyk. 

Takie odpowiedzi na forum, mają także uświadomić "koledze" jak wygląda życie - nie zawsze jest kolorowe. A to które on widział na Vlogach, YT, filmach, serialach, grach.... jest tym które on chce mieć. 

Skoro nie umie sam znaleźć odpowiedzi na swoje pytania, to raczej w USA sobie nie poradzi... jeżeli wg niego za 2kUSD w LA da sobie rade. 

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
17 hours ago, domsza said:

Jeszcze odpisać musze bo sie udusze. Jak mają mnie odstrzelić to odstrzelą, na osiedlu w Polsce też kose można dostać a ja jakoś dziury w brzuchu nie mam. Never lackin jak to się mówi. Jeśli $1250,za mieszkanie, to też mi styka. Ja mam troche więcej godzin w tygodniu niż inni, więc 70h pracy to dla mnie nie kłopot. Mam aparycje modela więc dobry pomysł. "I'm a model now, baby, got the face for it (face for it)" cytując westside gunn'a. Jakbym chciał w Danii mieszkać, to bym był na forum Danii. Jakbym chciał robić kase, to bym został w tym kraju pięknym jakim Polska jest, bo jeśli kombinować sie potrafi, to sie ma. Ja nie mam jednak moralności do takich wyczynów, a do kryminału mi się nie śpieszy. Mam od Was cenne informacje, teraz tylko dokończyć szkołę, i będzie pięknie. Za dwa lata wróce do tego wątku. Pozdrawiam.

Jest jeszcze jedna opcja (właściwie dwie).

Zasadniczo temat jest poglądowo dobrze wyjaśniony tutaj:

Trzy opcje: małżeństwo z obywatelem, loterię, oraz wizy pracownicze już omówiliśmy.

Zostaje jeszcze jedna:

AZYL

Szczęście w nieszczęściu, nasz (nie)rząd skutecznie pracuje nad tym (wide internowania protestujących oraz prześladowania kobiet i społeczności LGBTQIA), żeby przynajmniej spróbować tej opcji. Jeśli @domsza podpada pod którąś z kategorii prześladowanych i atakowanych przez okupantów z Wiejskiej i Pajacu Prezydenckiego, oraz ma dowody że sam był obiektem takiego ataku, prześladowania tudzież dyskryminacji, to jest to ścieżka to przetarcia. Osobiście chętnie zobaczyłbym nagłówki opisujące przypadek Polaka ubiegającego się o azyl w USA z opisanych powyżej kategorii (shade ;) hehe ).

Dodatkowa opcja, nie wspomniana w powyższym materiale, to adopcja. Jeśli dobrze zauważyłem to @domsza jest osobą niepełnoletnią, więc siłą rzeczy przypomina mi się przypadek Rep. Matta Gaetza, który zaadoptował(?) kubańskiego imigranta o imieniu Hector. Hectorowi całkiem dobrze się żyje i chyba nawet jest zadowolony z całej sytuacji.

Napisano

@domsza - skończ szkołę średnią i jedź. Nie słuchaj innych. Szczególnie rozgoryczonych gospodyń wiejskich z tego forum, które chajtnęły się z Amerykanami i plują jadem na każdą osobę, która ma inne zdanie na dany temat. Polskie piekiełko w jego wzorcowym wydaniu. Swojego czasu w ramach "Polish jokes" usłyszałam od Amerykańskich przedstawicieli pewnego departamentu jeden z nich :
"Święty Piotr wizytuje Piekło, wchodzi do jednej sali - stoi tam ogromy caouldron pełen smoły, w którym gotują się dusze próbujące wyjść, a diabły widłami je wpychają spowrotem - sala złodziei, w drugiej - ta sama scena tylko większy ogień i więcej siarki oraz bardziej zaciekłe diabły - sala morderców, wchodzą do trzeciej - jest caouldron, jest ogień i smoła ale... żadnego diabła. Święty Piotr pyta Lucyfera o co tu chodzi, a ten mu na to, że to sala Polaków, oni się sami pilnują i jak któryś wylywa na powierzchnię, to reszta go ściąga na dół". 
Widzisz podobieństwo? Właśnie...

Do odważnych świat należy. Znam obcokrajowców, którzy z jedną torbą ciuchów przyjechali do Polski i na przekór stereotypom zrobili karierę, ponieważ nie poddali się "polskiemu piekiełku". Dziś sami dają zatrudnienie Polakom.

Jedź póki jesteś młody i zdrowy. Może LA (i generalnie Crazyfornia) to nie najlepsze miejsce na start w USA dla osoby niewykwalifikowanej, ale z drugiej strony - mają bardzo korzystne przepisy dla nielegalnych migrantów.

Napisano
1 minute ago, Halyna said:

@domsza - skończ szkołę średnią i jedź. Nie słuchaj innych. Szczególnie rozgoryczonych gospodyń wiejskich z tego forum, które chajtnęły się z Amerykanami i plują jadem na każdą osobę, która ma inne zdanie na dany temat.

Tutaj nie chodzi o to, ze ktos ma inne zdanie na temat planow tego chlopaka. Fakt jest taki, ze chlopak ma plany kompletnie oderwane od rzeczywistosci. Kazdy tutaj probowal go naprowadzic na dobra droge i pokazac, ze jak bedzie sie trzymal swojego "planu" to wyladuje na ulicy. Serio, jak ktos przychodzi z takim naiwnym planem, ty bys bila mu brawo zamiast wytlumaczyc co robic zle?

Napisano

@motorolnik - w masie "uchodźców" koczujących na granicy Meksyku i AZ są tez np. Rosjanie, którzy starają się o azyl polityczny. Jeśli zagłębisz się w zagadnienie to możesz poczytać ile z takich przypadków kończy się przyznaniem azylu. Warto też przyjrzeć się ścieżce, którą przeszli azylancie na terenie USA, warunkom w jakich mieszkali i z kim. 
Zaden z krajów UE długo nie będzie wypełniał przesłanek aby jego obywatele mogli ubiegać się o azyl (poza pewnymi oczywistymi przypadkami).

Napisano
5 minut temu, Roelka v.2 napisał:

Tutaj nie chodzi o to, ze ktos ma inne zdanie na temat planow tego chlopaka. Fakt jest taki, ze chlopak ma plany kompletnie oderwane od rzeczywistosci. Kazdy tutaj probowal go naprowadzic na dobra droge i pokazac, ze jak bedzie sie trzymal swojego "planu" to wyladuje na ulicy. Serio, jak ktos przychodzi z takim naiwnym planem, ty bys bila mu brawo zamiast wytlumaczyc co robic zle?

Czy mój wpis nie jest czytelny i przejrzysty? 
Dlaczego bronisz komuś możliwości sprawdzenia się i przeżycia przygody swojego życia?
Dlaczego uważasz, że każdy musi wylądować na ulicy?
Dlaczego zmuszasz innych do przyjęcia twojego punktu widzenia i twierdzisz, że ktoś inny nie ma racji?
Dlaczego nie jesteś otwarta na argumenty i nie próbujesz spojrzeć na zagadnienie z innej strony?

Chłopak przyszedł tu z głową pełną marzeń a wy skoczyliście na niego jak stado kruków na padlinę. Brak wsparcia i wieczne czarnowidztwo. Takie powinno być motto tego forum.

Napisano
22 minutes ago, motorolnik said:

Dodatkowa opcja, nie wspomniana w powyższym materiale, to adopcja. Jeśli dobrze zauważyłem to @domsza jest osobą niepełnoletnią

Musiałby dodatkowo być albo sierotą, lub mieć rodzica/ów z odebranymi prawami rodzicielskimi. Oraz zdaje mi się (nie chce mi się teraz sprawdzać) działa to tylko do 16go roku życia.

Napisano
1 minute ago, Halyna said:

Czy mój wpis nie jest czytelny i przejrzysty? 
Dlaczego bronisz komuś możliwości sprawdzenia się i przeżycia przygody swojego życia?
Dlaczego uważasz, że każdy musi wylądować na ulicy?
Dlaczego zmuszasz innych do przyjęcia twojego punktu widzenia i twierdzisz, że ktoś inny nie ma racji?
Dlaczego nie jesteś otwarta na argumenty i nie próbujesz spojrzeć na zagadnienie z innej strony?

Tak, Twój wpis jest czytelny i przejrzysty - wyzywasz forumowiczki od gospodyń wiejskich, co to nie mają pojęcia o życiu w Stanach, bo zamiast oglądać vlogi, to tam mieszkają, więc co one mogą wiedzieć o życiu w tym kraju!

Wiesz, jak więcej niż jedna osoba mówi Ci, że Twój genialny plan na przeprowadzkę i życie w USA jest słaby, a wszystkie te osoby w USA aktualnie mieszkają, to coś w tym jest. Nakłanianie kogoś, żeby podążał za swoimi marzeniami - mrzonkami bez konkretnego planu robi temu komuś więcej złego, niż dobrego.

No a teraz wracam do swojego męża Amerykanina, z którym się chajtnelam i wiodę obecnie beztroskie życie wiejskiej gospodyni.

Napisano
2 minuty temu, Jackie napisał:

Musiałby dodatkowo być albo sierotą, lub mieć rodzica/ów z odebranymi prawami rodzicielskimi. Oraz zdaje mi się (nie chce mi się teraz sprawdzać) działa to tylko do 16go roku życia.

Adoptować można nawet osobę dorosłą.

Napisano
11 minut temu, Halyna napisał:

@motorolnik - w masie "uchodźców" koczujących na granicy Meksyku i AZ są tez np. Rosjanie, którzy starają się o azyl polityczny. Jeśli zagłębisz się w zagadnienie to możesz poczytać ile z takich przypadków kończy się przyznaniem azylu. Warto też przyjrzeć się ścieżce, którą przeszli azylancie na terenie USA, warunkom w jakich mieszkali i z kim. 
Zaden z krajów UE długo nie będzie wypełniał przesłanek aby jego obywatele mogli ubiegać się o azyl (poza pewnymi oczywistymi przypadkami).

"Dlaczego bronisz komuś możliwości sprawdzenia się i przeżycia przygody swojego życia?" Niech jedzie i próbuje!

"Brak wsparcia i wieczne czarnowidztwo. Takie powinno być motto tego forum."

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...