zaba15 Napisano 15 Maja 2023 Zgłoś Napisano 15 Maja 2023 38 minut temu, piotrek2525 napisał: Tylko na siebie zakładasz konto. Resztę osób dodajesz do Main Applicant. Dziękuję Cytuj
piotrek2525 Napisano 17 Maja 2023 Zgłoś Napisano 17 Maja 2023 Jak rozwiązujecie kwestię transferu oszczędności przy przeprowadzce na konto w USA? Przelew z konta PL na konto w USA (nie dowiadywałem się jeszcze jakie są koszty)? Coś w stylu Western Union, Skrill itp.? Czy po prostu gotówka w kieszeni na samolocie? I czy przy przewozie samolotem w przypadku kwoty większej niż 10000$ wiążę się to z czymś więcej niż tylko zadeklarowaniem kwoty? Cytuj
mcpear Napisano 17 Maja 2023 Zgłoś Napisano 17 Maja 2023 Jak się przeprowadzałem to wpierw upoważniłem tatę do mojego konta w Polsce. W USA założyłem konto zaraz po przyjeździe. Tacie wysłałem "parametry" nowego konta i poszedł do banku i zlecił przelew zagraniczny (SWIFT) podając dane nowego konta. Wybrałem tryb "ekspress" i kasa pojawiła się w USA w 2 godziny na koncie. Koszt 8 lat temu takiej operacji to było 170 zł po stronie polskiej + 25 dolarów po stronie Amerykańskiej W USA deklarując większą gotówkę chyba nic więcej niż deklaracja ci "nie grozi". W Polsce też musisz zadeklarować wywóz - nie wiem czy są jakieś konsekwencje z tym związane. Przewóz gotówki w większej ilości to przede wszystkim niebezpieczne jest Cytuj
mcpear Napisano 17 Maja 2023 Zgłoś Napisano 17 Maja 2023 10 minutes ago, mati.cfc said: revolut Revolut pozwala przelać z jednego konta w Polsce na konto w USA pieniądze? Może napiszesz chcociaż ze dwa zdania jak ten proces wygląda? Cytuj
mateusz71 Napisano 17 Maja 2023 Zgłoś Napisano 17 Maja 2023 Czy coś stoi na przeszkodzie żeby założyć konto w USA i zrobić przelew internetowy z PL? PS. Tak ja na Revolut kiedyś na Litwę na swoje dane Cytuj
mcpear Napisano 17 Maja 2023 Zgłoś Napisano 17 Maja 2023 Jak emigrowałem to mój bank umożliwiał internetowo z zagranicznych przelewów tylko przelewy do Unii Europejskiej (+ kilka extra krajów ale nie USA) i tylko w Euro (czyli przelewy SEPA) a przelewy SWIFTowe poza UE wymagały fizycznej obecności w oddziale. Oczywiście mogło się to zmienić od tego czasu. Cytuj
kenadams Napisano 17 Maja 2023 Zgłoś Napisano 17 Maja 2023 (edytowane) 3 hours ago, mcpear said: Jak emigrowałem to mój bank umożliwiał internetowo z zagranicznych przelewów tylko przelewy do Unii Europejskiej (+ kilka extra krajów ale nie USA) i tylko w Euro (czyli przelewy SEPA) a przelewy SWIFTowe poza UE wymagały fizycznej obecności w oddziale. Oczywiście mogło się to zmienić od tego czasu. Teraz to chyba dosyć podstawowa funkcjonalność. Na pewno da się w mBanku, Citi. Ja w zeszłym roku przelewałem za pomocą Revoluta bo wychodziło najtaniej z dostępnych mi opcji, ale rzecz jasna najpierw trzeba mieć konto w Revolut i przelać kasę tam. Ale to były kwoty rzędu $1000. Też niedługo planuję przelać oszczędności i raczej będę trzymał się jak najkótszej trasy, tzn. prosto z mBanku. Edytowane 17 Maja 2023 przez kenadams Cytuj
Duba91 Napisano 17 Maja 2023 Zgłoś Napisano 17 Maja 2023 Odradzam poleganie na revolucie, to może być alternatywa . Revolut czasami ma odmowy i wtedy mamy problem Swoją drogą jak byłem na Work&Travel to założenie konta to było 20 min i żadnych problemów, pieniążki z Polskiego ING przelewałem normalnie, czekałem chyba 3 dni na kasę, przelew kosztował z 7 zł wtedy. Cytuj
Duba91 Napisano 17 Maja 2023 Zgłoś Napisano 17 Maja 2023 (edytowane) Przy numerze 51XXX warto wypełniać DS jeszcze w tym roku, jako wigilijną atrakcję ? czy robić sobie nadzieje i wypełnić szybciej Edytowane 17 Maja 2023 przez Duba91 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi